NPO 1-hit Wie is de Mol had aanvankelijk andere titel

Geplaatst op vr 04 sep 2020 om 10:30

Wie is de Mol is anno 2020 nog altijd één van de grootste merken van de Nederlandse televisie. Het scheelde echter niet veel of het programma was in 1999 begonnen met de naam De Mol. Dat vertelde Angela Groothuizen, de eerste presentatrice, gisteren in Op1. Wie is de Mol had eigenlijk de veel kortere naam De Mol. “Het was een Belgisch format en toen wij het eerste seizoen gingen maken werd het Wie is De Mol, maar zo heette het helemaal niet“, vertelt de RTL-presentatrice.

Omdat in het programma alles bleek te draaien om wie de Mol nou eigenlijk is, besloot men tot een aanpassing van de titel. “Het was wel de hamvraag, en daar kwam de titel vandaan: Wíe is De Mol? Maar het heette De Mol.”

Wist Angela in 1999 al dat Wie is de Mol zo’n groot succes zou worden? “We hadden wel het gevoel dat het heel speciaal was. Wat we nog niet wisten is dat we iets te vroeg waren. Wij waren toen in Australië met gewone Nederlanders, een hele leuke ploeg mensen, en toen kregen we telefoontjes van: ‘Jongens, Bart heeft het met Sabine gedaan.’ We hadden geen idee over wie het ging, maar dat was Big Brother. Het was toen net begonnen en toen dacht ik: oeh, en dan komen wij met ons ingewikkelde spel.”

Uiteindelijk sloeg Wie is de Mol alsnog aan. “Het heeft even geduurd voordat Nederland het snapte. Het was een stuk ingewikkelder dan mensen te volgen die niks hoeven te doen.”

Het echte succes kwam toen de gewone kandidaten werden ingeruild voor BN’ers . “Pas bij bekende Nederlanders hoefde je niet meer uit te leggen wie die mensen waren, want bij BN’ers heb je al een gevoel. Maar bij onbekende Nederlanders duurde het best lang voordat mensen begrepen wie die personen waren.”

Foto: NPO
23 Reacties op “NPO 1-hit Wie is de Mol had aanvankelijk andere titel”


 1. Boris

  Hadden ze maar meer gekeken naar De Mol. Het is nu echt een slap aftreksel van wat het nu in België is geworden. Met je bondjes, waardeloze opdrachten en slecht acteerwerk.

 2. Mieke Telkamp

  Nou aan de kijkcijfers te zien is het geen slap aftreksel

 3. Bart

  @Boris Helemaal waar! De Belgische versie is veel leuker in alle opzichten. Daar heeft men geen enkel probleem om te snappen wie de onbekende kandidaten zijn. Het zou goed zijn voor de Nederlandse versie om het te gaan doen zoals in België. De Nederlandse versie is eigenlijk al jaren het zelfde kunstje op de automatische piloot.

  Voor de liefhebbers en nieuwsgierigen: op de site van de België zender VIER kun je meerdere seizoenen terug kijken van de MOL. Je moet even een gratis account aan maken met bijvoorbeeld de postcode van Antwerpen en je kunt kijken op je mobiel of als en deze aansluit op je tv. Echt een aanrader!

 4. Bart

  @Mieke Men weet niet beter. Als je een keer de Belgische versie hebt gezien dan ben je verkocht en doorzie je meteen wat de Nederlandse versie mist.

 5. Simon Dekker

  “Het echte succes kwam toen de gewone kandidaten werden ingeruild voor BN’ers . “Pas bij bekende Nederlanders hoefde je niet meer uit te leggen wie die mensen waren, want bij BN’ers heb je al een gevoel. Maar bij onbekende Nederlanders duurde het best lang voordat mensen begrepen wie die personen waren.””

  Wat een gigantische bullshit. En dan hoor je regisseur van de Nederlandse editie op Instagram blaten, Rick McCullough, dat “de Belgen de afgelopem jaren erg naar de Nederlandse opdrachten hebben gekeken”. Rot toch op dwaas, omhooggevallen arrogante pannenkoek. De afgelopen Vlaamse twee, drie reeksen van DE MOL waren 100x beter dan de Nederlandse met C-sterren doorspekte armetierige zooi.

 6. Wendy's dealertje

  “Maar bij onbekende Nederlanders duurde het best lang voordat mensen begrepen wie die personen waren”
  En dat maakte het juist interessant, zo jammer dat ze die zogenaamde bn-ers erin hebben gestopt.

 7. kerl

  Nee, BN-ers die acteren dat ze de Mol zijn, om meer in de picture te komen, om hun ingekakte carrière weer een boost te geven.
  De edities met onbekende mensen in België zijn vele malen beter, de show in Belgie is ook echt in het geheel veel beter, niet van die rare opdrachten en veel meer twists

 8. Dreetje Hazes

  Ik zou haar doen!

 9. Steven

  Juist de kracht ook van de Belgische Mol. Sympathieke onbekende Vlamingen die er echt voor willen gaan, maar waar ook gewoon een sfeer van gezelligheid kan zijn. Een presentator die fantastisch in zijn rol zit en niet onnodig de aandacht pakt, maar wel net zo makkelijk mee kan in de groep. De opdrachten van de Belgische Mol zijn complexer, meer lagen, maar door de manier waarop het aan de kijker wordt uitgelegd is het voor iedereen logisch. Plus zoveel minder herhaling.

 10. Chiel

  De Nederlandse versie is inderdaad een stuk minder leuk als je de Vlaamse hebt gezien. Bovengenoemd staat al waarom. Maar de productie heeft die versie ook heus gezien, ze zullen wel hun redenen hebben.

 11. Boris

  @Chiel

  Omdat ze er een familieshow van hebben gemaakt en het hele spelelement er haast uitgehaald hebben. Alles wat De Mol goed maakt, is weggehaald sinds ze op zaterdagavond zijn uitzenden. Kijkcijfers geven ze misschien gelijk, maar de kwaliteit is hard achteruit gegaan.

 12. Nelly den Heijer

  Oud nieuws van Oma Angela

 13. Karel

  WIDM wordt bij idtv niet meer door de toppers van vroeger gemaakt.

 14. Donald

  Ze wilden het eerst Wie heeft het Syndroom van Down? noemen. Maar toen kwamen ze er achter dat ze daarmee wel eens hun kijkerspubliek konden beledigen dus werd het de mol.

 15. Teuntje

  Alles is leuker dan J de MOl en L de MOl

 16. Bart

  @Steven, Simon Dekker en kerl Wat een geweldige reacties en ik kan me er helemaal in vinden. De Belgische versie vindt zich telkens weer opnieuw uit en wat een goede presentator echt! Als je deze versie eenmaal hebt gezien dan ben je verkocht.

 17. Donald

  “Wie liegt hier de boel bij elkaar?” hebben ze ook bij de npo overwogen. Maar dat maakte inbreuk op een ander npo programma, het NOS Journaal.

 18. AlexF

  De publicatie is niet interessant genoeg om te reageren

 19. Alex

  De opdrachten in Vlaanderen zijn 100X beter.
  Beter uitgelegd, meer uitdaging, veel vaker een psychologisch spel.

  Wie is de Mol is echt een teleurstelling als je de Vlaamse hebt gezien.

 20. Kwek

  Angela is trouwe bezoekster van MC gister in Kunststof radio

 21. Mike

  In Vlaanderen op VIER heet het nog steeds De Mol.

 22. Mike

  Met je eens Alex.

  De opdrachten in de Vlaamse versie zijn beter.

  In Nederland ook weet tijd om het onbekende Nederlanders te doen.
  Waarom elk seizoen BN-ers?

 23. Donald

  In Vlaanderen is alles beter: de friet, de biefstuk, het bier en de vrouwen. De pers is net zo kut als hier want die hebben de hele nederlandse lügenpresse inclusief linkse zwamneuzen en broodschrijvers overgenomen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.