NPO 1-hit Wie is de Mol had aanvankelijk andere titel

Wie is de Mol is anno 2020 nog altijd één van de grootste merken van de Nederlandse televisie. Het scheelde echter niet veel of het programma was in 1999 begonnen met de naam De Mol. Dat vertelde Angela Groothuizen, de eerste presentatrice, gisteren in Op1. Wie is de Mol had eigenlijk de veel kortere naam De Mol. “Het was een Belgisch format en toen wij het eerste seizoen gingen maken werd het Wie is De Mol, maar zo heette het helemaal niet“, vertelt de RTL-presentatrice.

Omdat in het programma alles bleek te draaien om wie de Mol nou eigenlijk is, besloot men tot een aanpassing van de titel. “Het was wel de hamvraag, en daar kwam de titel vandaan: Wíe is De Mol? Maar het heette De Mol.”

Wist Angela in 1999 al dat Wie is de Mol zo’n groot succes zou worden? “We hadden wel het gevoel dat het heel speciaal was. Wat we nog niet wisten is dat we iets te vroeg waren. Wij waren toen in Australië met gewone Nederlanders, een hele leuke ploeg mensen, en toen kregen we telefoontjes van: ‘Jongens, Bart heeft het met Sabine gedaan.’ We hadden geen idee over wie het ging, maar dat was Big Brother. Het was toen net begonnen en toen dacht ik: oeh, en dan komen wij met ons ingewikkelde spel.”

Uiteindelijk sloeg Wie is de Mol alsnog aan. “Het heeft even geduurd voordat Nederland het snapte. Het was een stuk ingewikkelder dan mensen te volgen die niks hoeven te doen.”

Het echte succes kwam toen de gewone kandidaten werden ingeruild voor BN’ers . “Pas bij bekende Nederlanders hoefde je niet meer uit te leggen wie die mensen waren, want bij BN’ers heb je al een gevoel. Maar bij onbekende Nederlanders duurde het best lang voordat mensen begrepen wie die personen waren.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen