Na twee jaar aan format werken: DVN naar 63.000 kijkers

De nieuwe dagelijkse SBS 6-shows De 5 Uur Show en Dit Vindt Nederland zijn verwikkeld in een race naar de bodem. Gisteren trok de opinieshow van Natacha Harlequin aan het langste eind: er keken 63.000 mensen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Dit Vindt Nederland zette al de hele week erg lage kijkcijfers neer, maar de laatste score van de week is echt verbijsterend slecht. Het meest schrijnende is dat de programma’s ervoor en erna minstens drie keer zo veel kijkers trokken.

Na De 5 Uur Show (85.000 kijkers), Hart van Nederland (134.000 kijkers) en Lang Leve De Liefde (192.000 kijkers) zakten Natacha en haar opiniemakers volledig door het ijs. Mr. Frank Visser sloot de vooravond af met 181.000 kijkers.

Dit Vindt Nederland trok van maandag tot en met donderdag iets meer dan 100.000 kijkers. Het weekgemiddelde komt uit op 114.000 kijkers en 3,1 procent marktaandeel. Al met al gaat het hier dus om een megaflop.

Wat de situatie extra pijnlijk maakt, is dat er twee jaar lang aan Dit Vindt Nederland is gesleuteld. “Ik ben al twee jaar geleden benaderd voor Dit Vindt Nederland. Toen waren ze er al over aan het nadenken“, onthulde Catherine Keyl gisteren op NPO Radio 1. “Ze zijn al heel lang aan het denken over die formule.”

‘Dit Vindt Nederland is technisch hoogstandje’

Het is unieke televisie, vindt Catherine. “Ik was meteen aangetrokken door het feit dat zij proberen om iets heel nieuws op tv te doen. Dat doen ze ook, vind ik. Ze hebben dus op de videowall mensen die betrokken zijn bij de actualiteit, zeg maar de echte mensen, en wij zijn dan in de studio. Ik heb heel veel reportages gemaakt over dingen, dus dan hoop ik dat ik iets meer weet dan de doorsnee kijker. En dan zijn er nog de onderzoeken van Motivaction.”

Het is volgens Catherine bovendien een technisch hoogstandje. “Ik heb afgelopen week hier bij de radio verschillende keren gehoord dat de verbindingen misgingen en mensen onverstaanbaar waren. Vreselijk, maar daar heb je te maken met een videowall die live is en waar mensen van het forum kunnen communiceren met de wall. En er wordt ook nog een onderzoek gedaan naar de mening van Nederland in het algemeen. Er is ook nog een presentator en er moeten discussies gedaan worden. Man, je hebt geen idee hoe ingewikkeld dat technisch is.”

Kijkcijfers

Wat vindt Catherine dat er geen hond naar het programma kijkt? “Ik heb altijd geroepen – en daar kun je alle mediafora op nakijken – dat je een programma niet moet beoordelen naar zijn eerste aflevering en zijn eerste week. Zelfs niet zijn eerste maand.”

SBS 6 vindt het wel prima zo, beweert ze. “Ze zijn eigenlijk best tevreden, want ze zijn daar niet echt verwend met hoge kijkcijfers, dus het valt hen allemaal mee. Tijdens de persconferentie die Rutte gaf van de week was het heel laag, maar dat is logisch, want iedereen wilde natuurlijk zien wat hij te zeggen had, maar de dag erna was het veel hoger, dus er zit een stijgende lijn in.”

Wat is het doel? “Ik geloof niet dat er een streven is. Dat schijnt te kunnen tegenwoordig.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen