‘Kopiegedrag: Martien Meiland spoort aan tot zelfmoord’

De showmedia stonden gisteren bol van de onthulling van Martien Meiland dat hij twee keer een zelfmoordpoging heeft ondernomen. Hij is er in zijn nieuwe biografie zéér expliciet over en legt ook uit hóe hij zichzelf van het leven probeerde te beroven: één keer met een plastic zak en één keer met een lampensnoer. Marije Knevel, socials-deskundige en ‘dochter van’, vindt het schadelijk dat deze ontboezemingen op deze manier in de massamedia terecht zijn gekomen.

Marije wees gisteren in haar programma Shownieuws op kopieergedrag: zelfdoding en zelfmoordpogingen van beroemde personen worden soms ‘gekopieerd’ door depressieve mensen. Ze wijst daarom op de verantwoordelijkheid van de showmedia.

Wat wel echt bizar is hieraan dat echt volledig staat uitgeschreven hoe hij die pogingen heeft gedaan. Het was vandaag ook overal online te lezen hoe hij dat heeft gedaan. Als ik dan naar onszelf kijk als media, dan vraag ik me af: moet je dat wel willen publiceren?“, aldus Marije.

Op deze manier zou Martien Meiland kunnen aansporen tot zelfmoord, meent Marije. “Het is een enorm triggereffect voor mensen die nu in de put zitten. Ik vond het zó heftig om dat te lezen.”

Ik zag ook veel website die het later weer aanpasten en het op zelfdoding hielden, maar je moet echt uitkijken voor kopieergedrag. Ik ben er vandaag heel erg van geschrokken. Het was echt overal te lezen.”

Martien vertelt in zijn biografie uitgebreid wat er gebeurde toen hij met een plastic zak over zijn hoofd in bed ging liggen. Later heeft hij ook een poging gedaan met een snoer lampen dat hij aan verwarmingsbuizen hing. In beide gevallen besloot hij de poging af te breken.

Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat erover. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen