Sander stopt met Op1: ‘Ik ben alle aanvallen zat’

Sander Schimmelpenninck stopt met Op1. Niet alleen vindt hij de presentatie te vermoeiend, maar ook ergert hij zich eraan dat hij als NPO 1-gezicht meer onder een vergrootglas ligt. Dat zegt hij vandaag in zijn schandaalpodcast. De Quote-baas doelt op de vele relletjes rondom hem. “Als je elke week iets presenteert op NPO 1, dan gaan mensen vinden dat ze iets van jou mogen vinden. Je hebt je te verantwoorden, bijvoorbeeld als er weer zo’n relletje was op basis van deze podcast.

Sander lag onlangs onder vuur, omdat hij het minderjarige prinsesje Alexia ‘lekker’ noemde. Er ontstond een flinke rel. “Dan was het altijd: ‘Op1-presentator Sander Schimmelpenninck.’ Niet journalist of Quote-hoofdredacteur, maar Op1-presentator. Dat betekent dat al die kutprogramma’s waar ik altijd op loop te schelden vinden dat ze het recht hebben om allerlei aanvallen op mij te openen.

Het merkwaardige is dat Sander als Op1-host altijd superbraaf is, terwijl hij op Twitter iedereen de hele dag voor domrechts uitmaakt. Dat heeft te maken met het keurslijf, legt hij nu uit.

Ik kreeg vaak kritiek van Derksen enzo. Hij zei: ‘Hij is een beetje tam.’ Dat heeft er wel aan bijgedragen dat ik zo veel instructies heb gekregen, omdat mensen bang zijn dat ik iets verkeerds zeg of het te moeilijk maak, dat je een soort van veilig gaat zitten zijn. Veilig doen is niet mijn sterkste kant.

Experiment

Eigenlijk was Sander al vanaf het begin niet heel enthousiast in Op1. “Ik werd in december gevraagd en toen vond ik het al een ingewikkeld verhaal, omdat ik al veel doe, eigenlijk te veel. Ik dacht: hoe kan ik al die verschillende rollen combineren? Dat wordt ingewikkeld. Toen heb ik me er toch een beetje in laten lullen.”

Sander is in januari begonnen met het idee dat het voor drie maanden zou zijn, maar in maart gingen de kijkcijfers ineens door het dak vanwege corona. “Eerst was er nog de talkshowoorlog en of we zouden gaan winnen van Eva Jinek. Dan werd je wakker en dan keek je snel op kijkonderzoek.nl om 7.38 uur en dan ga je vergelijken. Maar door corona hadden we die wedstrijd gewonnen. Het liep maar door, terwijl mijn twijfels bleven.

Die twijfels zijn nooit weggegaan. “De waarheid is dat het nooit honderd procent als mijn rol heeft gevoeld voor mij. Ik vind het leuk, ik vind presenteren best wel leuk en er waren soms ook leuke gesprekken. Maar tijdens het voorjaar dacht ik: het kost me veel tijd en het kost me ook stress.

Stress

Uiteindelijk besloot hij te stoppen. “Ik heb in mei of juni al gezegd. Toen was de vraag: is het wel fair of netjes om voor de zomer al weg te gaan? De zomer is een moeilijke periode om op te vullen omdat iedereen met vakantie wil, dus toen heb ik gezegd: ik maak de zomer af.

Sander is blij dat de Op1-stress wegvalt. “Verplichtingen vind ik irritant en dingen die mijn vrijheid beperken nog veel meer. Het is fysiek ook heel zwaar, want je zit hoog in je stress. Je komt om 00.30 uur thuis en dan kun je eigenlijk nog niet slapen. Het is extreem intensief en je adrenalineniveau is gewoon heel hoog. Je slaapt dan pas om 3.00 uur. Op vrijdag, de dag erna, ben je dan eigenlijk niets waard en ik doe gewoon echt veel. Ik ben fulltime in dienst bij Quote en wij doen deze podcast, die enorm is gaan vliegen.”

Invaller

Zien we hem nooit meer terug in Op1? “Ik sluit niet uit – dat hebben we ook afgesproken – dat ik mijn opvolger ook wel weer eens af en toe kan vervangen als hij niet kan. Zo is het programma ook bedoeld, als een carrousel waarbij het beste van de NPO een tijdje dat programma presenteert. Daar moeten ook wisselingen in zijn. Het is dus niet een heel heftig ding.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen