Roderick Veelo: ‘Pers moffelt Marokkanenprobleem weg’

RTL-journalist Roderick Veelo vindt dat de media het Marokkanenprobleem wegmoffelen. Politiek en pers kijken weg van het wangedrag van Marokkaanse reljongeren. Dat schrijft hij in zijn column op de site van RTL. Door de jaren heen zijn we steeds minder gaan lezen over de problemen met Marokkanen, constateert Roderick. “Politie, lokale bestuurders en ook de pers spraken steeds minder van Marokkaanse probleemjongeren, maar van ‘jongeren’, ’tieners’ of ‘raddraaiers’“, klaagt hij.

Zo verdwenen Marokkaanse probleemjongeren gestaag uit de officiële en journalistieke berichtgeving, vervolgt Roderick. “Uiteraard een bewuste keuze met als argument het willen tegengaan van een stigmatisering van alle Marokkaanse jongeren.”

Het Marokkanenprobleem is er echter nog steeds, of de pers dat nou wil of niet, zegt Roderick. “De werkelijkheid past zich maar moeilijk aan de wensen van zijn beschrijvers aan. Stigmatisering tegengaan is natuurlijk een mooi streven, maar maakt weinig kans als de werkelijkheid van alle dag niet verandert.”

Roderick komt met een hele rij voorbeelden van Marokkaans geweld. Het moet afgelopen zijn met het verzwijgen van het probleem, vindt hij. “En het probleem zijn Marokkaanse reljongeren.

Eerst benoemen en dan aanpakken, adviseert Roderick. “Omdat het elimineren van dit wangedrag het beste wapen is tegen discriminatie en onderling wantrouwen.

En omdat het na 30 jaar een keer afgelopen moet zijn met de buitensporige ellende die groepen Marokkaanse reljongeren de samenleving aandoen.

De column van Roderick Veelo leest u op de RTL-site.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen