Op1-gast: ‘Geef jongeren Netflix-abbo bij coronatest!’

Geplaatst op za 08 aug 2020 om 8:05

Het moet niet gekker worden: één van de gasten van Op1, gedragseconoom Eva van den Broek, pleitte gisteren in de talkshow voor cadeautjes om jongeren over te halen tot het afnemen van een coronatest. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jongeren laten zich bij symptomen niet snel genoeg testen en volgens Eva kun je dat veranderen door hen bijvoorbeeld een gratis Netflix-abonnement te geven of een cadeaubon van 25 euro. “Zo is het doorbreekbaar“, riep ze.

Je moet jongeren gewoon een beetje overhalen, stelt Eva. “Jongeren laten zich niet testen. Hoe komt het? Er zijn een aantal redenen voor, maar een van de dingen die een grote rol kan spelen is dat sociale overwegingen daarvoor kunnen zorgen.”

Welke sociale overwegingen? “Zij denken: als ik mij nu ga laten testen, moet ik straks al die andere mensen ook in zelfisolatie laten zitten, want ik moet drie dagen wachten en mijn huisgenoten moeten dan ook thuiszitten. Ze zijn eigenlijk bang voor de sociale gevolgen. Niet zozeer voor zichzelf, maar meer voor die vrienden van ze. Dat bijt op dit moment heel erg.”

Hoe doorbreek je zoiets dan? “Deze lijkt mij dus doorbreekbaar. Het is misschien een vrij extreme en zeer economische gedachte, maar hoe je mensen overtuigt om zich te laten testen, is ze inderdaad die wortel voor te houden. Zeg een Netflix-abonnement of een beloning van 25 euro als ze hun huisgenoot meenemen.”

GGD-directeur Sjaak de Grouw, die naast haar zat, leek er niet zo voor te porren. “Ik ben er wel van overtuigd dat je jongeren op een specifieke manier moet aanspreken en daarin moet je denk ik heel creatief zijn.

Foto: NPO
40 Reacties op “Op1-gast: ‘Geef jongeren Netflix-abbo bij coronatest!’”


 1. Lachgas

  Dan wordt het met 25€ lekker verdienmodel. Iedere dag een test.
  En bij 2de test, ja maar geen bon. Oh dan kom ik niet.
  Leuk bedacht maar werkt niet.

 2. Eva Quirinius

  Effect lager percentage positieve testen, want iedereen die een Netflix-abo wil gaat zich laten testen. Ook/juist als ze geen klachten hebben.

 3. Eva Quirinius

  enne: de huisgenoten moeten ook een Netflix-abo krijgen, want het is hun sociale druk die je moet afkopen … Slecht plan dus.

 4. Zomaar

  Ze kunnen beter een Netflix-abbo geven aan de mensen die de hele dag thuis zitten zich te vervelen maar zo niemand besmetten.

 5. Saskia

  Eva van den Broek. Wie is dat?

  Het was een mooie uitzending met oa Sjaak de Grouw!

 6. Nana Mouskouri

  Wellicht omdat 97% weinig tot geheel geen symptomen heeft? Dan weet je hetgeheel niet en dan komt dit enkel bij het bcc naar voren.

 7. darius

  @zomaar 8:15 Spijker op de kop! Zo is het!

 8. Max

  Zonder testuitslag ook geen ziekenhuisopname meer in de toekomst.

 9. Suckerpunch, de enige en de ekte!

  De meeste jongeren hebben allang een netflix abo

 10. Nana Mouskouri

  @lachgas

  Natuurlijk werkt dit niet. Zoals er zoveel pseudo-wereldverbeteraars op tv worden uitgenodigd.

 11. Jaap Aap

  Deze mevrouw heeft heel, heel, heel erg snel zelf een kliniek nodig. Brrrrr, links eng sujet

 12. MediaPrak

  Je kan ook cafe’s verplichten te sluiten om 11 uur.

 13. anonymous

  Hou toch op.

 14. Jan van Eerten

  Het moet niet gekker worden

 15. Bart

  Wie is dit nu toch weer?
  De meeste mensen laten zich niet of te laat testen omdat ze zoals dat gebruikelijk is als ze zich niet lekker voelen het eerst even (een dag of 2/3) aan kijken voordat ze een dokter bellen. Dat werkt niet alleen bij jongeren zo maar bijna bij iedereen.

  Het komt ook omdat er langzaam maar zeker duidelijk aan het worden is dat er hier meer speelt dan alleen het coronavirus. Er worden andere plannen uitgevoerd en dingen er doorheen gedrukt terwijl Rutte, de Jonge en media het volk afleiden met het coronavirus.

 16. Stanislav

  Wat aardig van deze mevrouw? Heeft zij zoveel geld dan? Of mag de belastingbetaler dokken? O wacht, ik zie het al.. Ze maakt gewoon reclame voor haar bedrijfstak.. Win-win voor deze mevrouw.

 17. Anne

  Een abbo op de NPO is geen optie, want daar kijken jongeren niet naar en helaas hebben we allemaal al een verplicht abbo op die linkse uitzuigers.

 18. Kwebbeldick

  Weer zo’n wyf dat gewoon d’r muil moet houwen behalve bij fellatio. Zulke gleuven dienen maar voor twee dingen. En een uitsmijter rosbief op zaterdag ochtend natuurlijk.

 19. Jantien

  Als gedragsdeskundigen in deze tijd niets anders te melden hebben dan jongeren een wortel voorhouden is dat wat mij betreft het failliet van de beroepsgroep.
  Kennelijk niet doorgeleerd voor het ontwikkelen van vetantwoordelijkheidsgevoel en solidaroteit.

 20. Helena

  Kan Kwebbeldick van deze site gegooid worden?

 21. Wachter

  En dat noemt zich “gedragseconoom”? Ga toch fietsen.

 22. ton

  De jeugd van tegenwoordig komt alleen in actie als ze beloond worden, ze zijn zo opgevoed, ze kunnen hier ook niets aan doen.

 23. Ronald

  Belachelijk plan !!

 24. Piet

  Jongeren laten zich niet testen omdat ze er nauwelijks ziek van worden. Corona is voor hen geen probleem. En niet iedereen is bereid (veel) in te leveren om zwakkeren en ouderen te beschermen. Maar dat begrijpt de linkse media niet, dat geluid willen we niet horen.

 25. Teuntje

  Is dat wijf een gedragseconoom wat een idioot mensen die zich niet aan de wet houden belonen met kados paard achter de wagen spannen

 26. Logicus

  Die van den Broek kwam niet sterk over. De ene nietszeggende opmerking na de andere.
  Onzinnig voorstel natuurlijk. Je krijgt dan coronatesttoerisme met extra besmettingen tot gevolg.

 27. HBaz

  Kom maar aan huis testen. Bij die teststraten is niet te komen. Hoeveel studenten hebben een auto? Er zijn ook nog alleenstaanden in Nederland die geen auto hebben. Al dat geblèr over laat je toch vooral testen. Dat gaat helemaal niet. Dus die opkomst zal laag blijven zo.

 28. Krelis

  Al voordat ze met dat briljante idee kwam, vond ik haar niet sterk overkomen. Was haar visitekaartje per ongeluk in de rolodividex van de redacteur van dienst beland of zo?

 29. Mark

  Gewoon die coronatest laten sponsoren door bijvoorbeeld de Efteling, elke jongere die zich netjes aan de regels houdt en geen gevaar voor anderen is, gratis naar de Efteling na een (uiteraard negatieve) test. Hoeft er ook niemand afstand te houden op speciale jongerendagen, dus dan kunnen er ook meer in, dus dan verdiend de Efteling er ook nog iets aan.

  Of je moet iets doen met social media idolen van de jongen, van die influencers, op van die rappers als Snelle en Lil Kleine (gratis concert voor iedereen die zich laat testen en negatief test). Vinden die rappers ook leuker zo’n vol stadion! Beter dan voor anderhalve paardenkop optreden.

  Of gratis ijs, kortingbonnen voor de McDonald’s, uiteraard alles gesponsord, dan kost het de staat allemaal niks. Jongeren willen helemaal geen Netflix.

 30. Claire

  Eva van den Broek je bent niet fris in je hoofd.

  Als ze zich niet gaan gedragen gewoon de boel weer op slot!

 31. Pettie Fart

  Flikker toch op met het altijd maar willen belonen. Het beloon-beleid heeft ervoor gezorgd dat Nederland totaal naar de klote is gegaan! We zijn verdorie Gekkie Henkie toch niet??!!

 32. Jozef

  Jongeren laten zich niet testen. Jongeren laten zich de wet niet voorschrijven, jongeren laten zich niet omkopen, jongeren menen de wijsheid in pacht te hebben. Jongeren hebben geen benul van tijd, weten niet dat zij ook oud kunnen worden.

 33. OssyBear

  Belachelijk, die motten ze beperken in hun omgang ipv de ouderen. wat een dapenland hebben we hier. kom jullie feesten en dergelijke dan test verplicht klaar

 34. Sandré

  Ja Eva, en boeven moeten we geld geven als ze geen streken meer uithalen.

 35. Een ander geluid

  Er is geen werk voor jongeren. Er zijn geen betaalbare woningen voor jongeren. De ouderen regelen via de vergrijsde FNV nog even een goed pensioen en jongeren moeten maar afwachten wat er over blijft.
  Nu is er voor ouderen een gevaarlijk virus wat de jongeren bijna niet ziek maakt. En nu moeten de jongeren rekening houden met de oudere. Nu moet er in eens solidariteit zijn. Ik snap die dikke middelvinger van de jongeren nu wel.

 36. Marianne

  Ik wordt ziek van al die deskundige in Nederland met hun onzinnige uitspraken gewoon aan de regels houden 1 ,5 afstand klaar is dat zo moeilijk

 37. Salvador Dwali

  Definitie van gedragseconomie:
  “Het realistischer maken van de economie door er psychologische invloeden in te verwerken.” (van LWEO.nl)
  Bijvoorbeeld door het realistischer/zichtbaarder/zich bewuster laten maken van vraag en aanbod? Er is onder die jongeren geen vraag naar Netflix. Ze hebben er gewoon de centen niet voor. Welnu dan maakt de gedragseconomie toch gewoon vraag. Een vraag naar Netflix. Er wordt uit het niets, want corona is in dit verband niets, een realiteit gecreëerd. Net zoals er uit het niets geld wordt gecreëerd.
  En dan nu het klapstuk van het realisme.
  De jongeren “vragen” om Netflix maar ..hoeven..er..NIET..voor..te..betalen.
  Net als in de echte economie. Daar krijg je ook alles gratis. Hoe realistisch. Mijn mond valt open en kwijlt bij de gedachte aan vliegende gebraden duiven.
  Niemand lust de Uil van Minerva nog, Thierry. Je hebt op de verkeerde vogel gewed.

 38. Bart

  @Mark Jongeren willen helemaal geen Netflix en willen net als heel veel andere mensen deze corona regels niet. Gelukkig worden er steeds meer mensen wakker en luisteren ze niet meer naar Rutte en de Jonge en heeft men ook door dat de media de hele zaak alleen maar heel erg opklopt en mensen bang maken.

 39. Edwin

  @Bart
  za 08 aug 2020 om 23:28

  Te bent te dom om te schijten.

 40. Jan s

  Gedragseconoom Eva van de Broek zit er flink naast
  De reden dat de jongeren zich niet laten testen ,komt door het gedrag van Rutten en deJong.
  Ze laten weken niets van zich horen ,gaan gewoon op vakantie ,komen terug van vakantie en geven de jongeren de schuld.
  Ik ben zelf 68 jaar en begrijp de jongeren wel.
  Onze leiders geven een slecht voorbeeld.
  Het zijn goede regelaars voor op een gasfles

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.