Op1-gast: ‘Geef jongeren Netflix-abbo bij coronatest!’

Het moet niet gekker worden: één van de gasten van Op1, gedragseconoom Eva van den Broek, pleitte gisteren in de talkshow voor cadeautjes om jongeren over te halen tot het afnemen van een coronatest. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jongeren laten zich bij symptomen niet snel genoeg testen en volgens Eva kun je dat veranderen door hen bijvoorbeeld een gratis Netflix-abonnement te geven of een cadeaubon van 25 euro. “Zo is het doorbreekbaar“, riep ze.

Je moet jongeren gewoon een beetje overhalen, stelt Eva. “Jongeren laten zich niet testen. Hoe komt het? Er zijn een aantal redenen voor, maar een van de dingen die een grote rol kan spelen is dat sociale overwegingen daarvoor kunnen zorgen.”

Welke sociale overwegingen? “Zij denken: als ik mij nu ga laten testen, moet ik straks al die andere mensen ook in zelfisolatie laten zitten, want ik moet drie dagen wachten en mijn huisgenoten moeten dan ook thuiszitten. Ze zijn eigenlijk bang voor de sociale gevolgen. Niet zozeer voor zichzelf, maar meer voor die vrienden van ze. Dat bijt op dit moment heel erg.”

Hoe doorbreek je zoiets dan? “Deze lijkt mij dus doorbreekbaar. Het is misschien een vrij extreme en zeer economische gedachte, maar hoe je mensen overtuigt om zich te laten testen, is ze inderdaad die wortel voor te houden. Zeg een Netflix-abonnement of een beloning van 25 euro als ze hun huisgenoot meenemen.”

GGD-directeur Sjaak de Grouw, die naast haar zat, leek er niet zo voor te porren. “Ik ben er wel van overtuigd dat je jongeren op een specifieke manier moet aanspreken en daarin moet je denk ik heel creatief zijn.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen