Kijkcijfer top 25 op de schop: SKO met bereikcijfers

De Stichting KijkOnderzoek (SKO) voegt een nieuwigheidje toe aan de dagelijkse kijkcijfermeting. Naast de traditionele kijkersaantallen, die tot stand komen op basis van het gemiddeld aantal kijkers naar een programma, krijgen we straks van elk programma ook de bereikcijfers te zien en die liggen vaak een stuk hoger. Een opsteker dus voor tv-land, want daar kan men straks pronken met hogere kijkersaantallen dan de gemiddelde kijkersaantallen die we de afgelopen jaren gewend waren.

Hoe zit het precies? De prestatie van een programma wordt traditioneel gerapporteerd op basis van het gemiddeld aantal kijkers naar een programma (de kijkdichtheid). Iemand die bijvoorbeeld een minuut naar Boulevard kijkt, wordt nu niet meegeteld als 1 kijker, maar er wordt een gemiddelde gewogen.

Bij bereikcijfers ligt dat anders. Het totaal aantal kijkers (het bereik) ligt vaak veel hoger omdat niet alle mensen het hele programma kijken, maar een deel daarvan. “Het totaal aantal kijkers wordt gebaseerd op het bereik van een programma, oftewel hoeveel mensen er minimaal 1 minuut aaneengesloten naar een programma hebben gekeken.”

Iemand die 1 minuut Boulevard kijkt, is in de bereikcijfers dus 1 volwaardige kijker. “Door het totaal aantal kijkers ook te rapporteren, vergroten we het inzicht in de prestatie van programma.

Een voorbeeldgrafiek:

Een bezoekje aan de SKO-ziet ziet er straks dus íets anders uit. De bekende cijfers over het gemiddeld aantal kijkers over de uitzending zullen vanaf 17 augustus worden aangeduid met ‘GEM’, het totaal aantal kijkers wordt aangeduid met TOT’.

De totale aantallen kijkers worden alleen toegevoegd bij programmarapportages. “Dit betreft bijvoorbeeld onze Top 25. Voor zenders en tijdvakken zal nog steeds het gemiddeld aantal kijkers worden gerapporteerd. Het rangschikken van programma’s, zoals in onze toplijsten gebeurt, zal nog steeds plaatsvinden op basis van het gemiddeld aantal kijkers.”

Sjoerd Pennekamp, directeur van SKO, zegt: “We zien dat er veel behoefte is bij de gebruikers van de kijkcijfers om ook inzicht te krijgen in het totaal aantal mensen dat een programma heeft bekeken.”

Het aantal kijkers dat we nu vermelden in bijvoorbeeld onze dagelijkse Top 25 wordt soms al geïnterpreteerd als het totaal aantal kijkers van een programma. De Top 25 gaf tot voor kort echter alleen het gemiddeld aantal kijkers van een programma weer. We breiden onze rapportages daarom graag uit en voegen nu het daadwerkelijke totaal aantal kijkers toe. Zo ontstaat een nog completer beeld van het kijkgedrag.

Foto: SKO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen