Kijkcijfer top 25 op de schop: SKO met bereikcijfers

Geplaatst op di 11 aug 2020 om 10:30

De Stichting KijkOnderzoek (SKO) voegt een nieuwigheidje toe aan de dagelijkse kijkcijfermeting. Naast de traditionele kijkersaantallen, die tot stand komen op basis van het gemiddeld aantal kijkers naar een programma, krijgen we straks van elk programma ook de bereikcijfers te zien en die liggen vaak een stuk hoger. Een opsteker dus voor tv-land, want daar kan men straks pronken met hogere kijkersaantallen dan de gemiddelde kijkersaantallen die we de afgelopen jaren gewend waren.

Hoe zit het precies? De prestatie van een programma wordt traditioneel gerapporteerd op basis van het gemiddeld aantal kijkers naar een programma (de kijkdichtheid). Iemand die bijvoorbeeld een minuut naar Boulevard kijkt, wordt nu niet meegeteld als 1 kijker, maar er wordt een gemiddelde gewogen.

Bij bereikcijfers ligt dat anders. Het totaal aantal kijkers (het bereik) ligt vaak veel hoger omdat niet alle mensen het hele programma kijken, maar een deel daarvan. “Het totaal aantal kijkers wordt gebaseerd op het bereik van een programma, oftewel hoeveel mensen er minimaal 1 minuut aaneengesloten naar een programma hebben gekeken.”

Iemand die 1 minuut Boulevard kijkt, is in de bereikcijfers dus 1 volwaardige kijker. “Door het totaal aantal kijkers ook te rapporteren, vergroten we het inzicht in de prestatie van programma.

Een voorbeeldgrafiek:

Een bezoekje aan de SKO-ziet ziet er straks dus íets anders uit. De bekende cijfers over het gemiddeld aantal kijkers over de uitzending zullen vanaf 17 augustus worden aangeduid met ‘GEM’, het totaal aantal kijkers wordt aangeduid met TOT’.

De totale aantallen kijkers worden alleen toegevoegd bij programmarapportages. “Dit betreft bijvoorbeeld onze Top 25. Voor zenders en tijdvakken zal nog steeds het gemiddeld aantal kijkers worden gerapporteerd. Het rangschikken van programma’s, zoals in onze toplijsten gebeurt, zal nog steeds plaatsvinden op basis van het gemiddeld aantal kijkers.”

Sjoerd Pennekamp, directeur van SKO, zegt: “We zien dat er veel behoefte is bij de gebruikers van de kijkcijfers om ook inzicht te krijgen in het totaal aantal mensen dat een programma heeft bekeken.”

Het aantal kijkers dat we nu vermelden in bijvoorbeeld onze dagelijkse Top 25 wordt soms al geïnterpreteerd als het totaal aantal kijkers van een programma. De Top 25 gaf tot voor kort echter alleen het gemiddeld aantal kijkers van een programma weer. We breiden onze rapportages daarom graag uit en voegen nu het daadwerkelijke totaal aantal kijkers toe. Zo ontstaat een nog completer beeld van het kijkgedrag.

Foto: SKO
36 Reacties op “Kijkcijfer top 25 op de schop: SKO met bereikcijfers”


 1. Dennis

  Jorna Spapens overleden. RIP

 2. Woordkunstenaar Sjors van Kempen

  Haha, wat een suffe manier om het toch nog wat te laten lijken.

  Pure misleiding van adverteerders.

 3. Teuntje

  Kijk sowieso geen TV allemaal bullshit

 4. Anne

  Tja je moet wat doen om het leven van een ondergaande bedrijfstak nog wat te rekken.
  Maar zappende mensen met een kijkcijferkastje gaan nu dus de bedrijfstak redden begrijp ik.

 5. Falco Buteo

  In het kort: het aantal kijkers moet omhoog dus gaan we anders rekenen.

 6. Anne

  Artikel uit De Morgen, België

  Zweden is nooit overgegaan tot een strikte lockdown zoals de meeste Europese landen. De kinderdagverblijven, scholen, cafés en restaurants zijn al die tijd gewoon opengebleven. Het land doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Zweden zelf om de verspreiding van het virus in te dammen en dit in combinatie met social distancing.

  De rest van Europa heeft de Zweedse strategie altijd met de nodige verbazing en achterdocht bekeken. Ook de Scandinavische buren sloten uit voorzorg de grenzen. Toch bleven de Zweedse autoriteiten hun koers aanhouden.
  De restaurants en cafés zijn in Zweden altijd opengebleven.

  Staatsepidemioloog Anders Tegnell, de architect van het lossere Zweedse beleid, wilde vooral oude en zieke mensen beschermen tegen het virus. Alle anderen zouden hun dagelijkse leven zo normaal mogelijk moeten kunnen blijven leiden. Het idee hierachter was het bereiken van groepsimmuniteit: als een groot deel van de gezonde bevolking besmet raakt met het virus, wordt de kans op verspreiding kleiner en worden de zwakkeren beter beschermd door de immuniteit van de groep.

  Maar die strategie heeft in die eerste maanden geleid tot een hogere dodentol (5.744, waarvan ruim de helft in de rusthuizen) in vergelijking met de andere Scandinavische landen. Het Zweedse model leek op een regelrechte mislukking af te stevenen. Op 29 juni werd nog een recordaantal van meer dan 2.500 besmettingen genoteerd. Maar daarna is de negatieve trend gekeerd. Sinds begin juli is het aantal nieuwe dagelijkse gevallen niet meer boven de 500 uitgekomen en nu ligt de dagelijkse toename rond de 300. De tendens is duidelijk dalend.

  Sinds eind april is er ook een dalende trend waarneembaar van het aantal patiënten op de intensive care. Eind juli stierven nog één à twee menen per dag aan Covid-19 en werden slechts enkele patiënten op de intensivecareafdeling opgenomen.

  De zogenoemde R-waarde of het reproductiegetal is in Zweden inmiddels gedaald tot 0,6. De R-waarde geeft aan hoeveel besmette personen op hun beurt anderen besmetten. Ter vergelijking: in ons land ligt die waarde – afhankelijk van de berekeningswijze – tussen de 1,1 en 1,5, zo heeft Marc Van Ranst gemeld.

  Anders Tegnell heeft zijn aanpak altijd verdedigd. De wetenschapper betreurt weliswaar het aantal doden in de woon-zorgcentra, maar is ervan overtuigd dat Zweden niet veel verkeerd heeft gedaan. “Je kan niet zomaar stellen dat een lockdown hét verschil zou maken. In veel opzichten zijn de vrijwillige maatregelen die we in Zweden hebben ingevoerd net zo effectief gebleken als volledige lockdowns in andere landen. Dus ik denk niet dat een volledige lockdown de juiste keuze is voor alle landen. Het feit dat zich nu een sterk dalende trend aftekent in Zweden, is een indicatie dat je het aantal besmettingen in een land behoorlijk kan verminderen zonder een volledige lockdown.”

  De staatsepidemioloog vreest ook dat we het virus mogelijk ook niet volledig gaan wegkrijgen, zelfs mét vaccin: “We gaan ermee moeten leren leven”. Hij toont zich bezorgd over het stijgende aantal wereldwijde infecties. In Zweden daarentegen lijkt de trend gekeerd.

 7. Anne

  Oeps, verkeerde topic. Scuzi!

 8. Victor

  Goede stap. En nu nog de cijfers van uitgesteld kijken erbij (interactieve tv, internet, mobiel) en het is pas echt compleet. TV is nog lang niet dood en gaat steeds minder over wat mensen live kijken.

 9. Gilbert

  Wanneer ben je 1 view op Youtube, vraag ik me af.
  Moet je dan meer dan de helft van het filmpje hebben bekeken?

 10. Sjaak

  @woordkunstenaar Sjors, gelukkig worden advertenties niet afgerekend op programma kijkcijfers maar op kijkcijfers van het reclameblok.

 11. WEST*

  Onder druk van de com zender RTL TALPA zeker ? Want daar gaat het niet goed
  Maar liegen en jokken is hetzefde !

 12. WEST*

  @ SJAAK jij hebt er gelukkig verstand van!

 13. Rtd

  Kunt toch gewoon van ziggo, kpn etc de cijfers opvragen? Dat optellen en klaar…

 14. Dominic

  Wat een onzin.

  De kijkcijferlezer is niet GEK.

 15. By the way

  Dat belooft weer een heel nieuwe insteek van de dagelijkse stemmingmakerij rond 8 uur op deze website. Dan blijkt dat de vooravond van SBS op basis van kijkbereik een enorm succes is, maar dat het kijkbereik wel heel erg wordt beïnvloed vanwege het feit dat de kijkers het maar 1 minuut volhouden om naar 50/50 te kijken met vragen van basisschoolniveau. Dat valt dan natuurlijk af te leiden uit de gemiddelde kijkdichtheid.

 16. Joost

  @By the way, idd, ik zie een glorieuze comback voor SBS6 obv 1 min kijken e ndan zappen….

 17. Paul Lamote

  Dit riekt naar het kunstmatig opkrikken van de cijfers. Politiek boerenbedrog.

 18. Arie

  Daar moeten straks de reclame inkomsten mee opgekrikt worden omdat er geen hond meer reguliere indoctrinatie kijkt.
  Pure misleiding, past helemaal in alle fake news en fake cijfers grafieken en modellen waar ze ons het laatste jaar zand mee in de ogen willen strooien.

 19. John

  Anne.

  Klopt niet wat ze zeggen, Finland en Denemarken hebben
  veel minder doden als Zweden.
  Daarbij zijn er Zweden die de regering een recht zaak aan willen doen
  voor hoe ze om gegaan zijn met de verpleeg tehuizen.

 20. aldus

  Valt niet mee om dingen te begrijpen. De cijfers blijven hetzelfde alleen kun je nu met een ander cijfer iets beter zien, of er veel mensen afhaken. Nou nog percentage in doelgroepen toevoegen en dan bestaat er een kans dat men iets meer gaat begrijpen van kijkcijfers, hoewel de reacties hierboven het ergste doen vrezen.

 21. Huismaker

  Het is niets anders dan de cijfers kloppend maken. Want een paar kastjes bepalen het “kijkbeeld” ? En Netfilx of Youtube ?

 22. Mark

  Dit heeft consequenties voor de adverteerders omdat reclames al sinds jaar en dag worden afgerekend op minuutniveau. Voor programma’s erg goed nieuws. De IAB standaard voor een online view is minimaal 2 seconden 50% in beeld. Er is geen filter op unieke kijkers zodat het aantal views eenvoudiger toeneemt. Je hoort dan bijvoorbeeld dat een vlog 300.000 kijkers heeft getrokken, dit is dus niet uniek en telt dus al na 2 seconden gedeeltelijk in beeld. Daardoor was het vreemd dat SKO twee unieke kijkers die 50% van een long form tv programma kijken meetellen als slechts een kijker. Nu kunnen we zien hoeveel unieke kijkers er daadwerkelijk waren. Komt iets meer in de buurt van het bereken van online views al blijft online veel optimistischer rapporteren

 23. Mark

  Ik bedoel GEEN consequenties voor adverteerders ;-)

 24. Gwendolyn

  Maar het blijft dus uitgaan van die paar kastjes in Nederland? Juist daar moeten we vanaf. Stel, je zet nu je meetkastje aan en dat staat nog op RTL 4 van gister, maar je wilt naar NPO 1 kijken, waar je direct naar schakelt. Ben je op dat moment dus wel een kijker van RTL 4? En nog steeds geen duidelijke meting van de online en terugkijk cijfers.

  SKO geeft de omroepen dus gewoon de cijfers die ze graag willen, beetje vreemd en niet echt onafhankelijk.

 25. Gwendolyn

  @MC welke cijfers zullen jullie weergeven?

 26. joost

  @huismaker: een paar kastjes… ? het zij er wel 1250!!

 27. Mark

  @Gwendolyn: je bent een kijker als je minimaal 60 seconden van een programma hebt gekeken. Dus als jij in jouw voorbeeld binnen 60 seconden naar NPO1 zapt dan tel je niet mee als RTL4 kijker

  Het is inderdaad een kijkonderzoek dat werkt met een groep respondenten. Daar zijn strenge eisen voor die door SKO allen worden nageleefd. Geen enkel onderzoek zal 100% waterdicht zijn. De overheid staat niet toe dat daadwerkelijk kijkgedrag van een consument gemeten wordt vanwege de privacywetgeving. Het is eenvoudigweg verboden in Nederland

  SKO geeft de omroepen niet de kijkcijfers die ze willen maar rapporteert onafhankelijk het kijkgedrag van het panel. Dit bestaat uit 1235 huishoudens met 2700 panelleden

 28. Max

  Dit is gunstig voor actuele programma’s, talkshows, etc. Een minuutje bij RTL Boulevard hangen of bij een sportwedstrijd gebeurt veel vaker dan bij een serie of een film.

 29. WEST*

  @ Ligt het nu aan mij ,,,,of …. hebben jullie het ook zo warm
  Komt waarschijnlijk door het beeldscherm dat zoveel warmte afgeeft

  zal hem daarom een weekje uitlaten scheelt toch 3, 4 graden!

 30. By the way

  @Gwendolyn: het maakt niet zoveel uit welke cijfers deze website presenteert? Je kunt het best gewoon naar http://www.kijkonderzoek.nl gaan of de mobiele app van SKO downloaden. Dan heb je er het beste zicht op.

 31. Flopperdeflop

  Zolang ik niet gemeten wordt omdat ik geen kastje heb en er geen manier bedacht wordt waar iedere kijker meetelt blijft dit een grote SKO/NPO farce.

 32. Karin

  @ Anne
  di 11 aug 2020 om 10:40

  Brazillië was een held omdat het land in eerste instantie helemaal geen maatregelen trof.

 33. Lies

  En deze nieuwe meetmethode is nog steeds gebaseerd op basis van een aantal kijkers met zo’n kastje? Dat kan toch niet waar zijn?

 34. AlexF

  Als TvSchufterkuttaveen bereik van 1 tv heeft en als doelgroep 1 tv dan verdient deze tonnen?

 35. jmp

  Ja ja, alles wordt in de strijd gegooid om te laten lijken dat de programmaatjes van de linkse grachtengordel goed worden bekeken en úitstekend worden gewaardeerd. Laat u hierdoor vooral niet misleiden als kijkers zou ik zo zeggen.

 36. Ben

  In een democratisch land heet dit manipuleren. Adverteerders trappen hier toch niet in. Daarom dalen de advertentie-inkomsten dramatisch!! Iedereen weet allang dat geen hond meer kijkt naar de noordkoreaanse deug tv. Dit zou allang openbaar gemaakt worden vroeger. Helaas leven we al meer dan 10 jaar in een pinocciocratie.
  Liegen tot je er bij neervalt.

  De bubbel van de noordkoreaanse piraten omroep gaat straks ineens klappen. En dan gaan de deugmensjes direkt als eerste overstag.
  Principes zijn mooi maar geld is echt het enige echt belangrijke voor deze lieden. En dan trappen ze net zo makkelijk sylvana, jeffryie, akwasi enz enz in hun rug. Dat zijn overigens de enige die dit nog niet door hebben. Sommige deugmensjes zie je al steeds vaker denken aan 2 “oplossingen”. Die voelen aankomen wat er staat te gebeuren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.