Eva Jinek vraagt Bol-baas naar Zwarte Piet-rel

Zodra Zwarte Piet in het nieuws is, slaat de vlam eigenlijk direct in de pan: gisteren was het weer zo ver door het nieuws over het nieuwe pietbeleid van Bol.com. De webwinkel boycot voortaan alle artikelen die onder de naam Zwarte Piet worden verkocht en dat leidt tot verontwaardigde reacties op social media: waarom verkoopt Bol.com wel een variant van Adolf Hitlers haatboek Mein Kampf en porno die incest insinueert, maar is Zwarte Piet taboe? De bol.com-baas zat gisteren bij Jinek.

Wouter Kolk is als algemeen directeur van Ahold Delhaize niet alleen de baas van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, maar ook van Bol.com. “Geen Zwarte Piet meer. Is dit een besluit dat uit jouw koker komt?“, vroeg gastvrouw Eva Jinek hem.

Ehhhm. Nou, wat er gebeurt is binnen onze merken in Nederland en België… We hebben eigenlijk elk jaar de discussie: hoe gaan we om met Zwarte Piet? Het is dus geen nieuw topic“, legde Wouter uit.

Ahold beweegt al jaren naar een niet-racistische vorm van Zwarte Piet. “We hebben het de afgelopen jaren eigenlijk elk jaar aangepast. We bewegen van Zwarte Piet naar gewone Piet. Hij wordt moderner en is anders. Zo informeren we ook onze leveranciers.”

Bol.com werkt met talloze externe leveranciers, die Bol.com gebruiken als marktkraam. “Wat je in de coronacrisis ziet is dat we bij Bol heel veel ondernemers hebben gekregen die via Bol hun spullen verkopen. Ook buitenlanders, Belgen en andere landen. Zij weten niet precies hoe het werkt met Zwarte Piet. We hebben zo’n twee of drie maanden geleden nieuwe instructies gegeven van: zo ga je om met Zwarte Piet.”

Die instructies zijn nu toevallig naar buiten gekomen, aldus Wouter. “We willen niet dat er traditionele ouderwetse pieten boven komen. Daar zijn we inmiddels wel voorbij met z’n allen. Dat doen we hier ook.”

Pietwoede op Twitter:

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen