Danny Ghosen in Beiroet-item Op1 zorgt voor woede

Het Op1-optreden van de in Beiroet opgegroeide tv-maker Danny Ghosen heeft gisterenavond voor woede gezorgd, vooral bij Esther Voet van het opinieweekblad Joods Nederland. Dat is te volgen op Twitter. Het zal niemand zijn ontgaan dat het centrum van Beiroet gisteren is verwoest door een bizarre explosie. Aan Danny werd gevraagd of dit misschien geen ongeluk, maar een aanslag was. “Ik durf niks te zeggen. Ik wil niks zeggen wat nog niet bevestigd is, maar ik hoop het niet.”

Danny suggereerde dat het mogelijk een aanval van Israël is geweest. “Als het zo is, dan hebben we natuurlijk wel een groot probleem. Stel dat dit een wapendepot van Hezbollah zou zijn en dat dit een aanslag van Israël is, dan weet je dat er vergelding moet komen. Sterker nog: een oorlog tussen Israël en Hezbollah, daar staat niemand op te wachten.”

Presentatrice Margje Fikse: “Dat zijn dus gedachtes die nu circuleren op dit moment?

Danny: “Ik denk dat mensen doodsbang zijn. Stel dat dit echt zo is – dat hoopt niemand – maar het is één van de scenario’s die spelen.”

‘Diep triest’

Esther Voet van Joods Nederland zat verbijsterd voor de buis. “Ik ben hier echt boos over. Israël heeft nota bene medische hulp aangeboden en zou nooit zo veel burgerslachtoffers maken. En dat bij de EO . En niemand die hem weersprak. Geen oortje voor de presentatoren, zodat daarin kan worden geroepen: ‘Hij praat nu poep!’?

Danny praatte echt enorme onzin, zegt Esther. “Hallo EO en Op1, zetten jullie dat nog even recht? Want dit zijn weer verdachtmakingen door Danny Ghosen die al uren geleden, zelfs door Hezbollah zelf, naar het rijk der fabelen is verwezen: géén Israëlische betrokkenheid! Kwalijk, redactie!

Er werd in de uitzending niet op teruggekomen. “Oké, jullie hebben het laten lopen, Margje Fikse, Kefah Allush en redactie Op1 . Verdachtmakingen van Danny Ghosen  over Israël, die al uren voor de uitzending zelfs door Iran en Hezbollah (aartsvijanden) waren. Dit is hoe demonisering in z’n werk gaat. Prachtig voorbeeld, u vanavond aangeboden door Op1 en Danny Ghosen. Over de ruggen van de echte slachtoffers #BeirutBlast. Diep triest.

Margje reageert

Margje besloot om op Esther te reageren. “Ok Esther Voet, toch even reageren: Danny Ghosen zei zelf al duidelijk dat dit allemaal gedachtes zijn die nu leven maar die niet bevestigd zijn. Dat was heel helder.

Daar is Esther het niet mee eens: “Met alle respect Margje, hij zei het toch, terwijl het al uren voor de uitzending door zowel Iran als Hezbollah en Libanese officials was ontkracht. Dit was broddelwerk en jullie hadden het nooit zo mogen laten gaan. Weer een onterecht vingertje naar Israël. Echt. Schandalig. En voor iemand die zegt dat hij het nieuws met de minuut volgde is het helemaal een lachertje. En erger: jullie grepen niet in.

Het is zo lekker hip en gemakkelijk hè? Dat vingertje wijzen voor honderdduizenden kijkers.

Het fragment:

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen