Anna Nooshin woest over Televizier-nominaties: ‘Te wit!’

Het is volgens Anna Nooshin echt tijd om de Nederlandse tv-wereld inclusiever te maken. Ze heeft met afschuw gekeken naar de shortlist van dames die genomineerd kunnen worden voor de Zilveren Televizier-Ster. Veel te wit en veel te blond, zegt ze bij een screenshot van de stempagina, waarop onder meer de veel te witte Antoinette Hertsenberg, Chantal Janzen, Eva Jinek en Linda de Mol staan. Anna krijgt er een knoop van in haar maag: Hilversum moet verkleuren, vindt ze.

Anna baalt van het overschat aan blonde en witte tv-vrouwen, geeft ze in het Engels aan op Instagram. “Het is waarschijnlijk makkelijk om niets te zeggen over dit onderwerp, maar ik heb het gevoel dat ik het moet doen, want als iedereen zwijgt verandert er niets. Dit zijn de genomineerden voor de grootste tv-award-show in Nederland. Terwijl ik door de genomineerden voor beste vrouwelijke host scrolde, zag ik dat ze bijna allemaal wit en blond zijn.”

Is dit een sneer naar de Eva’s en Chantals van Hilversum? “Begrijp me niet verkeerd: dit gaat niet over de vrouwen die genomineerd zijn, ik hou van ze en ik heb enorm veel respect voor hun werk. Het gaat erom dat ik in die lijst geen representatie zie van mensen van kleur.”

Het is niet alleen maar blank. “Het maakt me blij dat ook Fidan Ekiz en Nadia Moussaid in de lijst staan, maar no way dat dit een representatie is van de hele community. Als ik in Amsterdam loop zie ik zo veel diversiteit en talent, zij moeten zich allemaal inclusief voelen.”

Groter probleem

Het is een groter probleem dan alleen deze Televizier-shortlist, zegt Anna. “En voor degenen die zeggen: maar we hebben helemaal geen mensen van kleur, dus wie moeten we dan selecteren? Misschien is juist dat het probleem. Het probleem is veel groter. Het proces van het selecteren van talent dat later tv-host kan worden zou meer divers moeten zijn. Het zou fijn zijn als we ons allemaal gerepresenteerd voelen op tv. Ik heb dit eerder gezegd in interviews: diversiteit in de Nederlandse tv-wereld heeft nog een lange weg te gaan…”

Dit is geen bericht van haat en ik wil ook geen negativiteit verspreiden. Ik realiseer me dat het vaak makkelijker is om in de comfortzone te blijven, maar ik wilde wel even deze gedachten delen. Misschien hoop ik dat ik een klein zaadje kan planten en wat bewustzijn kan creëeren, zodat toekomstige generaties zich meer vertegenwoordigd voelen in de media.”

Foto: YouTube

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen