Talkshowoptredens Diederik Gommers gecensureerd

Het ministerie van Hugo de Jonge heeft ic-opperhoofd Diederik Gommers tijdens de coronacrisis gewaarschuwd dat hij bepaalde dingen niet mocht uitspreken in talkshows op televisie. Dat zegt Diederik dit weekend in gesprek met de Volkskrant. Een hoge medewerker van Hugo’s zorgministerie belde Hugo op over zijn publieke optredens in talkshows als Jinek en Op1. “Die ambtenaar zei tegen mij: je mag bepaalde dingen niet zeggen, want je hebt nu een positie van landsbelang.”

Daar schrok Diederik best wel van. “Ik realiseerde me toen wel: jongens, wat is dit voor gekkigheid? Mensen die mij vertellen wat ik wel of niet mag zeggen – dat past niet bij mij.”

Diederik mocht niet vrijuit praten. “Het ging over de leeftijdsgrens op de ic, en dat ik het daarover niet eens was met de minister. Het was volgens die ambtenaar niet de bedoeling dat ik dat keihard op tv zou zeggen.

Die confrontatie met Hugo’s ministerie wekte woede op bij de ic-baas. “Ik werd kwaad. Maar ik dacht er ook over na. Waarom is mijn mening zo belangrijk? Ik ben onafhankelijk, ik bepaal zelf wat ik wel en niet zeg.”

1.600 ic-bedden

Het was niet zijn enige confrontatie met Hugo. Tijdens het kamerdebat op 26 maart, toen Hugo kritiek kreeg omdat hij niet kon beloven dat er aan het eind van de week genoeg ic-bedden zouden zijn, kreeg Diederik ook een appje.

Diederik werd dringend gevraagd te bevestigen dat er aan het eind van de week 1.600 ic-bedden zouden zijn. “Terwijl ik dat ook niet wist en geen invloed heb op beschikbare ic-bedden. Toen dacht ik: het moet dan maar. Als dat zo ongelooflijk belangrijk voor De Jonge is, dan zeg ik wel dat er zondag 1.600 bedden zijn.

Hugo wilde verantwoordelijkheid afschuiven. “Meteen daarop zeiden ze: oké, wil je dat even in een WhatsApp bevestigen?

Gommers heeft het bevestigd“, riep Hugo daarna tijdens het debat.

Fidan

Het interview wekt verbazing op bij Op1-presentator Fidan Ekiz, die vanavond een groot tv-interview heeft met Mark Rutte. “Hoe is het eigenlijk mogelijk dat de Volkskrant een keihard inkijkje niet brengt als groot nieuws? Nieuwsfeiten verstopt in een groot verhaal over ‘solidariteit tussen generaties’.. Of mis ik iets? Kennelijk vinden ze censuur en politiek bedrog heel normaal.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen