SBS spartelt in tv-ravijn: ‘Wíl John nog wel tv maken?’

Geplaatst op zo 12 jul 2020 om 12:00

Jarenlang kreeg John de Mol de vraag voorgeschoteld wanneer hij nou eens zou gaan uitpakken met SBS 6, wanneer die kijkcijfers nou omhoog gaan. “We zijn aan het bouwen“, riep hij dan. Inmiddels wordt die vraag niet eens meer gesteld: de programmering is zó armoedig dat je je bijna niet kunt voorstellen dat er een miljardair aan het roer staat. Anderhalf jaar na het wegkopen van programma’s en sterren bij RTL, spartelt SBS nog steeds in het tv-ravijn. NRC noemt John nu ‘de grote verliezer’.

Tv-recensent Arjen Fortuin vindt het ongelooflijk hoe John ‘onder de grond kroop’ tijdens de coronacrisis. Om zijn miljarden te beschermen, begon hij rigoureus te reorganiseren. De kijker moet het nu doen met Kim-Lian van der Meij in de herhaling.

Verbijsterend, vindt Arjen. “Het gebrek aan creatieve ideeën bij Talpa is verbijsterend. De SBS-herhalingencarroussel werd deze week alleen even onderbroken voor een presidentieel vormgegeven interview met Gordon – om te vieren dat de presentator een jaar (bijna) clean is.”

Zo’n interview met Gordon helpt je er ook niet bovenop, meent hij. “Een interview met Gordon is een voortzetting van de herhaling met andere middelen. Wíl John de Mol eigenlijk nog wel televisie maken?

De NRC-column ‘Publieke omroep komt als grote winnaar uit de coronatijd’ kunt u hier lezen.

Foto: SBS
63 Reacties op “SBS spartelt in tv-ravijn: ‘Wíl John nog wel tv maken?’”


 1. Pim

  Wat heeft iedereen tegen John…

 2. John Jordaan

  Het interview met Gordon was het dieptepunt van het jaar. Zelfs op Camping Bakkum ging het licht en de bar langer open om deze vreselijke ellende, wanstaltige
  beelden en dramatisch commentaar in de studio weg te spoelen. Gelukkig kon de kabouter post de weg naar de kantine ook nig vinden. Alles maar om de ellende cam die vak ellende Gordon maar snel van het netvlies te krijgen.

 3. Ben

  Vroeger was John de meesterbanketbakker die zo af en toe een gouden kers op een taart zette. Nu moet hij elke dag drie taarten bakken. En dat gaat hem niet zo goed af. Mijn advies is: stop er maar mee en ga je laatste jaren in medialand lekker doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

 4. Meindert Kramp

  Als hij Kim-Lian van der Meij in de herhaling doet, weet ik nog wel iets:
  De kinderserie uit 1960 met De Avonturen van Liang Wang Tsjang Tsjeng. Het is weliswaar Liang maar het scheelt maar 1 letter.

 5. Kuis

  John denkt waarschijnlijk eerder zoiets als dit?:

  “Zijn er nou echt geen belangrijkere dingen in de wereld voor de mensen dan zich druk te maken over mij en over mijn zender programmering?”

 6. Curryworst

  Nou ja… een jaar (bijna) clean.. Daar valt wel het nodige op af te dingen.
  Ergens in mei heeft hij weer alcohol genuttigd door zijn verzameling KLM-huisjes aan te breken.
  Vanaf dat moment gerekend tot aan het “interview” is hij slechts 2 maanden clean.

 7. ikweethetbeter

  Ik vind wel dat John wat doet met SBS ,de programmering is er op vooruit gegaan ,juist de NPO doet niks alleen herhalingen net als RTL .

 8. robb

  Commerciele tv is leuk zolang het goed gaat en ze kunnen verdienen nu laten ze de kijker vallen ,van af september zal er ook wel niet veel te zien zijn de aandeel houders moeten eerst betaald worden .

 9. Harry

  Zolang zijn doelgroep niet beseft

  het allemaal herhalingen zijn

  is er toch niks aan de hand?…

 10. Chelsey

  Het nieuwe tv-seizoen is nog niet begonnen en de concurrentie voelt nú al nattigheid aan, met name bij (r)iool (t)élévision (L)uxembourg is dit goed te merken waar men met behulp van Angelaatje de Jong alvast krampachtig om zich heen begint te slaan uit vrees voor inkomstenderving. Het staat namelijk vast dat Nederlands enige échte commerciële hoofdzender 6 komend seizoen groter zal gaan worden dan de open riool tv hoodzender Luxembourg 4! De gouden tijden van Herr Bertelsmann binnen het Nederlandse Medialandschap behoren vanaf het begin van dit seizoen al tot het verleden. De twee lineare zenders die ertoe zullen gaan doen is de Nederlandse publieke NPO1 en commerciële zender 6 van Talpa Network , de buitenlandse zendergroep rtL-nederland zal langzaam maar zeker verder wegzakken naar een marktaandeel waarmee zij ooit mee begonnen zijn eind jaren ’90 onder de naam RTL-Veronique.

 11. Captain Caveman

  RTL veroniqeu, hoofdzakelijk luxemburgs nieuws bulletin en constant-loop herhalingen van 1 seizoen “Cheers” en dat was het toen wel!

 12. MolTalk

  Tegenwoordig maakt John drollen van slagroomtaarten. Vroeger was dat omgekeerd.

 13. Greet

  John z’n zenders gaan altijd failliet.Wel fijn dat we binnenkort nooit meer zijn “sterren” op tv zien.Allemaal met pensioen.

  Voor Viktor is misschien wel plaats bij Omroep Max, aardige knul.

  Persoonlijk zal ik Phil en Kirstie gaan missen maar daar zaten ook veel herhalingen bij.
  Verder mis je helemaal niets aan Talpa.

 14. Keet

  Gordon is niet bijna een jaar clean, hij heeft gezegd dat hij in mei gezopen en gesnoven heeft dus dan start de teller weer bij nul dus dat is ongeveer 2 maanden clean als hij het al volgehouden heeft.

 15. Jeroen

  Publieke Omroep bewijst zich zeker deze periode!

 16. Eddie Emmer

  Het is toch helemaal niet de bedoeling om SBS te laten groeien. Het doel is de zenders verkopen aan RTL of een andere partij. Dan zorg je voor een aantal kroonjuwelen en de rest zo goedkoop mogelijk.

 17. k

  john is vooral rijk geworden met drie a vier produkties maar heeft vooral veel bagger gemaakt. the voice is top produkkie maar word wel uitgemelkt met kids en the voice senior zegt veel over creatiefe armoe

 18. MEDIAHUIS & DPG: VOOR AL UW BRUSSELE EU PROPAGANDA

  SBS6 is een veel leukere zender geworden het afgelopen jaar.

  Lingo is veel leuker dan een uur lang Utopia.
  Lang leve de Liefde is véél leuker dan Utopia
  Hart van Nederland ziet er beter uit.
  Shownieuws ziet er beter uit.
  De weekendshows zijn een stuk leuker geworden.

  De enige grote misstap is het ontslag van Piet Paulusma.

  De NPO daarentegen. Als linkse talkshow 1 is afgelopen dan begint de andere linkse talkshow 2, om vervolgens om half 10 een linkse talk/nieuwsshow te hebben en om half elf: Jawel, een nieuwe linkse talkshow.

 19. Dave

  John de Mol zei vorig jaar dat hij 3 jaar nodig heeft om op te bouwen.

  Dus over 2 jaar maken we de balans pas op zou ik zeggen. En nu niet elke keer war roepen. Eerst haar hebben ze al wel war succesjes gehad met de Meilandjes en Linda in het weekend.

  John had eigenlijk gehoopt The Voice vorig jaar over te hevelen maar dat gebeurt over 2 jaar pas.

 20. MEDIAHUIS & DPG: VOOR AL UW BRUSSELE EU PROPAGANDA

  Daarnaast doet de doordeweekse primetime van SBS6 het ook een stuk beter nu. Steenrijk Straatarm, Chateau Meiland, 100 Jaar Jong, Mr. Frank Visser, Paleis voor een Prikkie, Cash or Trash. Allemaal programma’s die goed bekeken werden. SBS6 heeft weldegelijk groei gemaakt. Ook het marktaandeel is gegroeid.

  Januari 2018 8,4%
  Januari 2020 8,5%

  Februari 2018 8,2%
  Februari 2020 9%

  Maart 2018 8,4%
  Maart 2020 9,1%

  April 2018 8,6%
  April 2020 9,7%

  Mei 2018 9,3%
  Mei 2020 9,2%

  Juni 2018 8,3%
  Juni 2020 9,7

  SBS6 heeft dus 7,8% groei in hun marktaandeel t.o.v. 2 jaar geleden. SBS6 groeit heel langzaam en RTL4 glijdt heel snel naar beneden.

 21. Mick

  @Dave Over twee jaar is The Voice zo uitgemolken. Talpa zou hooguit The Voice of Europe kunnen maken. Een paar weken een alle winnaars van alle landen tegen elkaar.

 22. MediaPrak

  Het zijn John’s slippendragers, Romer, Galjaard, Louwerse, welke van SBS een enorm debacle hebben gemaakt. Eerst als proeftuin van Talpa-content tv shows eni daarna het reanimeren van oude ‘NPO’ formats. Als je een ‘nieuws-show’ maakt een met neon/led volgehangen studio, maak je wel heel duidelijk dat je geen enkele feeling hebt met je achterban (publiek). Programma’s welke wel ‘scoren’, (Mr Frank Visser, Sttenrijk, Straatarm) zijn programma’s op lokatie, ver van de overige studio/led producties. Kortom, ga terug naar de ‘roots’. Programma’s als P Storm, Week van.. Formats als “Vermist” of “Help mijn vakantie”

 23. Huismaker

  TV wordt steeds meer voor wanhopige huisvrouwtjes en bejaarden. De rest zit op Youtube, Themazenders (zoals sport) of Netflix.
  John de M. heeft dat allang ontdekt en zoekt dus andere verdienmodellen.

 24. Rob

  Ik heb niks tegen De Mol maar je verwacht gewoon meer met hem als eigenaar van Sbs 6. Als we nu is kijken naar komend seizoen met welke programma’s komt 6 in het weekend. Wat is er bekend over periode sep / Dec ?.
  Miljoenenjacht 5x op zondag Vanaf sep ?
  IHVh waarschijnlijk in nov/ Dec ?.
  Verder in het weekend ??. Komt dance dance dance terug ? Superkids ?.
  Als ze in sep met films komen op zaterdag en zondag is wel erg zwak.

 25. DeBaron

  Weet niet of dat echt John is, maar dat het Talpa gebeuren momenteel houtje touwtje aanvoelt is wel duidelijk. Zitten de juiste mensen daar wel op de juiste plaats? Voor en achter de schermen.

 26. Teuntje

  Talpa is de weg kwijt

 27. Teuntje

  Hoera voor Prime Video Videoland en Netflix weg met de campingzenders

 28. Mick

  @Rob

  Miljoenenjacht, Split Screen, Wie het laatst lacht…, Marble Mania, Chain Reaction, Hit The Road, Ik hou van Holland, Deze Quiz is voor Jou en Doet ie ’t of doet ie ’t niet.

  De Alleskunner zal ook wel terugkomen.

  Een nieuw seizoen van The Wall zou SBS6 geen windeieren leggen.

 29. Onze Held Geert

  Als nou eerst eens al die reclame anders wordt gepresenteerd.
  Zat van het weekend 2 films tegelijk te kijken , niet vtv opgenomen .
  Tegelijk op gaan nemen en als er reclame kwam even switchen.
  Gewoon net als bij Beau een kwartier reclame vooraf en door met de show.
  Hadden ze dat niet gedaan zat iedereen lekker op 1 te kijken.
  Dus resumé, het zal nooit wat worden met de commerciëlen.
  Of opnemen en later kijken… spoeleeeeeeen !!!

 30. Rob

  @ mick

  Het is wel echt Linda die het moet doen. Doet die het of doet die het niet geef ik een kans..verder vind ik het niet veel. Deze Quiz is voor jou scoorde redelijk voor sbs maar toch ook geen super cijfers. IHVH was vorig jaar het minst bekeken seizoen ooit van dit programma .. maar voor sbs geen slechte cijfers.
  Als je dit vergelijkt met wat bekend is welke programma’s 1 en 4 in het weekend komen dan is dit niet genoeg om een heel seizoen mee te doen .

 31. Johm

  Na sport7 en Talpa is SBS aan de beurt. Wanneer komt het besef dat dit niet zijn ding is? Hij zal vast goed zijn in andere dingen maar een tv zender runnen is wat anders dan schreeuwerige shows uitzenden.

 32. Wolter

  RTL zakt zakt nog sneller het ravijn in.

 33. Gratis advies, doe er wat mee

  Mensen willen een ouderwets gezellige show met de focus op onbekende Nederlanders. Die kille neonverlichte zielloze studio’s met altijd dezelfde BN’ers komt iedereen de strot uit.

 34. tim

  Soms denk ik dat het beter is om minder commerciële kanalen te hebben bespaar je kosten, reclame geld beter maar bovenal betere content inplaats van al die kanalen waar alleen maar herhalingen van series zijn

 35. CB

  Het probleem met ome John is dat-ie niet gekregen heeft wat-ie wilde: RTL op een presenteerblaadje. En omdat-ie RTL niet kreeg, reageert-ie z’n wrok af via SBS. Overigens totaal oneerlijk, want ik zie bij SBS (niet de presentatoren) wel degelijk dat een hoop mensen keihard knokken.

 36. Kevin Waaldersloot

  Het enigste wat scoort naast Meiland is KEMBDD, nou als je het van flauwe sketches moet hebben dan is het eind zoek…

 37. CB

  … en het opvallende bij SBS is dat de hitseries als KEMBDD, Dr. Tinus en Celblok H. geproduceerd worden door …. een RTL dochter (Fiction Valley). Overigens is RTL nog redelijk uit de strijd met Talpa gekomen: sterren wegkapen win je het niet mee, net als het stigma dat kijkers bij de commerciëlen alleen maar pulp willen zien.

 38. Ferdinand Bomhoff

  Bagger met een fors prijskaartje, anders kan ik het niet noemen. De kijkcijfers voor de freakshow van Meijland ten spijt. Als je niet geïnteresseerd bent in dit soort gescriot tijdverdrijf van inspiratieloze cameramensen dan heb je als burger niets te zoeken bij SBS6.
  John de Mol kan er inderdaad niets van.
  Vergeleken met Omroep Max, de andere nieuwkomer in o.roeoland heeft John de Mol faliekant verloren.
  En zo is het.

 39. John

  Het maakt mij helemaal niks uit of Gordon clean is nutteloze informatie!!!!!!

 40. Kanslozen TV

  Wie zijn toch nog die paar kijkers voor RTL en Talpa?

 41. RTL en Talpa TV leeg getrokken door aandeelhouders

  De kijker is slechts bijzaak.

 42. HBaz

  Als je geld hebt wil dat nog niet zeggen dat je verstand van TV-maken hebt. Het leuke speeltje wordt snel een blok aan z’n been.

 43. Mike

  John verdient nog steeds geld, rtl niet… wie is hier dan de verliezer??

 44. Chantal

  John de Mol kan dit gewoon niet. En voor de derde keer hè. Eerst Sport 7, daarna Talpa/Tien en nu deze ellende. Een los programma bedenken en maken is heel wat anders dan tv stations runnen. Verlos Nederland en trek de stekker eruit.

 45. Jan van Eerten

  Talpa was niet wat is niet wat en wordt niet wat

 46. Voorstel voor ome John.

  15.00 Eastenders
  15.30 Coronation Street
  16.00 Droomhuis op het Platteland
  17.00 5 Uur Show
  17.45 Hart van Nederland
  18.00 Shownieuws
  18.15 Man bijt hond
  18.45 Hart van Nederland
  19.00 Lang leve de Liefde
  19.30 SBS Nieuws (rechts nieuwsbulletin als tegenhanger voor RTL/NOS)
  20.00 Lingo

  22.30 Hart van Nederland
  23.00 Shownieuws

 47. Voorstel voor ome John.

  Leuk dat men De Dag wil, maar een nieuwsplatform kan alleen nog maar als je er een andere wending aangeeft. Geen linksig bulletin dus zoals RTL en de NOS dus.

 48. Voorstel voor ome John.

  Stop met The Doctors, het scoort belabberd en er is ook niets aan.

 49. WEST*

  Daarom is het zo geweldig dat we RTL hebben
  die gaat ook scoren in september !

 50. WEST*

  @MIKE dat klopt , maar de hetze is al jaren aan de gang tegen SBS6
  Heb de vraag eens gesteld wat de meerwaarde van RTL is t o v SBS6
  Niemand heeft daar nog een antwoord op gegeven, Het zit er gewoon ingebakken op deze site door bepaalde personen die hier al jaren negatief schrijven ver Fons, Tina, Karin, en nu is John aan de beurt !
  SBS doet het gewoon goed, en gaat RTL straks gewoon voorbij !
  De kijker is RTL gewoon een beetje zat, maar dat mag je niet schrijven, en mijn bovenste reactie was sarcastisch bedoeld,

 51. Bjorn

  @mike @west helemaal mee eens.

  JdM gaf vorig jaar aan dat je hem over 3 jaar mag afrekenen. Komend jaar de weekenden verder verstevigen als doel.

 52. aldus

  Voor de goede orde: RTL verdient geld, Talpa niet. Talpa heeft vorig jaar meer dan 60 miljoen verloren. John mag af en toe een goed idee hebben maar dat maakt hem nog geen goede programma maker. Hetzelfde geldt voor Erland, die in een column in Broadcast Magazine in een openhartige bui de mensen de credits gegeven heeft die RTL groot gemaakt hebben en die zitten nog steeds bij RTL. De enige groei die de Talpa groep heeft is de CL. En dat kost meer geld dan het oplevert. John kan geen zender runnen. Zal nog wel 2-3 jaar duren voor hij een deal sluit met RTL. Dat heeft hij al geprobeerd maar RTL heeft hem de deur gewezen omdat John denkt dat hij het voor het zeggen heeft. Intussen verliest hij dit jaar weer een hoop geld. John kan het hebben maar het zit niet in zijn DNA om dat lang te doen. Linda gaat de zaak ook niet redden. Verloor 20-30% kijkers in het totaal en in de belangrijke doelgroep was het nog erger.

 53. Floris

  Het is niets en het wordt niets bij SBS. Ondanks die zielige posts van 1 persoon die het dagelijks in zijn eentje opneemt voor opa John.

 54. Kattie

  Volgens mij wilt John de mol geen tv meer maken. Als je ziet wat voor
  Mensen daar werken kwallie verlinde patty brad en Gordon .en steeds na aap progamma.s .dan lijkt het er op. Maar ja hij heeft het niet nodig .

 55. Rollende rollator show

  Oma Tensen was weer niet om aan te zien.
  Volledig uitgemolken tv format.

 56. Oja

  Zolang de meeste herhalingen blijven scoren zal SBS blijven bestaan. En nieuwe programma’s brengen in hoop op betere tijden. Anders rent adverteerder helemaal weg.

 57. Floor Egel

  Wat zou Victor Hopman van dit artikel vinden?

 58. Matthijs

  Hoezo alleen herhalingen bij SBS 6? RTL is ook niks dan herhaling en SBS heeft gelukkig We Want More op vrijdag avond geen herhaling dus. Altijd maar lopen zeiken op SBS6 terwijl ze zeker wel leuke programma, ’s hebben. Maar ja zolang het publiek uit bejaarden bestaat blijft NPO en RTL favoriet.

 59. Safariking

  John de mol is helemaal niet bezig met het succes van deze zenders , dat is bijzaak…
  Waar john de mol mee bezig is , is zoeken naar het volgende wereldwijde kijkcijferkanon wat ie kan patenteren en verkopen.
  De nederlandse televizie zenders zijn proeftuinen en wij de nederlandse kijkers zijn proefkonijnen .
  En als vulling tussen de nieuwe programmaconsepten krijgen we zoethouders toegeworpen als lingo en man bijt hond
  John de mol is vergeten dat je televisie moet maken met je hart en niet met je bankrekening..

 60. Ateharm

  Gaat 50/50 terugkeren? Ik geef het op een ander tijdslot een betere kans,

 61. Carrie

  Probleem is dat hij nog steeds omringd met dezelfde mensen. Veel lui in de televisiewereld zijn luie programmamakers. Veel praatjes, weinig visie. Dit breekt ze op nu oude verdienmodellen niet meer werken en de hele televisiewereld instort. Ze kunnen niet met nieuwe ideeën komen en blijven maar achter de feiten aanhollen.

 62. Fred

  Talpa roept steeds dat ze een creatieve afdeling hebben, we wachten al jaren op DE omslag. Wat we te zien krijgen is echter niet te danken aan Talpa maar aan de aankoop van oude NPO programma’s. De uitzondering is Meiland maar hoe lang gaat dat nog duren?
  Linda is de echte grote ster met programma’s waar mensen echt voor gaan zitten. De niche is dan Johnny de Mol maar heeft geen echt top-programma qua amusement, meer human interest.
  Dan blijft Frank Visser over en een redelijke vooravond. Verder weinig urgentie op de zenders mbt actualiteiten waar men het over heeft.
  RTL heeft iig een goede nieuwsredactie en maakt actuele programma’s met RTL-nieuws en Jinek / Beau. Daar zit de lineaire kijker meer op te wachten.

 63. Hannie

  Gordon clean?????
  Hij schreewt alleen maar om aandacht en publiciteit,hij heeft zelf medelijden,en daar moeten wij intrappen??
  Waardeloze Vent,🤮🤮

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.