Racismeruzie op radio: AD-Angela vs Hasna el Maroudi

Geplaatst op ma 13 jul 2020 om 13:00

Angela de Jong en Hasna el Miroudi kregen het vanochtend met elkaar aan de stok op de radio. De AD-diva ergert zich aan de toon van het debat, maar mocht dat van de Nederlands-Marokkaanse publiciste niet uitspreken. Dat was te horen op NPO Radio 1. Angela gaf aan dat types als Sophie Hilbrand het racismedebat niet vooruithelpen. Ze zag gisteren tijdens de racisme-themadag van de publieke omroep onder meer een herhaling van Sophie’s Grote Racisme Experiment voorbijkomen.

Daar keek Angela met ergernis naar. “Ik merk dat bij een programma als Het Grote Racisme-experiment, waarin we met z’n allen worden aangepraat hoe racistisch we zijn en hoe erg het allemaal is, mijn hakken enorm in het zand gaan.

Hasna gepikeerd: “Waarom?

Angela: “Omdat ik niet denk dat dat de manier is waarop de discussie het best gevoerd kan worden.”

Hasna: “En hoe moet het dan wel?

Angela: “Nou, wat Rutte gisterenavond zei, daar herken ik heel veel in. Iedereen moet het vooral voeren op z’n eigen manier en ik weet dat ik een deel van de mensheid representeer in dit land en als je die ook mee wil krijgen, dan zou je daar naar kunnen luisteren. Rutte zei dat het heel erg op de flanken wordt gevoerd. Mensen die zeggen dat er helemaal niks aan de hand is en mensen die zeggen dat het echt verschrikkelijk is en elk mens een racist is.”

De AD-diva voelt zich gestigmatiseerd. “Ik merk het ook: ik als witte Nederlander word heel erg… Er wordt in algemeenheden over mij gepraat, er wordt in vooroordelen over mij gepraat in dat soort debatten. Daarvan merk ik bij mezelf de reflex dat mijn hakken in het zand gaan. Kom op, jongens, hou op.”

Ze vindt dat Rutte gelijk heeft. “Als Rutte zegt dat het debat meer in het midden moet worden gevoerd, dan herken ik dat erg. Ik denk dat je daar meer mee bereikt. Ik denk dat de discussie over Zwarte Piet ook anders was gegaan en we makkelijker tot veranderingen waren gekomen als de discussie anders was gekomen.”

‘Wat doe ik nu weer?!’

Hasna was niet blij met dat antwoord op haar vraag. Zuchtend en steunend zat ze achter de microfoon. “Wat heb ik nu weer gezegd dat niet mag of wat niet goed is?“, vroeg Angela.

Hasna: “Nee, waarom ik nu zo reageer is omdat ik denk: we hebben nu dus weer een gesprek over hoe het gesprek gevoerd zou moeten worden. Wat ik zo fijn zou vinden is wanneer Nederland zou erkennen dat er racisme is en het bestaat.”

Presentatrice Ghislaine Plag werd er nu ook moe van: “Ja, maar dat is nu toch wel gebeurt Hasna of niet?

Angela: “Ja…

Hasna: “Nou, dat bleek gisteren dus niet helemaal zo uit de poll van het programma van Jort. Als we vanuit dat vertrekpunt met elkaar zeggen: ‘Oké, laten we kijken hoe we het met elkaar kunnen oplossen’, in plaats van elke keer weer te zeggen: ‘Dit is niet goed gegaan en dat niet! We hadden het gesprek zo moeten voeren!’ Erken het gewoon dat het bestaat…

Angela: “Dat schrijf ik in elke column die ik erover schrijf...”

Hasna: “Is dat zo?

Angela: “Ja, lees het terug.”

Hasna: “Zal ik doen.”

‘Jij bent ook racistisch!’

Angela: “Het zit in alle mensen. Het zit ook net zo goed in jou als jij andere mensen tegenkomt die niet op jou lijken.”

Hasna: “Zeker weten, zeker weten.”

Angela: “Ik denk dat als dat meer erkend wordt en benoemd wordt en er op een herkenbare toon over wordt gesproken, dat het veel meer mensen tot nadenken zet dan het geschreeuw van de ene kant en het geschreeuw van de andere kant. Als je vindt dat het anders gevoerd moet worden, dan moet je dat vooral doen, maar ik geef alleen aan welke reflex ik bij mezelf werk en doe daar je voordeel mee.”

Als ik Aboutaleb hoor praten, dan luister ik. Dat is een heel redelijke, gematigde man. Als ik Akwasi hoor praten, dan gaan mijn hakken ook in het zand. Ja, sorry.”

Foto: NPO
62 Reacties op “Racismeruzie op radio: AD-Angela vs Hasna el Maroudi”


 1. Nick

  Mensen als Angela die denken dat ze de hakken in het zand hebben maar intussen allang geïndoctrineerd zijn om zichzelf wit te noemen.

 2. MС-stagiаr

  Jullie zullen vast weer kritiek op mij hebben, maar ik heb slecht geslapen. Vandaar “dat is nu toch wel gebeurt”. Het spijt me.

 3. Frits

  Eens met Angela. Ik zei 10 jaar geleden dat Zwarte Piet moest worden veranderd, maar nu ben ik erop tegen.

  En de reden is dat al die actievoerders zich als zulke enorme klootzakken gedragen dat ik ze hun zin niet wil geven.

 4. MС-stagiаr

  Zelfs mijn naam is inkoreckt.

 5. Levia Cohen

  Hasna el Miroudi kan zich beter uitspreken tegen de Joden- en homohaat vanuit de Marokkaanse gemeenschap. Ook de ernstige criminaliteit vanuit de Marokkaanse gemeenschap is een punt van aandacht. De top 600 in Amsterdam kunnen we opschalen naar top 6000. Hasna el Miroudi kan ook iiets zeggen over de haat preken van imams. Helaas zal ew dat niet doen want Hasna el Miroudi weet heel goed wat dan de consequenties zullen zijn en daar is deze laffe mevrouw bang voor.

  Doei Hasna el Miroudi

 6. Wolter

  Tv-recensent Angela de Jong werd gisteren niet veel wijzer van het #Racismedebat bij #npo1 wat ze een ‘meningencircus’ noemt, maar #jortkelder maakt er wel een leuke show van.
  ———–
  Vetklep noemt het racismedebat een leuke show.

  Leuker kan ze het niet maker, wel kwetsender.

 7. L.Cohen

  Hasna el Miroudi kan zich beter uitspreken tegen de J o den- en h o m oh*at vanuit de Marokkaanse gemeenschap. Ook de ernstige cri minaliteit vanuit de Ma rok ka anse gemeenschap is een punt van aandacht. De top 600 in Amsterdam kunnen we opschalen naar top 6000. Hasna el Miroudi kan ook iets zeggen over de h**at preken van imams. Helaas zal ze dat niet doen want Hasna el Miroudi weet heel goed wat dan de consequenties zullen zijn en daar is deze mevrouw bang voor.

  Doei Hasna el Miroudi

 8. Willie

  Zelfs Rutte maakte een zwarte Piet grapje bij op1. Ik zit al te wachten op een oproep van Arie Boosma dat alle adverteerders de NPO moeten boycotten.

 9. peacock and whiteman

  Helemaal eens met angela

 10. anoniem

  angela de jong

  maakt mis bruik van AD.

 11. Michiel

  Alleen jammer dat Angela’s retoriek dat mensen alleen willen luisteren als er op een redelijke toon wordt gesproken slaat helemaal nergens op. Gerda Havertong was heel aardig en redelijk toen ze al in de jaren ’80 dat heel veel mensen zwarte piet racistisch vinden. Het resultaat? Ze werd genegeerd en uitgelachen.

  Met vriendelijkheid en begrip kom je gewoon nergens in Nederland. Zo werkt dat hier nou eenmaal. Nederlanders luisteren alleen als het uit de hand lijkt te lopen en als er geweld dreigt. Waarom zou je immers vreedzame en vriendelijke mensen hun zin willen geven? Die houden toch wel hun mond.

 12. Wolter

  Ze zag gisteren tijdens de racisme-themadag van de publieke omroep onder meer een herhaling van Sophie’s Grote Racisme Experiment voorbijkomen.
  ———–
  Speklap Angela had het niet gezien en toch een mening.

 13. Suckerpunch

  Angela vind ik de meest saaie Nederlander ooit, ik krijg slaap van haar mening en haar stemgeluid.

  Ik heb medelijden met haar man (als ze die heeft).

  Ik hoor, serieus, nog liever een toespraak van 60 minuten van JanPeter Balkende dan 5 minuten AngelA de Jong.

 14. Pim

  Iedereen op deze wereld maakt zich schuldig aan discriminatie… maar of ze daarmee gelijk een racist zijn … Nee tuurlijk niet…. maar tegenwoordig weet met het verschil niet meer…

 15. Arie

  Marokkanen hebben sowieiso geen recht van spreken met hun antisemitische koran
  die hangen van racisme aan elkaar

 16. Suckerpunch

  Discriminatie is op geslacht, overtuiging, leeftijd of handicap etc
  Racisme puur op ras, zoals bv de apartheid

 17. StefanV

  We zijn al dusdanig geïndoctrineerd dat steeds meer blanke mensen zichzelf als “wit” omschrijven.

 18. Curryworst

  Blablabla, chocoladevla Appelscha.
  En dat alleen maar omdat een cr imi nele ne ger met een enorm strafblad een knie in zijn nek kreeg van een politieagent.

 19. Momo

  De Nederlander heeft helemaal geen zin meer in deze onzin. Ja, racisme bestaat, maar is erger onder de niet-blanke bevolking.

 20. HBaz

  @StefanV: als je jezelf wit noemt, ben je kleurenblind. Ik noem mezelf roze.

 21. Momo

  @Suckerpunch

  Nee hoor, je kan racist zijn zonder te discrimineren.

 22. Momo

  @Michiel

  Dat komt omdat Zwarte Piet geen racisme is. Mensen die zich daardoor gekwetst voelen, zouden nog steeds uitgelachen moeten worden.

 23. valerie

  Heb dit gesprek gehoord en Hasna was wel erg zuur, dulde geen tegenspraak, haar mening is wet. Angela had naar mijn mening een duidelijk punt maar Hasna is gewoon anti alles wat iemand zegt.

 24. Tycho Graagnat

  W8 ff, Diva??
  Wie???( van de Beppen?)

 25. iemand

  Wie voelt zich veiliger een blanke die in een zwarte of anders gekleurde wijk loopt of een zwarte of anders gekleurde die in een blanke wijk loopt. Kan een zwarte een land of volk opnoemen die het racisme beter hebben geregeld dan in Nederland.

 26. robb

  In deze heeft Angela gelijk .

 27. Captain Caveman

  Dramatisch om te vernemen dat de deugers nu eens de pin op de neus krijgen. Mw Angela vertaald in duidelijke beknopte taal de mening en gevoelens van het overgrote deel van NL. Die boeien het weinig wat al die silvana’s, sunny’s, gloria’s, akwazige, airfrietje, amsterdamse deugwijven allemaal te mekkeren hebben. Ze zijn erop uit om haar zover te krijgen dat ze op die deugtrein stapt. Doet ze niet en dat is stoer! Dat zijn velen niet meer gewend, consequentie!
  Velen horen ook liever een wc doortrekken dan dat gezeur van die drammers! Vandaar de lage opkomst gisteren ( 650.000 against 1.700000 miljoen VI)

  Helder!

 28. Bart

  @Michiel Daarom bereiken ze ook niets. Dit gaat nog wel keihard terugslaan om de mensen die dit begonnen zijn. Ben benieuwd of je dan nog steeds durft om achter ze te blijven staan. De actievoerders en mensen die deze demonstraties organiseren willen helemaal niet verbinden. Jij en de deug bn’rtjes hebben alleen zo weinig mensenkennis en achtergrond informatie dat ze dat niet zien.

 29. Bart

  @Wolter Niet zo overdrijven en haatzaaien! Racisme zit ook in jou. Dat blijkt wel uit je reactie.

 30. Suckerpunch

  Momo je snapt kennelijk nog steeds het verschil tussen racisme en discriminatie niet. Tijd om even te googlen en wikipedia na te lezen; wellicht kan je het artikel zo aanpassen dat jij toch nog gelijk hebt.

  Iedereen weer blij!

 31. Vonzipper

  Angela heeft het wederom bij het rechte eind .. wel knap dat ze het kijken naar die onzin gister is aangegaan..

 32. Angela

  Doe mij ook maar wat Hash na.

 33. Neigh

  @Michiel

  Lieg niet zo, slappe zak. Graag onderbouwing voor je liegpraatje.

 34. Keet

  Zie hier het toppunt van het witte privilege…
  https://www.dumpert.nl/item/7948659_8f76918e

 35. de kаrmakip

  Sukkelpunch, je moet zelf even googelen. Ten 1e om uit te zoeken hoe je ‘googelen’ schrijft en ten 2e om te lezen dat racisme breder is dan alleen discriminatie vanwege ras.

 36. Captain Caveman

  Mogen autochtone Nederlanders straks ook in de ‘shows’ luidkeels klagen over de criminaliteit en overlast van groepen allochtonen? Vrouwen bedreigen en uitschelden moet niet kunnen. Nederlandse knullen gooien toch ook niet met 15 man een klein dik moslimaatje met fiets en al het kanaal in? Zomaar voor de fun en omdat ze een h..r is? Agressie tegen homo’s komt omdat 99% van die mannetjes ook van de mannenliefde zijn! Net als profvoetballers die in de kast blijven!

 37. rooie Rinus

  Hasna el Miroudi is een leftover van het Joop forum. En is vooral kritisch om kritisch te zijn. Vindt zichzelf een verdomd interessant opinie makertje, maar is in essentie een lichtgewicht wat een beetje meewaait op de Woke wind. En dat weten ze in Hilversum ook allang.

 38. Suckerpunch

  Die foto bij dit nieuwsbericht; hahahaha

 39. Noah Kraan

  Laat al die k*tmarokkanen en zoeloes lekker opdonderen!

 40. Viola

  Ik ben wel blij met een Angela de Jong in Nederland.

  Iemand die recht voor z’n raap is.
  En idd @Frits ik wil dat Zwarte Piet weer terugkomt!!!

  Ik zet nu ook mijn hakken in het zand.

 41. Waarom worden mijn berichten tegengehouden?

  Het meeste komt r acisme voor onder allochtonen tegen blanken.
  Hasna el Miroudi kan zich beter uitspreken tegen de Joden- en homohaat vanuit de Marokkaanse gemeenschap. Ook de ernstige criminaliteit vanuit de Marokkaanse gemeenschap is een punt van aandacht.Tevens kan ze ook iets zeggen over de haat preken van imams.
  Maar ja, lekker selectief. Alles is de schuld van de christenen en joden.

 42. pepe

  team Angela

 43. F.U

  Ik heb schijt aan al jullie gekleurde jankenbalken.

 44. gerdien

  Angela de Jong die er wel over wil praten maar alleen op de manier dat zij wil dat het gaat en anders is madam hoog beledigd en zo draait alles weer om haar: dat is wel Angela de Jong ten voeten uit, he? Of het nou de talkshowoorlog is of de toon van het racismedebat (want verder dan dat gaat het bij haar niet): het draait volgens Angela allemaal om Angela en of zij niet op d’r teentjes is getrapt. En met maat 50 heb je dat al gauw….

 45. Dick

  Al die racismeroepers en gekoewetsten moeten eens flink aan het werk. Heb je geen tijd voor die onzin

 46. Momo

  @Suckerpuke

  Nee lieverd, JIJ weet het verschil niet. Kom op, je zit op het internet, zoek het gewoon even op. En nee, ik ga geen artikelen van jou op Wikipedia lezen. Doei!

 47. Analyticus

  Uit de damesruzie begrijp.ik dat iedereen racist is, terwijl er helemaal geen verschillende mensenrassen zijn. Geen wonder dat ongeoorloofde discriminatie voorlopig niet minder zal worden.

 48. Harry

  Het is simpel…

  Er zullen altijd onschuldig bedoelde grappen

  over bevolkingsgroepen worden gemaakt.

  Begin met deze gewoon te accepteren.

  Beter zo, dan dat de boel door allerlei

  beschuldigingen/acties straks escaleert

  en dat de onschuld voorgoed omslaat in pure

  haat en nijd. Wie het onderste uit de kan eist,

  loopt grote kans de deksel op z’n neus te krijgen…

 49. Simon Dekker

  Ik ben verbijsterd dat ik dit ga schrijven.

  Go Angela.

 50. Akwazie

  Ik bepaal wel wat racisme is en als jullie er het niet mee eens zijn dan schop ik jullie allemaal op je witte bek.

 51. gtstfites

  Hasna wie?

 52. anoniem

  Zou mw. De Jong behalve door het AD ook vanuit andere bronnen betaald krijgen, voor het verspreiden van extremistische propaganda?

 53. Arie Schoenlepel

  Hamstervrouwtje heeft gelijk.

 54. WEST*

  wordt een beetje doodziek van die medelanders die de boel hier willen veranderen
  en onze cultuur kapotmaken

  sodermieter op naar je land en laat ons met rust achterlijke zwarte idioten !

 55. anoniem

  @WEST* Krijg soms wel de indruk dat de zuurste Nationalisten in ons landje door Rusland worden gesponsord.. :-)

 56. Ria

  Levi Cohen top!goed stukje

 57. Bart M.

  Mensen die druk zijn met racisme aan te kaarten zijn doorgaans handophouders.

 58. Teuntje

  Zoals gewoonlijk heeft Angela gelijk

 59. arie

  Wie haalt dat vieze – spuiten en slikken – wijf Hilbrand met die hooiberg op haar schedel eens van de tv af ?

 60. Wijze van Zion

  Grappig hoe marokkanen nu zo snel op de racistische kar proberen mee te liften.
  Als er één groep in Nederland (geldt voor heel arabieristan!) racistisch dan zijn zij het wel !

 61. Merel

  En ze heeft, m.i., wéér gelijk.

 62. AxelF

  Wellicht moeten ze de HEMA overnemen

  An Ha Ma

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.