Racismeruzie op radio: AD-Angela vs Hasna el Maroudi

Angela de Jong en Hasna el Miroudi kregen het vanochtend met elkaar aan de stok op de radio. De AD-diva ergert zich aan de toon van het debat, maar mocht dat van de Nederlands-Marokkaanse publiciste niet uitspreken. Dat was te horen op NPO Radio 1. Angela gaf aan dat types als Sophie Hilbrand het racismedebat niet vooruithelpen. Ze zag gisteren tijdens de racisme-themadag van de publieke omroep onder meer een herhaling van Sophie’s Grote Racisme Experiment voorbijkomen.

Daar keek Angela met ergernis naar. “Ik merk dat bij een programma als Het Grote Racisme-experiment, waarin we met z’n allen worden aangepraat hoe racistisch we zijn en hoe erg het allemaal is, mijn hakken enorm in het zand gaan.

Hasna gepikeerd: “Waarom?

Angela: “Omdat ik niet denk dat dat de manier is waarop de discussie het best gevoerd kan worden.”

Hasna: “En hoe moet het dan wel?

Angela: “Nou, wat Rutte gisterenavond zei, daar herken ik heel veel in. Iedereen moet het vooral voeren op z’n eigen manier en ik weet dat ik een deel van de mensheid representeer in dit land en als je die ook mee wil krijgen, dan zou je daar naar kunnen luisteren. Rutte zei dat het heel erg op de flanken wordt gevoerd. Mensen die zeggen dat er helemaal niks aan de hand is en mensen die zeggen dat het echt verschrikkelijk is en elk mens een racist is.”

De AD-diva voelt zich gestigmatiseerd. “Ik merk het ook: ik als witte Nederlander word heel erg… Er wordt in algemeenheden over mij gepraat, er wordt in vooroordelen over mij gepraat in dat soort debatten. Daarvan merk ik bij mezelf de reflex dat mijn hakken in het zand gaan. Kom op, jongens, hou op.”

Ze vindt dat Rutte gelijk heeft. “Als Rutte zegt dat het debat meer in het midden moet worden gevoerd, dan herken ik dat erg. Ik denk dat je daar meer mee bereikt. Ik denk dat de discussie over Zwarte Piet ook anders was gegaan en we makkelijker tot veranderingen waren gekomen als de discussie anders was gekomen.”

‘Wat doe ik nu weer?!’

Hasna was niet blij met dat antwoord op haar vraag. Zuchtend en steunend zat ze achter de microfoon. “Wat heb ik nu weer gezegd dat niet mag of wat niet goed is?“, vroeg Angela.

Hasna: “Nee, waarom ik nu zo reageer is omdat ik denk: we hebben nu dus weer een gesprek over hoe het gesprek gevoerd zou moeten worden. Wat ik zo fijn zou vinden is wanneer Nederland zou erkennen dat er racisme is en het bestaat.”

Presentatrice Ghislaine Plag werd er nu ook moe van: “Ja, maar dat is nu toch wel gebeurt Hasna of niet?

Angela: “Ja…

Hasna: “Nou, dat bleek gisteren dus niet helemaal zo uit de poll van het programma van Jort. Als we vanuit dat vertrekpunt met elkaar zeggen: ‘Oké, laten we kijken hoe we het met elkaar kunnen oplossen’, in plaats van elke keer weer te zeggen: ‘Dit is niet goed gegaan en dat niet! We hadden het gesprek zo moeten voeren!’ Erken het gewoon dat het bestaat…

Angela: “Dat schrijf ik in elke column die ik erover schrijf...”

Hasna: “Is dat zo?

Angela: “Ja, lees het terug.”

Hasna: “Zal ik doen.”

‘Jij bent ook racistisch!’

Angela: “Het zit in alle mensen. Het zit ook net zo goed in jou als jij andere mensen tegenkomt die niet op jou lijken.”

Hasna: “Zeker weten, zeker weten.”

Angela: “Ik denk dat als dat meer erkend wordt en benoemd wordt en er op een herkenbare toon over wordt gesproken, dat het veel meer mensen tot nadenken zet dan het geschreeuw van de ene kant en het geschreeuw van de andere kant. Als je vindt dat het anders gevoerd moet worden, dan moet je dat vooral doen, maar ik geef alleen aan welke reflex ik bij mezelf werk en doe daar je voordeel mee.”

Als ik Aboutaleb hoor praten, dan luister ik. Dat is een heel redelijke, gematigde man. Als ik Akwasi hoor praten, dan gaan mijn hakken ook in het zand. Ja, sorry.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen