Op1 vraagt Hugo en Pieter: Johan Derksen of Akwasi?

Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge, die strijden om het lijsttrekkersschap van het CDA, kregen gisteren in Op1 een aantal stellingen voorgelegd. Eén daarvan had betrekking op de enorme mediarel van vorige maand. Ze moesten kiezen tussen Johan Derksen of Akwasi. Beide heren hebben een storm van kritiek over zich heen gekregen: Johan omdat hij een zwartepietgrapje maakte over Akwasi en Akwasi omdat hij tijdens een speech op de Dam geweld aankondigde tegen Zwarte Piet.

Hugo de Jonge wilde echter niet kiezen tussen beide heren. “Jongens, jongens, jongens. Ik heb met beide niets. Het wakkert tegenstellingen aan in de samenleving. Ik denk echt dat we niet gebaat zijn bij al die tegenstellingen en al die polarisatie. Dat ligt toch al heel erg op de roer. Ik denk dat we elkaar heel erg zouden helpen door de mensen die die tegenstellingen de hele tijd maar opzoeken niet zo veel podium te geven.”

Wat dacht hij toen hij Johan het zwartepietgrapje zag maken? “Ik zit niet te kijken naar Johan Derksen, daar zult u me niet op betrappen.”

Is hij geen liefhebber van VI? “Nee.”

Omtzigt

Ook Pieter Omtzigt wilde geen keuze maken. “Geen van beiden. In dit debat zie ik absoluut niets. Een debat dat zich verengt tussen gouden standbeelden omver trekken of gouden bloemetjes voor standbeelden leggen: dat is aan mij niet besteed.”

Pieter wil bezig zijn met échte problemen. “Als er grote problemen zijn met discriminatie in Nederland… Ik ben heel erg bezig geweest met de Belastingdienst en daar is gewoon geselecteerd op welk paspoort je had… Bij dat soort vormen van discriminatie zul je mij als bondgenoot zien. Daar steek ik liever mijn tijd in dan abstracte discussies.”

Vorig jaar ging het over de genderneutrale toiletten, dit jaar over de strandbeelden. Ik denk dat er echt wel problemen zijn in Nederland die ik liever oplos.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen