Ondanks vernieuwingen: historisch dieptepunt 3FM

Geplaatst op di 28 jul 2020 om 11:00

Elke keer als je denkt dat het niet nóg erger kan, bewijst NPO 3FM dat de bodem nog lang niet in zicht is. Vandaag blijkt uit de meest recente luistercijfers, over de periode mei-juni, dat de jongerenzender op een nieuw historisch dieptepunt is beland: het station met dj’s als Frank van der Lende en Sander Hoogendoorn daalt naar 2,1 procent marktaandeel, de laagste score ooit. Hoe lang duurt het voordat 3FM ondanks zijn forse budget onder de 2-procent-grens stort?

3FM ging in april, onder leiding van zenderbaas Sharid Alles, nog volledig op de schop. De ochtendshow bleef in handen van Sander, Timur Perlin kreeg de lunchshow en Frank van der Lende en Eva Koreman vormen nu het middagspitsduo.

Het mag vooralsnog allemaal niet baten: 3FM is nog steeds druk op zoek naar de onderkant van de bodem. Tot nu toe stond het record op 2,2 procent marktaandeel, dat in drie periodes werd behaald: september-oktober 2019, december-januari 2020 en april-mei 2020, de vorige meting.

3FM is de afgelopen jaren volledig ingestort. Het station piekte in 2013 nog op 12 procent marktaandeel, maar eet nu al jaren van de radiokruimels. “How low can you go, 3FM? Ga je met je top-FM-dekking zelfs de 2 procent niet vasthouden?“, vraagt Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum zich af.

Zenderbaas Sharid Alles trok in februari haar belofte in dat ze ontslag neemt als 3FM niet groeit. “Tijdens een interview met de Volkskrant in de zomer van 2019 heb ik me laten ontvallen na 100 keer dezelfde vraag: ‘Als 3FM in 2021 nog onder de 2,5 procent zit, ga ik weg.’

Ze blijft gewoon zitten. “Ik heb nieuws: ik ga helemaal nergens heen. 3FM en ik zijn nog lang niet klaar met elkaar.

Foto: NPO
45 Reacties op “Ondanks vernieuwingen: historisch dieptepunt 3FM”


 1. Boris

  Enige oplossing is om Rob Janssen een prominente plek te geven. Uniek, onderscheidend en origineel. Niet de zoveelste doorsnee dj als Sander.

 2. Anne

  Een staatsmuziekzender is natuurlijk ook een belachelijk iets.

  Waarom moet dat uberhaupt bestaan??

 3. Wim Heitinga

  Ik ben een van de laatste luisteraars, behalve als Angelique of Vera te horen is. Dan maar Radio 2.

 4. Wilfred Gemeen

  2.1FM
  Wie gaat er aan de stekker strekken om al deze ‘talenten’ uit hun leiden te verlossen?

 5. Anne

  Mensen die naar radiomuziek luisteren willen niet constant lastig gevallen worden met politiek correcte dwingelandij.
  Daar hebben ze in hun dagelijkse leven al genoeg last van.

 6. Zomaar een persoon

  Begin nu eerst eens met het plaatsen van de juiste mensen op de juiste plekken. Maar ja, omroeppolitiek. Rob Janssen zit bij AvroTros, en dat staat wat ver van mevrouw Alles af.

 7. Geox

  Hoe kun je als minister nou nog serieus verantwoorden dat hier gemeenschapsgeld naar toe moet?

 8. rollins

  Met gemeenschapsgeld kun je best lang een hartslag simuleren..

 9. Ron

  Mooi moment om per 1 augustus de FM frequenties aan Radio 5 te gunnen. 3FM gaat maar hobbyen op internet en DAB.

 10. Realist

  @Ron: prima idee!

 11. Anne

  Nog beter is het om de radiobusiness aan de markt over te laten en zich als overheid niet te mensen in de amusementssectoren.

 12. Bart

  ik sluit mij aan bij Rob

 13. idioot

  @ idioot, prima idee!

 14. Remi

  Mensen zitten úren in de trein op weg naar een muziek-festivalletje in Hongarije.
  … en wat doet Frenk, het Deug-mensje ?

  Frenk neemt het vliegtuig daar naartoe … en terug.
  Dank u, belastingbetaler … ACHT miljoen Euro kost die flauwekul.

 15. Sara

  Zit niet te zeiken, Remi het sneeuwvlokje.

 16. Falco Buteo

  Misschien is het een idee om bij de volgende grote bezuinigingsronde dat hele 3FM maar te schrappen.

 17. Ook dat nog!

  Giel Beelen gaat komend jaar eerst in de nacht zich zogenaamd bewijzen.
  Maar het zal mij niets verbazen als DJ Sander Hoogendoorn, nu nog elke werkdag van 06:00 uur tot 09:00 uur te horen met zijn ochtendshow, over een jaar het veld moet ruimen.

  Giel Beelen komt over een jaar terug op 3FM, als redder in Nood. Maar ook de laatste kans voor zenderbaas Sharid Alles!

 18. MolTalk

  Ik zou me diep schamen als ik daar zou werken.

 19. Marco Pleiter

  Het gaat mij aan het muziek hart. Ik luister met veel plezier naar 3FM. Geen zender die zoveel ruimte geeft aan nieuwe bandjes en de muziek van Nederlandse bodem op vele manieren stimuleert. Ik zal tot het eind luisteren al hoop ik dat 3FM weer gaat stralen,

 20. Youri

  @Marco Pleiter
  Jij als trouwe luisteraar. Wat moet er volgens jou gebeuren om de zender weer hogerop te krijgen?

 21. Henk

  Er is ook maar een klein publiek voor nieuwe bandjes ect, vandaar

 22. Arie Out

  Rob Janssen verdient beter!

 23. Zomaar een persoon

  @Henk – Die nieuwe bandjes waren ook te horen toen ze nog 12 á 13 procent marktaandeel hadden. Dat is de generatie die een jaar of tien geleden opkwam, waar we nog tot in de eeuwigheid mee doodgegooid blijven worden; Kensington en zo. De ópvolgers van die generatie hebben via de reguliere radiozenders echter amper een publiek, doordat de zender waar ze komen amper meer beluisterd wordt.

 24. Feder

  3FM is verpest toen ze zich ging richten op de allochtone luisteraars, met rap, hiphop en dat soort bagger. Want ze wilden zo nodig verbinding zoeken en inclusief zijn, en er ook zijn voor de ‘jongeren’ in bijvoorbeeld Amsterdam west. Sindsdien zijn de luisteraars massaal afgehaakt.

  Het muziekformat mag sindsdien dan wel wat zijn aangepast, maar alle weggepeste luisteraars hebben al lang onderdak gevonden bij een ander radiostation. Het imago van 3FM is totaal naar de kloten. Bij 3FM denk ik nog steeds aan walgelijke ghettomuziek, politiek-correcte themaweken, en uitsluitend linkse deug-dj’s die ons vertellen dat we niet deugen.

 25. Sylvana S.

  Opzouten met Sharid Alles.

 26. Rudolfo

  Uitstekende reactie gelezen op GS: dit slaat wat mij betreft de spijker op z’n kop:

  Die hele nieuwe generatie radio dj’s van nu, Het zijn allemaal politiek correcte eenheidsworsten met brave grapjes en hoge stemmetjes. En ook die nieuwe muziek is niet meer te pruimen. Bah wat een zeikballen allemaal.
  En dan moeten er tegenwoordig ook meer meisjes radioprogrammas vol babbelen.
  Niet vol te houden, zo saai en humorloos.
  Laat dat nou maar aan mannen over, die zijn daar gewoon beter in.

 27. StefanV

  Sharid Alles klinkt als de trainer van een voetbalclub in degradatienood, die zelf niet aan opstappen denkt. Het is te hopen dat de directie van de club er anders over denkt.

  Ze is echt niet te handhaven met zulke cijfers. Alles werd aangesteld om orde op zaken te stellen; 3FM moest uit het dal klimmen. Onder haar leiding is 3FM alleen maar verder weggezakt.

  De koers bij 3FM moet radicaal worden gewijzigd. Geschuif met DJ’s levert niks op en is – aantoonbaar – dus ook niet de oorzaak van de slechte luistercijfers. Het is gewoon de muziekkeuze; dat wordt steeds duidelijker. Stuur Alles fijn terug naar FunX, zet bij 3FM mensen aan het roer met verstand van muziek én het neerzetten van een luisterbare radiozender.

 28. Lekker tv kijken

  Veel vaste luisteraars zijn vertrokken, maar hier staat 3FM nu weer vaker op dan radio 2. Echt sinds een paar maanden grote verbetering in de programmering en lekkere muziek. Bij Eva en Frank spat het plezier er vanaf. Geef het weer eens een kans. Eens dat in het weekend de programmering wat saai is zo nu en dan. Maar ik vind het op zaterdag stukken beter te pruimen dan radio 2.

 29. Ron

  @StefanV: helemaal mee eens, maar zoals al eerder opgemerkt ik weet niet of dat nog op FM moet gaan gebeuren. Die frequenties kunnen ze beter aan Radio 5 geven. Ga gewoon radio maken midden in de doelgroep die je beoogd en dat is niet meer op FM maar gewoon online en misschien DAB dan nog, al is dat bij de jongere doelgroep echt geen hype of gaat dit worden.

 30. Mark

  Ze draaien dan ook muziek die 99% van NL niet kent of niet leuk vind, van die alternatieve muziek voor een klein publiek. Kijk alleen al naar de Megahit die ze elke week kiezen, dan waren vroeger nummers die een grote hit werden, nu kiezen ze die alleen maar om nieuwe artiesten extra airplay te geven. Mensen horen liever elke dag dezelfde Top 40 muziek. 3FM is nu meer Kink FM van vroeger, helemaal niet mainstream meer. Dan krijg je dus extreem lage luistercijfers.

 31. Arie op Safari

  3FM heeft geen fris imago meer.. en hun identiteit is al jaren zoek.
  Dat is het probleem.

  Er zit een vreemdelingen legioen die bijna krampachtig leuk/grappig gevonden wil worden, terwijl het aan alle kanten rammelt.. Hoe vaak is de programmering wel niet omgegooid de laatste tijd, terwijl het geen verschil meer maakt. Maar wel lekker overheidsfinanciën erin blijven pompen..

 32. Zomaar een persoon

  @Mark – In dat opzicht vervullen ze iig een publieke taak. Het is wel de kunst om die onbekende liedjes zo te verpakken (met goed gekozen bekendere nummers daaromheen) dat het geheel alsnog makkelijk wegluistert, met als resultaat dat de luisteraar aan die liedjes went.

 33. Ad

  Hè, bestond die nog steeds?

 34. Mappy

  Om te beginnen alle vrouwelijke deejays van deze zender .
  Niet om aan te horen
  Programmering:
  6-10 Rob Janssen
  10-12 Non Stop verzoekjes
  12-14 Timur
  14-16 Sander
  16-18 Lars Boele
  18-20 Frank
  20-6 non stop muziek

 35. Sis van Rossum

  Maak er gewoon een pop rock zender van met bv the cure david bowie nick cave deus kate bush roxy music steely dan led zeppelin deep purple metallica rammstein johnny cash tori amos human league tears for fears en stop met die ed sheeran harry styles chef special taylor swift marokkanen rap troep laat dat over aan andere zenders

 36. Hopsakees

  Als DJ’s hetzelfde praten als je buurman (saai, nikszeggend, open deuren) is er geen enkele reden meer om een DJ te hebben. Ik wil verrast worden, lachen, boos worden. Als er maar iets gebeurt wat boeiend is. Gewoon slap lullen kan ik zelf ook.

 37. Gerard

  de vibe nu al heel erg goed is, zegt ie. Voor wie eigenlijk? Voor die 2.1 luisteraar?

  Dus NPO Radio 4, 100%NL, NPO Radio5, de regionale commecielen, Veronica etc etc scorenbeter. NPO Radio 5 met 4,9 procent marktaandeel meer dan 2 x zo veel marktaandeel zonder FM. Weekbereik NPO Radio 5 zonder FM 806.000. NPO 3FM740.000. Slam! haalt trouwens hetzelfde weekbereik (maar 1,4 procent marktaandeel met mindere fm dekking in een nichemarkt met veel minder geld).

  Knap hoe ze met miljoenen en miljoenen een goede ‘vibe’ weten te halen. Ze kregen er nog geld bij dit jaar ook weer miljoentje of wat tegen aan kapot gesmeten! Een nieuw logo helpt echt niet! Shula Rijxman?

 38. Ron

  Loze holle vaten wat ze daar steeds roepen. ‘De vibe is goed’ ‘WE hebben het naar ons zin’. Maar je vraagt je af of de luisteraar dat ook zo voelt…neen dus getuige de genadeloos slechte cijfers…

 39. Yogi bear

  3 FM wat is dat?

 40. Adonis

  Lees dit maar eens om oa beter te begrijpen hoe zwaar amateuristisch 3FM door Sharid Alles wordt geleid & waarom bv Rob Janssen (één vd weinige DJ’s op 3FM die niet altijd even saai, braaf & politiek correct is) nog altijd geen vaste prominente plek in de programmering heeft gekregen: https://www.spreekbuis.nl/patrick-kicken-vriendjespolitiek-bij-npo-radio2-en-3fm/

 41. Jack

  3FM is vergane glorie (is die er ooit wel eens geweest?) Het zal nooit meer een respectabel marktaandeel krijgen. Tijden veranderen, daar moeten die oude mensen bij 3FM over gaan nadenken. (Bijvoorbeeld, in een duur hotel met een nog duurder management bureau)
  Antwoord is eenvoudig, de stekker er uitrekken. Boekje over deze zender publiceren. En aanbieden tijdens de laatste uitzending. Met een glaasje bubbels en wat bitterballen. Gelijk een leuk item voor het Journaal en de diverse praatprogramma’s op tv.

 42. Tv duivel

  Ik snap er niks van. 3FM is een top radio zender, beter dan die Talpa meuk waar ze steeds de zelfde muziek draaien.

 43. Tv duivel

  Ik ben het met @lekkertvkijken eens ⬆️

 44. HadieDave

  Een onderzoek naar de handel en wandel van Sharid Alles. Roer maar eens even in die put. Dan komt er een stinkende rotte lucht naar boven. Het draait om geld en macht. In geen enkel bedrijf zou dit kansloze geld over de balk werpen worden getolereerd. het stinkt bij de publieke omroep.

 45. AxelF

  gewoon een keer Live uitzenden op de noordpool en daar blijven

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.