NPO last twee shows in: NL voor Suri, NL tegen racisme

NPO 1 gooit de programmering volgende week om voor twee ingelaste tv-shows. ’s Lands grootste televisiezender brengt woensdag de benefietshow Nederland voor Suriname op de buis, en op zondag de show Nederland tegen Racisme. Dat heeft de publieke omroep laten weten. Het is de bedoeling om veel kijkers te bereiken: Nederland voor Suriname met Jörgen Raymann en Humberto Tan staat direct na het Achtuurjournaal. De tv-kijkers zullen worden opgeroepen geld te doneren.

Wat krijgen we te zien? “Nederland voor Suriname wordt een warme show met bijzondere optredens en ontroerende verhalen, waarbij geld wordt ingezameld om een humanitaire ramp te voorkomen.”

Natuurlijk mag er ook gelachen worden, aldus de NTR. “En er zal een bijzondere gast de eindstand van de inzamelingsactie onthullen.”

Jörgen Raymann zegt: “De huidige crisis treft vooral de gewone Surinamer buitengewoon hard. De verbondenheid en bijzondere band tussen Nederland en Suriname bestaat al heel lang en zal blijven bestaan. Laten we elkaar helpen.

Suriname heeft het momenteel lastig vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Begin mei bracht NPO 1 ook al een benefietshow voor de Antillen, maar die werd erg slecht bekeken.

Racisme

Door naar de zondag: dan is het bij de NPO tijd voor een themadag tegen racisme. “Discriminatie, racisme; alle vormen van uitsluiting tolereren wij niet. Nu niet, nooit niet. De Publieke Omroep is er voor iedereen; hier worden alle geluiden gehoord. Want luisteren naar elkaar brengt ons verder. En dat is wat we gaan doen op onze themadag op 12 juli”, aldus bestuursvoorzitter Shula Rijxman.

Wat krijgen we te zien? “Denk daarbij aan een groot debat in de avond op NPO 1, documentaires op NPO 2 en aandacht voor het thema in talkshows en andere programma’s die dag.”

Het blijft natuurlijk niet bij één themadag, zegt Shula. “Ik heb het al jaren gezegd en zal dat ook blijven doen. We moeten diverser worden in al onze uitingen. Onze omroepen zitten in de haarvaten van onze maatschappij en de weerslag daarvan zal ons publiek blijven zien en horen.”

We houden het gesprek gaande. Want juist als je gevoelens en ervaringen zelf misschien níet herkent, kun je er wel respect en empathie voor tonen. Alleen zo kan een samenleving vooruit. Een samenleving die nu een streep zet, opstaat en zegt: Nederland tegen racisme.

Foto: Hunk, KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen