Maurice de Hond eens met Sander: ‘Feike loog in Op1’

Maurice de Hond is het eens met Sander Schimmelpenninck dat het ‘zeer onwaarschijnlijk’ is dat er een Nederlands bedrijf is waar tien gezonde werknemers in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar zijn overleden aan corona. Dat geeft hij aan op Twitter. Feike Sijbesma, de speciaal coronagezant van het kabinet die zich zorgen maakt over een tweede coronagolf, deed deze bewering donderdag in Op1. De uitzending werd gepresenteerd naar Sander, maar hij stelde er geen vraag over.

Pas ná de uitzending trok Sander zijn talkshowgast openlijk in twijfel op Twitter. “Kan iemand mij vertellen welk bedrijf dit is? Gezien de absolute getallen lijkt het me haast onmogelijk“, merkte hij op.

Maurice, expert in coronastatistiek, sluit zich aan bij Sander. Ook hij denkt dat Feike hier een beetje aan het jokkebrokken was. De cijfers bewijzen dat de bewering van Feike vrijwel onmogelijk is, zegt hij.

De sociaal geograaf legt uit: “Het RIVM stelt dat er in totaal 71 mensen zijn overleden aan corona tussen de 45 en 55 jaar. Bij 70 procent weet men van onderliggen lijden, bij 10 tien niet. 20 procent weet men niet.

Als 30 procent van die leeftijdsgroep dus géén onderliggend lijden zou hebben gehad, dan zou het totaal in heel Nederland dus uitkomen op 21 ‘gezonde’ coronadoden tussen de 45 en 55 jaar. “Feike zegt dat bij één bedrijf tien gezonde mensen tussen 45 en 55 zijn overleden. Zeer onwaarschijnlijk dus.

Lees ook: Paar dagen na Op1: Sander trekt eigen gast in twijfel (gisteren)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen