Maurice de Hond eens met Sander: ‘Feike loog in Op1’

Geplaatst op ma 27 jul 2020 om 9:35

Maurice de Hond is het eens met Sander Schimmelpenninck dat het ‘zeer onwaarschijnlijk’ is dat er een Nederlands bedrijf is waar tien gezonde werknemers in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar zijn overleden aan corona. Dat geeft hij aan op Twitter. Feike Sijbesma, de speciaal coronagezant van het kabinet die zich zorgen maakt over een tweede coronagolf, deed deze bewering donderdag in Op1. De uitzending werd gepresenteerd naar Sander, maar hij stelde er geen vraag over.

Pas ná de uitzending trok Sander zijn talkshowgast openlijk in twijfel op Twitter. “Kan iemand mij vertellen welk bedrijf dit is? Gezien de absolute getallen lijkt het me haast onmogelijk“, merkte hij op.

Maurice, expert in coronastatistiek, sluit zich aan bij Sander. Ook hij denkt dat Feike hier een beetje aan het jokkebrokken was. De cijfers bewijzen dat de bewering van Feike vrijwel onmogelijk is, zegt hij.

De sociaal geograaf legt uit: “Het RIVM stelt dat er in totaal 71 mensen zijn overleden aan corona tussen de 45 en 55 jaar. Bij 70 procent weet men van onderliggen lijden, bij 10 tien niet. 20 procent weet men niet.

Als 30 procent van die leeftijdsgroep dus géén onderliggend lijden zou hebben gehad, dan zou het totaal in heel Nederland dus uitkomen op 21 ‘gezonde’ coronadoden tussen de 45 en 55 jaar. “Feike zegt dat bij één bedrijf tien gezonde mensen tussen 45 en 55 zijn overleden. Zeer onwaarschijnlijk dus.

Lees ook: Paar dagen na Op1: Sander trekt eigen gast in twijfel (gisteren)

Foto: NPO
51 Reacties op “Maurice de Hond eens met Sander: ‘Feike loog in Op1’”


 1. Johan

  Maurice is echt een held. Ik volg met veel plezier zijn blogs waar hij 200% onderbouwd korte metten maakt met het gepruts van het RIVM.

 2. Dirk2

  Het probleem is of de zorg nog wel een 2de golf aankan, veel zorgpersoneel gaat op vakantie en na de vakantie ervaren veel zorgmedewerkers nog steeds moeheid… veel zorgpersoneel zit dus tegen een burnout aan.

  Het is triest om te zien dat zo weinig mensen zich aan de maatregelen houden, ik vrees namelijk dat veel zorgpersoneel het op gaat geven als er een tweede golf komt, er komt namelijk een moment dat zorgpersoneel aan zich zelf moet gaan denken.

 3. Saskia

  Maurice blijft aandacht zoeken met zijn kopie/plak onzin.

 4. willembever

  Zoals eerder al opgemerkt; je mag toch aannemen dat een groot Nederlands bedrijf ook werknemers buiten Nederland heeft. Er werd door Sijbesma nergens gesuggereerd dat de slachtoffers in Nederland overleden zijn.

 5. Laat

  Een vette volgegeten vetzak van de VVD/DSM die het even gaat vertellen, doei !

 6. Whitedog

  Kan iemand Maurice niet sommeren om zich lekker met zijn eigen vak te bemoeien? Wordt zo moe van een opiniepijler die het beter weet dan de specialisten. Net als die dansmarieke van Viruswaanzin, ook zo een gek die de bevolking opstookt met onbewezen theorieën waardoor gekkies lekker met elkaar gaan knuffelen en schijt aan de regels hebben. 1.5 meter afstand bewaren is echt niet zo moeilijk hoor.

 7. Michiel

  Maar dit is toch niet hoe statistiek werkt? Als er daadwerkelijk een bedrijf is waarin een groot aantal mensen zijn overleden, dan moet je de statistieken aanpassen. Het kan toch niet zo zijn dat je iemands overlijden ontkent, omdat het niet past in de statistieken? Dat is de omgekeerde wereld. Natuurlijk moet er gecontroleerd worden of het bedrijf ook echt bestaat, maar er is natuurlijk geen bedrijf ter wereld die ooit zal toegeven dat zoiets is gebeurd.

  ‘Wat als er straks een 2e golf is en mensen massaal ziek worden? Gaan ze dan ook naar de statistieken wijzen en verklaren dat het helemaal niet kan? Het is toch raar dat ze hun bedachte statistieken als allerbelangrijkste bewijs zien.

 8. willembever

  Als meneer De Hond altijd zo onzorgvuldig in zijn aannames is begrijp ik nu waarom hij er zo vaak naast zit in zijn peilingen ook..

 9. Robert

  Maurice de Hond komt gewoon met feiten, ik vind dat uitstekend.
  Dat er nu wat meer besmettingen zijn is logisch, wordt nu veel meer getest.
  Als men eens kijkt hoeveel mensen op de IC liggen dan kan je meteen zien dat dat niet meer stijgt, dat is een goede graadmeter.

 10. Merel

  @ Whitedog? Specialisten? Twee veeartsen die het hele land in hun greep hebben…..

 11. Jan

  Soort zoekt soort.😵

 12. Coca Cola

  @Johan: 200% gelijk hebben, zucht serieus, ooit op school gezeten? Iets kan alleen boven 100% als het een vermenigvuldiging is. Iets anders is max 100% Met jouw domme opmerking bewijs je maar weer eens dat volgers van de Hond; zelf totaal geen research doen en klakkeloos alles wat de man zegt aanneemt. Hij is geen viroloog, hij heeft 0% verstand van virussen. Kijk naar Amerika en Brazilië, die namen geen maatregelen en kijk wat de gevolgen zijn. Denk na man!

 13. Dirk2

  @Merel

  Veeartsen is niet zo heel vreemd hoor als het een virus betreft wat van dier naar mens overslaat en je het wilt gaan begrijpen… maarja dat laatste wil er bij velen maar niet binnenkomen.

 14. Merel

  Dank je Dirk2, je deed een poging : -))

 15. Dirk2

  @Merel

  Tja, dwingen kan ik je niet, maar de overheid zal dan wel met drastischer maatregelen gaan komen als het zo doorgaat… dan is mij bedanken niet nodig, dan kun je jezelf gaan bedanken.

 16. Hopsakees

  Wellicht dat de heer Sijbesma dit wel ter goeder trouw heeft gezegd. Want wellicht waren de werknemers niet zo gezond als ze dachten. Hadden ze (onbekend) onderliggende ziekten zoals diabetes. En misschien hadden ze ook veel overgewicht.

 17. Koos

  HET IS EEN GROTE SCHANDE NU CORONA BESMETTINGEN
  OVERAL IN DE WERELD TOENEEMT OOK IN NEDERLAND
  DE REGERING NIETS VAN ZICH LAAT HOREN .
  LEKKER MET VAKANTIE EN ZOEK HET MAAR UIT!!
  VERGEET DIT NIET ALS U IN MAART 2021 GAAT STEMMEN.

 18. Hopsakees

  KOOS, ZET DIE CAPS UIT.

 19. Russian

  Los ervan dat een werknemer volgens de privacywetgeving ziektes niet aan de werkgever hoeft te melden. Alleen bij relevantie. En dat het mij sterk lijkt dat een internationale/nationale werkgever op de hoogte is van alle medische dossiers van al zijn werknemers.

 20. Peter

  Als Sander en Maurice nu allebei hunbe
  oeltje pakken en samen verhuizen naar een onbewoond eiland in plaats van de mensen hier op te zetten tegen de overheid de deskundige hebben ze niet in de gaten dat ze veel onrust veroorzaken, vervelend als je geen gelijk krijgt,

 21. Een ander geluid

  @Koos.
  Valt m.i. wel mee met de besmettingen. Opgeklopt door de media. Vorige week in Telegraaf. Forse stijging besmettingen (63) in Belgie. Tegelijk in het AD aantal besmettingen in Belgie (63)vlakt af.
  Dag er voor waren het er 190 o.i.d.

 22. Sender

  Hopelijk heeft iedereen stilaan in de gaten dat het hele coronaverhaal stinkt. en misschien dat het u opvalt dat het kabinet ( buiten wat uitspraken van Grapperhaus) zichzelf op dit moment wel heel houdt.
  Dat ligt in de volgende verklaring: Het kabinet heeft profijt bij een verdeelde samenleving, die dwars tegenover elkaar komt te staan in bijvoorbeeld de discussie rondom de mondkapjes. Laat het volk vooral even elkaar de zwarte piet toespelen.
  Het kabinet helemaal in de hand gewerkt kan dan niet achterblijven en onder het mom van ‘ het volk vraagt om maatregelen’ deze ook op te leggen, wederom.
  Het is de hysterie van het volk die het kacheltje alvast opstookt om dadelijk weer in een idiote situatie terecht te komen als bij de eerste keer.
  Angst en verdeeldheid zaaien werkt altijd. Zo te moeten leven is niet eens leven, het is bij de dag beetje bij beetje overleven.
  de Hond alsook Schimmelpenninck zien het juist. Maar de laatste is nu eenmaal een dienst bij staatstelevisie NPO en moet wellicht de taal van zijnbroodheer spreken.
  Dat maakt hem niet slechter, maar misschien zou hij zijn eigen weg moeten gaan en op een andere manier eventuele kijkers informeren. Maar of dat ( in het begin) net zo goed betaalt??

  Maar ik hoop dat mensen zich niet laten opjutten, nuchter blijven, zelf veel goed kranten lezen, de goede filmpjes op youtube te kijken die Huismaker hier iedere dag promoot.
  Het gaat in hele kleine stapjes maar er is een bewustzijn nodig. Een bewustzijn dat er op de achtergrond een (verborgen) agenda wordt uitgevoerd die er weinig veelbelovend uit ziet voor de mensheid. Wilt u dat??

 23. Dirk2

  @Sander

  Kranten lezen en de YouTube filmpjes bekijken… wat dacht je van is mee te gaan helpen in de Zorg?!

 24. Elmar Mol

  Ik ben een fan van Maurice.
  Hij voorspelt alle verkiezingen foutloos.
  Bij de klusjesman had hij ook gelijk.
  …………….OF NIET???????????

 25. Leo

  Ik ben het meestal ook eens met Maurice. Alleen merk je wel dat hij er soms ook naast zit. Zoals nieuwe besmettingen (2e golf) komt pas in het najaar als het weer minder is. Je ziet nu ook al een stijging van het aantal corona gevallen in heel Europa. Maar hij heeft zo’n ego dat hij dit ook nooit zou toegeven.

 26. erikje

  Gelukkig dat volgens de theorie van Maurice in het warme Brazilië geen besmettingen kunnen plaatsvinden. Oh wacht.. Daar hoor je hem ineens niet meer over.

 27. Een ander geluid

  Op basis waarvan zou Feike het dan wel weten? Is hij viroloog? Maurice heeft het inderdaad over de tweede golf. De (massa) ontslaggolf.
  Hoogleraren die zich via You Tube melden met tegen geluid. Weten er niks van.
  Het RIVM zat goed met het komt niet naar Nederland. Milde griep, niet van mens op mens etc.

 28. Biery Twalet

  Dit betekent allemaal niet veel goeds voor mensen met paranoïde angststoornissen!

 29. man pan

  Ach Maurice valt nog wel mee vergeleken met die idioten van viruswaanzin en Weltschmerz, die zijn zo gek als een deur.

 30. Roelof

  @Leo: wat ben jij zoals zovelen naïef en geïndoctrineerd!

  Het is helemaal niet waar dat de besmettingen dramatisch oplopen. Er wordt nu veel meer getest en krijg je automatisch veel meer gevallen. Dit is toch ook logisch? Er is vrijwel niemand op het hoogste niveau die hier nuchter naar kan kijken.
  En ook al zou het erger zijn dan in maart, waar blijven de doden? Waar zijn de overvolle ic’s? Vrijwel iedere mens heeft wel iets van corona in zich.

  Laat je niet gek maken door de massa hysterie en de media is de grootste opruier op dit gebied.

 31. Arie

  Enerzijds goed dat Schimmelpenninck de vraag stelt, maar had deze natuurlijk tijdens de uitzending moeten stellen. En doorvragen.
  Feike Sijbesma zou uiteraard geen (duidelijk) antwoord op de gestelde vragen hebben gegeven maar de vragen stellen tijdens de uitzending zouden de media wel aan het werkzetten om te achterhalen aan welk bedrijf werd gerefereerd. En/of de media zou ‘fact checken’ of de beweringen van Sijbesma überhaupt kloppen of mogelijk zijn.
  Blamage voor Op1 en journalistiek van talkshows in het algemeen. Men vraagt niet door wanneer dit noodzakelijk of relevant is. Met name als de vraag kritisch dan wel tegen de opvattingen van de gast aan tafel is.
  Meepraten met de gast dat kunnen ze over het algemeen wel.

 32. A. de Vries

  Dit is een totaal verkeerde discussie! Mensen leven met kwalen. Het coronavirus wás er niet. Het is meegenomen ons land in. Als mensen dus besmet raken met het corona virus en overlijden, overlijden ze aan het virus en niet aan hun kwalen. Deze misleiding sluipt de maatschappij binnen. De ‘ schuld’ wordt gelegd bij het ‘ onderliggend lijden’ . Hier is een groot misverstand ontstaan. Als je overlijdt aan een schimmelinfectie of een bacterie enz. omdat je verzwakt bent door bv kanker kun je de vraag stellen waar iemand aan overleden is. De infectie komt voort uit de verzwakking. Nu heb je te maken met een vreemd virus wat meegenomen is het land in. Daar is niet de ‘ kwetsbare’ verantwoordelijk voor, maar wij allen met onze manier van leven in deze wereld. Viruswaanzin moet zich schamen dat ze in hun rechtzaak zeiden dat er maar 80 coronadoden zijn. Wat Sander hier doet is niet oké. Je kunt er niet 2 soorten aantallen op na houden door te beredeneren dat een coronadode geen corona dode is omdat iemand ‘ onderliggend lijden’ , kwalen heeft zoals diabetus of hoge bloeddruk bv. Daar lééft men toch mee…totdat de corona toeslaat. Als wij zo willen leven, reizend over de hele wereld, heeft dat consequenties. En dus behoren we die verantwoordelijkheden te nemen met de kennis en inzichten die we nu hebben.

 33. Marian

  Ik vind Maurice inderdaad een held. Helder en duidelijk!! Het gepruts van het RIVM kunnen we toch niet al te serieus nemen. De angst voor 2de golf regeert!

 34. Leonardo

  Wat zijn er toch één hoop leugens over de corona, stop er AUB mee want het komt bij vele de strot uit.
  En hoe is het mogelijk dat Maurice de Hond onderzocht heeft hoeveel Nederlanders een mondkapje willen dragen terwijl hij het totaal niet eens is met het RIVM en de virologen, onbegrijpelijk.

 35. Mario den Hoed

  Die arrogante, volgevreten sybesma heeft zijn schaamhaar laten verven en op zijn bolle kop laten plakken. Liegebeest.

 36. Jean

  Ja we raken erg verdeeld met z’n allen. Misschien moeten we ons maar afsplitsen van Nederland en Rutte zijn gang laten gaan met degene die hem volgen. Die vinden het ook waarschijnlijk fijn dat de grote multinationals nog rijker worden i.p.v de winst te delen met met hun werknemers die een onderdeel van het product en bedrijf zijn.

 37. krijgjeniet

  Die Hond is geteisterd door de dood van zijn irritante kwebbelzieke zoon en weer eens de weg kwijt. Newconomy, Worldonline, de weduwe met de tuinman, weet ik veel. Ziekelijke hond. Ziekelijke jood.

 38. Whitedog

  @ Marian: Nou dan ga jij toch heerlijk met andere viruswaanzin gekkies gezellig knuffelen. Lekker eigewijs blijven, maakt niet uit wat de gevolgen zijn, toch?

  #coronagekkies

 39. Onze Held Geert

  Het is inderdaad weer een fikse 2strijd.
  RIVM geeft niet toe als ze er naast zitten, betoog Maurice airosols.
  Komen later met hun eigen versie en doen dan of ze het wiel uitgevonden hebben.
  Ouderen in verzorgingshuizen lekker buiten in de zon op anderhalve meter had zeker minder doden gegeven.
  Dat komt omdat alle zorg is wegbezuinigd, onvoldoende onderhoud luchtsysteem,
  beknibbelen op materiaal, IC bedden , mondkapjes e.d.
  Dus de Zwarte Piet ligt bij onze “geweldige” regering.
  Niemand wil of kan staan voor een gemaakte beslissing en al helmaal niet toegeven als er iemand naast zit.
  Iedereen luistert alleen naar zichzelf.

  Ga vooral met gesponsord KLM naar prachtig vreet en zuip oord.
  September gaat het weer lekker los, hoef je geen viroloog voor te zijn.
  Als je denkt , ik heb m’n mondkapje op , mij gebeurd niets …
  Beetje gokken kan geen kwaad.. wel een erg hoge inleg.

 40. Een ander geluid

  Waarom zien we ineens die Belgische viroloog op TV in de krant. Alleen omdat hij de boodschap van mondkapjes verkondigd? Laat hij zich druk maken over Belgie. Zo goed gaat het daar ook niet.

 41. Feike Sijbesma

  Ik heb opzettelijk gelogen over het aantal corona-doden bij een firma. Het waren er veel minder. Ik overdrijf graag, dit keer bewust en met een reden.

 42. 🗣(wordt straks verwijderd...)

  De boeren hadden het RIVM allang helemaal plat moeten rijden met hun trekkers

 43. Geronimo

  @Hopsakees
  Die zijige engerd van een Sijbesma is een vertegenwoordiger van het medisch-industrieel complex. Goeder trouw neem ik in dit geval niet zonder meer aan.

 44. Dirk2

  @Geronimo

  Dat stelt met heel erg gerust dat ze in de medische wereld bezig zijn en niet in een tweede hands auto handel.

 45. azijnzeiker

  Feiten en fabels over het coronavirus het blijft moeilijk, we weten nog altijd niet wat de bron is. Dat is al ruim een half jaar zo.

 46. azijnzeiker

  weet iemand hier waar een crackhouse zit waar ik kan poffen?

 47. Simon

  Feike Sijbesma heeft gezegd Nederlands bedrijf maar niet dat die covid-19 doden in Nederland zijn gevallen.

 48. Geronimo

  @Dirk2
  Of een stel veeartsen, haha. Wat is dit land een narrenschip geworden.

 49. Mr. Magoo

  Feike moet eens verder kijke dan z’n neus lang is. Ik wil hem mijn verderkijker wel even lenen.

 50. Dirk2

  En zoals ik al voorspelde, gaat het niet alleen bij longschade blijven (wat we in het begin ook niet wisten), want later gaat pas duidelijk worden wat voor schade het corona virus allemaal nog meer aanricht en nu is naar buiten gekomen dat het bij velen hartproblemen veroorzaakt.

  Nu maar afwachten of het niet blijvend is, onze enige hoop nog en wellicht dat sommige mensen nu de ernst van een onvoorspelbare infectie inzien welke zelfs erfelijke aandoeningen opeens tevoorschijn kunnen halen waar iemand normaal gesproken nooit geen last van zou hebben gekregen, zoals ook epilepsie… door het vaccin of de infectie?! Denk daar maar is over na.

 51. Geronimo

  Bronnen graag

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.