Paar dagen na Op1: Sander trekt eigen gast in twijfel

Feike Sijbesma, de speciaal coronagezant van het kabinet die zich zorgen maakt over een tweede coronagolf, wordt in twijfel getrokken door de man die hem donderdag interviewde in Op1: Sander Schimmelpenninck. Dat is te lezen op Twitter. Feike beweerde in de uitzending dat er een groot bedrijf is in Nederland waar tien coronadoden zijn gevallen in de jonge leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar. Buiten de uitzending om trekt Sander die uitspraken nu openlijk in twijfel.

Coronagezant Feike was behoorlijk stellig in Op1. “Ik ken een aantal bedrijven die heel veel mensen hebben tussen 45 en 55 die overleden zijn. Bij één van de grote Nederlandse bedrijven zijn er tien dodelijke gevallen aan corona. In de leeftijdscategorie 45 en 55“, zei hij.

Een rare influencer uit het publiek daarop: “Zonder onderliggend lijden?

Feike: “Exact. Gezonde mensen, relatief jonge mensen. Die zijn eraan overleden.”

Raar eigenlijk, zegt Sander enkele dagen na de uitzending. “Feike Sijbesma zei donderdag tijdens Op1 dat er binnen één groot NL bedrijf 10 coronadoden vielen te betreuren in de leeftijdscategorie 45-55jr. Kan iemand mij vertellen welk bedrijf dit is? Gezien de absolute getallen lijkt het me haast onmogelijk.

Sander vindt het verhaal van Feike ongeloofwaardig. “Kijk naar de cijfers; dan zou dus 1 op de 3 doden bij dat bedrijf moeten werken. Dat is toch buitengewoon onwaarschijnlijk?

‘Zijlijnbewoner!’

Gooit Sander zijn eigen talkshowgast niet een beetje voor de bus op deze manier? “Niks tendentieus aan het checken van een uitspraak. Als het klopt, kan iemand me dat toch wel vertellen?

Mensen die opperen dat Sander dit beter tijdens de uitzending aan Feike had kunnen vragen krijgen de wind van voren. “Die had ik nog niet gehoord Johan!! Potverdomme wat een goed punt, ouwe zijlijnbewonert van me!“, roept hij dan op zijn bekende neerbuigende toon.

Het is op basis van de de statistieken een zeer onwaarschijnlijk verhaal, waar ik in de uitzending op had moeten doorvragen. Daar kreeg ik de kans niet voor en dus doe ik dat nu. Dat is journalistiek.

Overigens verdedigt Sander wél de drek die een stel influencers uitbraakte in dezelfde uitzending. “Zij vertolken toevallig wel het geluid van veel jongeren“, zegt hij. “Ze stonden zeker wel open voor een redelijk gesprek.

Lees ook:
Dave Roelvink tegen verspreiding coronavirus (24 juli)
Radioruzie: Tim Hofman vs rebelse Op1-influencer (gisteren)

Het fragment is hier terug te zien (vanaf 8:50):

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen