Fidan Ekiz wil DWDD-opvolger uit grachtengordel halen

Geplaatst op zo 05 jul 2020 om 9:30

Fidan Ekiz wil de opvolger van De Wereld Draait Door, die ze samen met Renze Klamer gaat presenteren, uit de Amsterdamse grachtengordel halen. Dat geeft ze aan op Twitter. Alle talkshows van de NPO komen vanuit de binnenstad van Amsterdam en daar wil Fidan, net als Renze een Rotterdammer, verandering in brengen. Het zou inderdaad een verademing zien om eindelijk eens een tv-programma te zien dat níet vanuit de hoofdstad komt en daardoor heel erg grachtengordel aanvoelt.

Fidan verheugt zich heel erg op de samenwerking met Renze. “Oh Lord, say it ain’t so! Twee Rotterdammers in één show!’ Renze is my witness, ik doe heel hard m’n best om het naar Rotterdam te krijgen.

Topjournalist Antoinnette Scheulderman, die in Rotterdam woont, hoopt van harte op een Rotterdamse tegenhanger van al het Amsterdamse talkshowgeweld. “Top zeg, en nu meteen doorpakken en gaan uitzenden vanuit Rotterdam!!

Als Fidan daarop ‘ja, stel je voor’ antwoordt, zegt Antoinnette: “Why not? Jij bent de presentator, waarom zou je elke avond naar Amsterdam moeten rijden? Uit Houten is het vast ook sneller ;) En onze skyline is toch prachtig als achtergrond.

Fidan: “Ze zeggen: alles is hier. Productie, logistiek onhandig, enz enz. Is erg lastig. Ik wil ook liefst zsm thuis zijn. Misschien een petitie staten? :) jouw uitzicht is trouwens mooier.

Antoinnette: “Alles kan ook ‘daar’ komen. Is een kwestie van willen, en dat zal het probleem zijn. Gewoon doordouwen; als iemand dat kan ben jij het! De promo mag in mijn appartement worden opgenomen.

Fidan: “Nu moet het wel. Eerst even lukken, anders ook zo sneu haha.

Antoinnette: “En ik ben een Rotterdammer die Amsterdam ook top vindt, maar dat alles daar vandaan komt, is wel een tikje absurd. R’dam is een wereldstad, al die faciliteiten (plus redacteuren) zijn hier ook. (Én de presentatoren komen er vandaan!)

Amsterdamse arrogantie

Renze Klamer staat dit weekend met een interview in het AD. In dit gesprek, dat is gehouden vóórdat het nieuws over de DWDD-opvolger bekend werd, spreekt hij zich uit tegen de Amsterdamse arrogantie.

Zelf woont Renze in het relatief goedkope Houten. “Maar ik snap dat je er als Amsterdammer liever niet aan wil denken dat het op andere plekken in Nederland ook kan bruisen, omdat je die 2000 euro per maand moet rechtvaardigen die je voor jouw bezemkast betaalt.”

Mooie stad hoor, Amsterdam. Maar het dedain naar Houten of andere dorpjes, is zo onnodig.”

Foto: BNNVARA
57 Reacties op “Fidan Ekiz wil DWDD-opvolger uit grachtengordel halen”


 1. robert

  Wat een ontzettende onzin. Alsof een programma grachtengordel wordt omdat het uit Amsterdam komt. Beetje een kleuterredenatie. Doe gewoon je best en maak de juiste inhoudelijke afwegingen, geef je redactie ruimte om Nederland door te ploegen en kies niet voor agenda-punten journalistiek. Dat zou veel meer helpen.

 2. Anne

  De fysieke locatie zal me een worst wezen.
  Het gaat mis bij het denken vanuit grachtengordelperspectief, de onderwerpkeuze, het type gasten, de insteek, de vragen, de toon etc etc.

  Ik vrees dat daar weinig aan zal veranderen. Binnen no-time zal ook dit duo geassimileerd en ingekapseld worden in de exclusieve policorwereld van de msm.

 3. Realist

  Het lijkt me inderdaad een merkwaardige statement. Het gaat niet zozeer om het feit dat het vanuit Amsterdam komt, maar dat de gasten vooral uit Amsterdam/Gooi komen.

 4. Robert

  De kijker ziet niet waar de studio staat. Ook bij Matthijs kwamen de gasten uit heel Nederland. Zelf woon ik in Gelderland en mij is het nooit opgevallen.

  Vetklep Angela en haar Rotterdamse AD collega’s zijn daar ooit eens mee begonnen.

  Wat een onzin. Beau uit Artis is dan zeker ook een Amsterdamse grachtengordelkliek. Daar hoor ik vetklep nooit over.

 5. Annoniemus

  Dat word een hell of a job voor Fidan Ekiz , omdat uit de Linkse grachtengordelsekte te trekken temeer omdat , dat wens is van de omroep-baas van dienst !!!
  Als Fekiz te Rechts word bevonden , word het een kortstondig avontuur vrees ik !

 6. Harry

  De pot verwijt de ketel, Fidan…

  Eerst kritiek op 020 en vervolgens
  leg je de de focus volledig op 010…

  (Of beloof je ons meteen dat er bijna
  geen Rotterdammers in jullie program-
  ma te zien zullen zijn?…)

  Ergo:
  zorg eerst maar es dat jullie programma
  als een waardige opvolger van DWDD
  kan worden bestempeld voordat
  je je zo druk om het randgebeuren…

 7. Peter

  Wat een sneu anti gracht gezemel , het maakt geen zak uit en Amsterdam is nou eenmaal de grootste stad. Laat ze daar blij zijn en niet naar ons rustig dorpje komen! Everybody happy!

 8. Bart

  Goed als ze vanuit Rotterdam of een andere stad gaan komen. Toch is er wel wat meer voor nodig om geen grachtengordel programma te zijn. De omroep die het gaat maken beloofd daarin al niet veel goeds. Renze en Fidan lijken me ons als dat wel een leuk duo.

  Wel moet de NPO gewoon helemaal stoppen met Margriet van der Linden’s M. Gewoon echt een heel slecht programma.

 9. Victor

  Alle talkshows komen uit een studio, de kijker ziet het verschil niet tussen een studio in Amsterdam of Rotterdam. De hele boel verhuizen naar Rotterdam kost alleen maar geld, levert niks op. Dit is totale onzin van Ekiz.

 10. By the way

  Er is weer een onderwerp gevonden om te polariaeren: een TV programma dat ‘teveel grachtengordel’ is. Erg subjectief allemaal, maak gewoon een programma zoals je het wilt maken en zorg ervoor dat het gewaardeerd wordt.

  Grachtengordel of niet, DWDD was een enorm succes. Dat moeten Fidan en Renze nog maar voor elkaar zien te krijgen. Ze weten in elk geval met M en Op1 waar de verbeterpunten liggen.

 11. Zomaar

  Niemand zit op Rotterdammers te wachten, naar en vooral gefrustreerd volkje.

 12. Keta Minek

  Ze zullen nooit de kijkcijfers weer halen van DWDD.

 13. Hoekie

  Tv oost heeft vast nog wel een studio beschikbaar hoor.

 14. Thomas

  Niet alleen de presentatoren moeten weg uit de Amsterdamse Marxistische bubbel maar juist de gehele redactie moet divers zijn van PVV tot SP en overal en nergens vandaan komen met uitsluiting van Amsterdam en omgeving, die mening is onderhand er goed ingehengst.

 15. Uuuh

  Vreemd dat er hierboven opeens zoveel pro grachtengordel meningen zijn? Allemaal redactieleden die liever op de fiets naar hun werk willen blijven gaan??? Jarenlang heeft DWDD het grachtengordelverwijt gekregen. Ook Twan Huys, Humberto Tan, Boulevard, álles moest maar vanuit dat Amsterdam komen. Het lijkt mij juist goed dat er nu eens een programma vanaf een andere plek wordt uitgezonden. Dan krijg je ook eens wat andere gasten dan alleen uit het ons kent ons Amsterdamse wereldje.

 16. iemand

  Als ze zo beginnen waarom niet een talkshow door mensen uit en in Nijmegen of Maastricht zodat Amsterdammers en Rotterdammers eens verder kunnen kijken hoe het in de rest van Nederland gaat.

 17. Ron

  Het moet juist grachtengordel zijn, dat is M ook en dat zal deze opvolger van DWDD ook worden. Dat is de succesformule. En dat het uit Amsterdam komt en het dan dus gelijk grachtengordel slaat als kut op Dirk. Punt.

 18. Tweet

  Onbegrijpelijke keuze, deze 2 presentatoren. Fidan is erg tegengevallen in Op1. Renze komt net k ij ken en heeft absoluut niet genoeg gewicht voor deze functie. In zijn programma op vrijdag komt hij erg zelfingenomen en jong over, moet nog veel kilometers maken. Er zijn veel betere kandidaten, maar ja wellicht wilden die allemaal niet…? Thijs cvd b, Sven k, dionne s,

 19. X

  Ga in Enschede Maastricht Groningen zitten dan. Met onderwerpen die daar spelen. Onee daar hebben we de regionale tv al voor. Rotterdam Amsterdam ik zie het verschil niet. Randstadgeneneuzel.

 20. X

  Punt.

 21. Mark

  Wat een arrogante houding van deze twee onbewezen “presentatoren”. Ten eerste is Amsterdam onze hoofdstad, vrij logisch dat daar de meeste programma’s vandaan komen. Ten tweede ligt het centraal in het land, dus kunnen gasten er makkelijk komen, ten derde wonen de meeste gasten nu eenmaal in en rond Amsterdam en dat gaat echt niet veranderen. En de blangrijkste reden is dat alle facicileiten en redacties in Amsterdam zitten. Wat denken deze twee minkukels wel wat dat gaat kosten om te verhuizen? Lekker gemeenschapsgeld over de balk gooien…. ga eerst maar eens even bewijzen dat je een fatsoenlijk programma kan maken voordat je zo hoog van de toren blaast. Had ze een kans willen geven maar dit belooft weinig goeds….

 22. Kuis

  Dat gaat alleen lukken als het geen dominante linkse deug talkshow word.

  Met linkse thema’s en gasten blijft het grachtengordel, zelfs als het vanuit Vaals of Delftzijl word uitgezonden.

 23. Uuuh

  @Mark

  ??? Omdat??? Faciliteiten kunnen gewoon worden verplaatst en redacties ook. Als een redactielid niet wil, prima, voor jou tien anderen.

 24. Mediacourantlezert

  @mark wat een onzin ..dus omdat het de hoofdstad is komt daar maar alles vandaan ? Kijk om je heen in het buitenland? Denk je dat alles uit Washington komt of Brussel of Berlijn ? Lachwekkende reactie

 25. Ikke

  Het probleem is niet de studio. Het probleem zijn redactieleden met hetzelfde dna die allemaal wonen, werken, leven in en rondom Amsterdam. Gevolg: dezelfde cultuur, dezelfde kijk, dezelfde bronnen, dezelfde onderwerpen, dezelfde gasten. Nieuwe redactie buiten Amsterdam levert andere cultuur, andere kijk, andere bronnen, andere onderwerpen, andere gasten op. Stilstand (dezelfde standplaats) is achteruitgang. Beweeg vooruit. Verhuis naar andere/nieuwe locatie in Nederland en nieuwe dagelijkse talkshow op NPO1 krijgt heel andere vibe.

 26. Pieter B.

  In Hilversum hebben we alles klaarstaan, dus ga gerust vanuit de mediastad uitzenden……
  Zo ingewikkeld is het toch niet

  M.vr.gr.
  Pieter

 27. Gerard

  Nu komt de kliek “bekende met kennis” uit Rotterdam. Wat is het verschil. Je kunt best een programma in Amsterdam maken met geen grachtengordel inbreng. Het gaat om de mensen op een redactie die gasten uitzoekt. Maar ja dicht bij huis is snel gekozen en goedkoop.

 28. Echt links

  Je krijgt pas misschien een minder randstedelijke opvolger van DWDD als het programma zover mogelijk van Amsterdam wordt gemaakt. Bijvoorbeeld Groningen of Maastricht.
  De redactie is dan vanzelf ook minder randstedelijk en gasten uit de randstad haken dan eerder af omdat het te ver weg is.

 29. Tobber

  Er staat een hinderlijke taalfout bij het beroep van Scheulderman. Zij is geen topper laat staan topjournalist.

 30. AxelF

  NPO is zwaar heel zwaar verziekt

 31. Rinustp

  In de reactie van @Mark staat dat Amsterdam “centraal in het land” ligt. Over welk land heeft hij het? Amsterdam ligt een flink eind van het middelpunt van Nederland af. Misschien effe iets aan topografie doen, Mark?

  Het gaat in de reacties veel over de grachtengordel. Wordt daar de letterlijke grachtengordel bedoelt of die overdreven kuise grachtengordel deugmentaliteit bedoelt die in DWDD altijd zo duidelijk aanwezig was. Waar alleen de vriendjes van Van Nieuwkerk een platform kregen. DWDD kon misschien als leuk of goed worden ervaren maar ik miste duidelijk journalistieke kwaliteit.
  Ik hoop dat het nieuwe duo wel een goed journalistiek programma gaan maken en ook het tegengeluid laten horen in discussies. Maar vertrouwen doe ik het niet want dan zit altijd nog die ingeslapen Hilversumse mentaliteit in de redactie waar ze geen tegengeluid aankunnen.

 32. mcp

  Amsterdam is een open inrichting geworden vanaf eind jaren 70.
  Iedere afwijking uit NL vetrok naar de hoofdstad en de oorspronkelijke Amsterdammers vluchtten weg.

 33. Jaap

  Wat een onzin zo’n strijd tussen Amsterdam en Rotterdam, dat heeft toch niets met de inhoud en de gasten te maken.

 34. Mark

  Nog even een reactie op een aantal hierboven: Qua ligging is Amsterdam nou eenmaal centraler dan Rotterdam. Het is niet het geografische middelpunt maar wel de best bereikbare stad. Verhuizen van studio en redactie kost bakken met gemeenschapsgeld, wie dat niet begrijpt moet zich eens verdiepen in het Nederlands arbeidsrecht en de afkoopkosten van huurcontracten, facilitaire bedrijven etc. Dan de Eeuwige discussie Grachtengordel,Randstad vs provincie. Hoeveel kijkers zouden er overblijven als er uit Zwolle, Maastricht of Schubbekutterveen zou worden uitgezonden? In plaats van altijd maar zeiken op Amsterdam zouden we juist trots moeten zijn op onze hoofdstad zoals de meeste andere landen dat ook zijn. Stap toch eens over dat provinciale Calimero complex heen, provincie is een mooi deel van NL, de steden zijn dat ook.

 35. ano@niem.nl

  Ekiz mag ik wel. Juist doordat ze van buitenlandse afkomst is maar wel Nederlander.
  Niet zo iemand die overal de racismekaart bij pakt, maar tenminste nuchter naar de zaken kijkt. Ik vind haar de Achboutaleb van Hilversum. Gewoon laten zien wat je kan en verder niet drammen over kleur of smaak. Je moet het zelf maken in Nederland en je niet omhoog proberen te werpen door telkens de racismekaart er bij te pakken en als een doodgeslagen vogeltje vertellen hoe erg het is om een zwarte kleur te hebben. Het is totale onzin. In Nederland wordt er echt niet meer gekeken naar kleur, maar wel naar je capaciteiten. Zorg dat je iets goed kunt en je zal zien dat er geen verschillen in keuzes zijn. Kijk maar naar Najib Amhali bijvoorbeeld en zo zijn er gelukkig ook voorbeelden die niet met dit debat in zee gaan.

 36. Momo

  Sommige reageerders hier lijken niet te begrijpen dat als de studio niet in Amsterdam staat, er ook minder gasten uit de grachtengordel komen want die hebben namelijk geen zin om meer dan 1 uur in de auto te zitten.

 37. Echt links

  Mark is een beetje dom. Als Amsterdam centraal ligt dan ligt Nijmegen ook centraal. Bovendien dichter bij Duitsland, België, Denemarken enz.

 38. Momo

  @Mark

  Klinkklare onzin. Amsterdam is echt niet de best bereikbare stad voor iemand uit Limburg.

  Ach ja, iedereen heeft natuurlijk een provinciaals Calimero complex, het kan niet zijn dat Amsterdammers last hebben van misplaatste arrogantie…

 39. Ron

  Waar het ook gemaakt wordt je krijgt er qua inhoud echt geen ander programma door, zo simpel is het. De redactieleden gaan echt niet op en neer naar de plaats van uitzending, laat staan dat er een hele redactie opgetogen wordt in zo’n plaats. Dat is veel te kostbaar en zoveel budget hebben ze niet. Dus is het veel goedkoper om het vanuit Amsterdam te doen, alles zit daar.
  Maar ik heb absoluut geen vertrouwen in de personen die het gaan doen. Fidan heeft geen beste beurt gemaakt bij Pauw de afgelopen maanden. Autocue lezen kan ze echt niet, houtje touwtje leest ze dit voor en dat moet ze dan ook in de vooravond gaan doen? Dan mag ze eerst nog wel eens beter leren voorlezen. En die studenten blaag van een Renze heb ik ook geen fiducie….met zijn cliché baardje.

 40. Teuntje

  Heerlijk Fidan is een kanjer…….. weg met die lelijke linkse indoctrinatie

 41. oijoepio

  Sinds wanneer ligt het Westergasfabriekterrein in de grachtengordel?

 42. chris?

  Prima duo als vervanger van DWDD.

 43. Flantua

  Ik defeceer op een witte pot net zo als op een bruine. Het maakt niets uit.

 44. Krezus Jistus

  Rotterdam is gewoon een pleuriseind weg, einde discussie.

 45. StefanV

  Als je van de grachtengordel-mentaliteit af wilt, moet je ook niet naar Rotterdam gaan. Die stad is ook geen dwarsdoorsnede van Nederland, net zo min als Amsterdam. Als je écht tegenwicht wilt bieden, ga je uitzenden vanaf een locatie buiten (Noord en Zuid) Holland.

 46. Beresterk

  De grachtengordel-mentaliteit zit in de mens, niet in de locatie.

 47. Klaaswaal

  Doe dan maar Utrecht (centraal) en geef die Klamer een paar sokken aub

 48. Vera

  @Klaaswaal, zichzelf als alpha beschouwende mannetjes willen graag opvallen. Daar hebben ze zelfs voetschimmel voor over.

 49. Jan.

  Je hele redactie en productie afdeling gaat je haten want die komen allemaal wel uit amsterdam. Daar worden namelijk bijna alle dagelijkse programma’s gemaakt en daar heeft het personeel zich dan ook omheen verzameld. Je merkt op de buis inhoudelijk niets van een andere locatie want dezelfde mensen…

 50. Dennis_spreekt

  Leuk idee. Met name de poging om af en toe eens wat gasten uit te nodigen die we niet al jaren in alle talkshows voorbij zien komen. En Rotterdam als locatie vind ik ook wel verfrissend. Als je echt wat anders wilt, met name anders dan het zich zelf alsmaar herhalende M, kan een andere locatie een toegevoegde waarde zijn. Ik zie de leader wel voor me, met de skyline van Rotterdam by night. Lekker intro-muziekje erbij. Ik ben er enthousiast over.

 51. Joe Banana

  V.d.Laan kwam een keer bij DWDD en Matthijs riep: onze burgemeester! Ik vind dat typerend voor zo’n grachtengordel programma. Nederland telt namelijk 335 gemeenten.

 52. Annabella

  Zomaar • Spreek voor jezélf, ‘naar en vooral gefrustreerd’ mannetje!!!

 53. Annabella

  Krezus Jistus • Nog nooit buiten je dorp geweest?! Tja, dan is álles ver weg, hahaha

 54. H.EOnnam

  In Groningen hebben we veel ruimte over
  Kom naar Groningen a.u.b.

 55. Pat

  De talkshows zullen alleen minder NSB en anti-Nederlands worden, wanneer op de sluwe wijze, door infiltratie en het verzamelen van kwalijke informatie de baas van NPO eruit wordt gewerkt. Nederland is gebouwd door Helden, niet door lafaards.

 56. Bram

  Rotterdam is al helemaal niet handig veelste ver weg van Hilversum waar de facilitaire bedrijven vandaan komen en ook elke dag na de uitzending ook weer terug naar toe gaan aangezien in en rondom deze stad het meeste personeel woont.
  Ook Amsterdam is voor de facilitaire bedrijven eigenlijk al niet erg optimaal.
  Het zou dan ook veel logischer en automatisch ook goedkoper zijn gewoon uit Hilversum uit te zenden en het ligt centraal in Nederland, BNNVARA zelf komt ook uit Hilversum, je redactie kan je dan gewoon in het gebouw van BNNVARA hebben ipv een extra pand in het dure Amsterdam te moeten huren.

 57. Rotterdambrrrrrrrr

  R’dam is een wereldstad… De groots mogelijke onzin ooit. Die paar flatjes maken geen indruk op buitenlanders. En dat vreselijke kut accent… Rotterdams brrrrr.

  Daaaaag Fidan, daaaaag Klamer. Engnekken!!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.