Fajah Lourens steunt Johan: ‘Akwasi ging te ver’

Fajah Lourens vindt de ophef over het zwartepietgrapje van Johan Derksen zwaar overdreven. Rapper Akwasi ging veel, maar dan ook véél verder met zijn geweldsoproep aan Zwarte Piet. Dat zegt ze in gesprek met de Story. Het is raar dat er over Johan zo veel ophef is ontstaan en over Akwasi minder, vindt Fajah. “Johan heeft het denk ik niet zo kwaad bedoeld. Akwasi daarentegen heeft bewust tot haat en agressie opgeroepen. Hij heeft er de tijd voor gehad en hij heeft zich voorbereid.

De kreet van Akwasi dat hij Zwarte Piet in november in zijn gezicht gaat trappen, kan echt niet, vindt Fajah. “Ik vind het namelijk heel kwalijk dat hij heeft gezegd dat je een Z zwarte Piet in zijn gezicht moet slaan. Dat vind ik echt niet normaal, en dat staat in mijn ogen los van het feit dat Zwarte Piet inderdaad racistisch is.”

Fajah wijst erop dat Zwarte Piet weliswaar onder druk staat, maar dat het nog wel steeds een kindervriend is. “Ik heb Pieten zelf als kind als iets positief gezien, maar nu ik weet hoeveel pijn het mensen doet en hoe diep dat geworteld is, vind ik dat we daar zeker mee moeten ophouden. Wat Akwasi heeft gedaan vind ik echter ook zeker niet oké.”

Akwasi helpt het debat volgens haar niet vooruit. “Als je agressie en verdeeldheid wil doorbreken, moet je geen haatdragende teksten schreeuwen. Kwaad met kwaad bestrijden heeft nog nooit geholpen.”

Fajah vooral gediscrimineerd door zwarten

Zelf heeft Fajah ook last van racisme gehad. “Ik werd vroeger vaak gediscrimineerd, maar voornamelijk door donkere meisjes. Zij noemden mij ‘nepnegerin’ omdat ik geen Antilliaans sprak, wilden mijn haren afknippen en ook werd ik door ze opgewacht omdat ze me in elkaar wilden slaan.”

Ze kan zich goed in beide kampen verplaatsen. “Ik kom uit een blank gezin – ik ben de enige die half-Antilliaans is. Hierdoor voelde ik me een buitenstaander. Ik ken dus heel goed beide kanten.”

Het is niet zo zwart-wit als het momenteel in de media wordt gesteld. Het mes snijdt altijd aan twee kanten. Ik vind Black Lives Matter eerlijk gezegd gewoon één groot mediaspektakel.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen