Ebru Umar: ‘Shula Rijxman is moderne slavendrijver’

Ebru Umar heeft het racismedebat dat Jort Kelder een dikke week geleden leidde op NPO 1 bijgewoond en kan sindsdien maar één conclusie trekken: omroepbazin Shula Rijxman is een moderne slavendrijver. Dat zegt ze in haar column bij PowNed. Waar de zaal vol zat met gekleurde mensen, was het achter de schermen allemaal blond en blank, aldus Ebru. “De beste conclusie was wel dat alle mensen die betaald worden voor deze nonsens grote blanke mannen zijn.”

De ‘hypocrisie’, het ‘moreel verheven doen’ en ‘iedereen de maat nemen als je zelf geen notie hebt van wat een gekleurde, gemengde samenleving in hemelsnaam betekent’ hangt Ebru de keel uit. “Maar ja. Applaus voor de productie: zij hebben al die mensen die een oneliner mochten uiten, zover gekregen om gratis hun zegje te doen op tv.”

Ebru doelt op het gekleurde gastenbestand, dat ‘voor nop’ kwam opdraven. “Alleen omdat zij komen opdraven, kan Shula Rijxman goede sier maken met een ‘racismedebat’.”

Dan komt Ebru behoorlijk pittig uit de hoek: “Shula geeft slavernij een moderne invulling: zij en haar vakgenoten verdienen het geld over de rug van mensen die gratis opdraven om hun oneliner op tv uit te spreken.”

Het gekleurde gastenbestand is gewoon niet mondig genoeg geweest, zegt Ebru. “De rest, de Peter R.-achtige blanke mannen en vrouwen, voor en achter de camera, stuurt gewoon een factuur naar Shula’s Publieke Omroep.

Ja, Shula en Shula-achtigen bepalen wie geld verdient aan tv: jullie dus niet. Wél degenen die de grond kussen waar zij op lopen. Heerlijk dat Shula aankondigde meer van dit soort programma’s te maken, ik verheug me er nu al op. Moderne slavendrijvers bewonderen en slaven bekijken.”

De PowNed-column van Ebru Umar kunt u hier lezen.

Foto: PowNed, Hans Tak

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen