Albert Verlinde laakt Arie-achtige ‘artistieke politie’

Musicalbaas Albert Verlinde ergert zich enorm aan de Arie Boomsma-achtige types die zich nu verenigen in een soort online politiekorps, dat beslist wat nog wel en niet kan in de media en de cultuur. Dat heeft hij laten weten aan Shownieuws. Albert reageert op het nieuws dat Halle Berry afstand neemt van haar transgenderrol na kritiek op social media. Hij keert zich fel tegen die tendens. “Ik vind het verschrikkelijk. Ja, echt waar. Ik erger me er zo aan“, zegt de directeur van Stage.

Op die manier kunnen acteurs bijna níets meer spelen, aldus Albert. “Als je dan een koning of koningin zou spelen, dan kan dat niet, want je komt uit het gewone volk, snap je? Ik vind dat het zo aan het doorslaan is.”

Dit soort Arie Boomsma-achtige types trekken het bloed onder Alberts nagels vandaan. “Ik vind het echt belachelijk dat er een soort politie ontstaan is op social media, die onmiddellijk zeggen: ‘Nee, dit mag jij niet spelen! Je mag geen homo spelen, want jij bént geen homo!’ Dan denk ik: het is acteren, dat is je verplaatsen in een ander en dat op een goede manier doen.”

Iedereen is maar aan het buigen voor deze online politie, klaagt de SBS 6-ster. “Ik vind dat producenten laf worden. Het is iets anders of je een andere kleur gaat spelen. Als ik ineens een zwart mens ga spelen, dat is beledigend, maar het is toch niet beledigend om je te verplaatsen in het karákter en het wezen van een ander mens? Daar is toch niets mis mee?

Collega Evert Santegoeds: “Ik ben het daar mee eens. Je bent acteur om alles te kunnen spelen, vind ik. In Modern Family zit iemand die nogal een homo speelt, maar die is dat niet in het echt. Dat is fantastisch gedaan.”

Albert: “Er is een soort artistieke politie aan het ontstaan. Als je kijkt naar de carrière van Meryl Streep, wat die niet allemaal gespeeld heeft… Poolse vrouwen, alles heeft ze gespeeld. Die kans om zich te ontwikkelen had ze nooit gehad, als ze niet al die hoeken van haar mogelijkheden had kunnen opzoeken. Ik vind het wel gevaarlijk.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen