Zondag Met Lubach-schrijver beticht van seksisme

Diederik Smit, een van de schrijvers van Zondag Met Lubach en columnist op NPO Radio 1, wordt door types als Halina Reijn beticht van seksisme nu hij een kritische tweet geplaatst heeft over het functioneren van Femke Halsema. Dat is te volgen op Twitter. Halsema heeft maandag, tijdens en na het Dam-protest, bewezen heel erg weinig bestuurlijke ervaring te hebben. Daar maakte Smit op de sociale media een snedige opmerking over, maar kritiek op Halsema is nu al gauw seksistisch.

Smit twitterde: “Eerste vrouwelijke burgemeester. Den Haag: Krikke, slechte reputatie als bestuurder, trad af na gebrek aan regie bij vonkenregen. Amsterdam: Halsema, amper bestuurlijke ervaring, geen regie bij Damdemo. Misschien wilde men iets te graag historie schrijven.

Het leidde tot een storm aan verontwaardigde reacties, ook toen Smit zijn bedoeling verduidelijkte. Hij wil hiermee niet zeggen dat vrouwen niet kunnen besturen, maar dat er in deze gevallen geen goede burgemeesters zijn geselecteerd omdat er te veel gestuurd werd op een vrouw.

Smit begrijpt heel erg weinig van de twitterstorm. Hij heeft het idee dat sommige mensen er ook wel heel erg graag seksisme in willen zien. “De verwijten van seksisme blijven onzin en ik leg uit waarom. Ik zeg nergens dat de fouten van Krikke en Halsema veroorzaakt worden door hun sekse. Ik zeg dat ze geen goede kandidaten waren, maar het toch werden, mede dankzij hun sekse.

Hij wijst op nieuwsberichten waaruit blijkt dat Krikke en Halsema het mede zijn geworden vanwege hun sekse. “Halsema had nul ervaring in het lokaal bestuur en je ziet dan ook dat ze de rol van onpartijdige burgemeester niet in de vingers heeft, bijvoorbeeld door uitspraken over het boerkaverbod en door te zeggen dat een demonstratie ’te belangrijk’ is om te ontbinden.

Dat is mijn mening over haar functioneren en die koppel ik aan openbare bronnen over de sollicitatieprocedure. Het is geen extreme mening en het is zeker niet seksistisch, ook niet als honderden mensen dat roepen zonder m’n tweets goed te lezen.

De Halina Reijns van deze wereld zijn niet overtuigd: “Dat is puur seksisme vriend.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen