Zo wil de NPO het platform NLZIET een boost geven

Geplaatst op di 16 jun 2020 om 11:25

De NPO denkt dat de videodienst NLZIET een echte boost kan krijgen met een goedkoper basisabonnement. Op dit moment wordt er een maandbedrag van 7,95 euro per maand gevraagd, maar er moet ook een uitgekleed abonnement komen. Dat oppert Martijn van Dam, de man die bij de publieke omroep over technologie gaat, in NRC. NLZIET bedient al een behoorlijke doelgroep, maar kan zich nog niet meten met diensten als Netflix en Videoland. Wat kan er worden verbeterd?

Van Dam denkt dus aan een uitgekleed abonnement, dat alleen toegang biedt tot alle livezenders en een week terugkijken op NPO, RTL, Talpa. “Daarmee zouden we NL Ziet een behoorlijke boost kunnen geven.

Nu krijgt de NLZIET-abonnee voor een kleine acht euro niet alleen live-zenders, maar ook terugkijken tot 365 dagen en soms zelfs vooruit. Het is een goed alternatief voor mensen die geen regulier tv-abonnement hebben.

NLZIET wordt in toenemende mate een alternatief voor het tv-abonnement. Dat is het deel van de markt waar we moeten wezen“, aldus Van Dam in NRC.

Critici stellen dat NPO, RTL en Talpa het succes van hun eigen betaaldiensten belangrijker vinden dan de gezamenlijke dienst NLZIET.

NPO Plus kost 2,95 euro per maand en Videoland by RTL vraagt 8,99 euro per maand.

Foto: NLZIET
23 Reacties op “Zo wil de NPO het platform NLZIET een boost geven”


 1. Danny

  Van Dam denkt dus aan een uitgekleed abonnement: goed idee!

 2. Zomaar

  Tot een week terugkijken?
  Wat is hier nieuw aan?

 3. kat

  Terugkijken tot een week is echt te kort.
  Wat een onzin platform !

 4. Hannie

  Vooruitkijken, alles terugkijken…dat is pas het voordeel van een on demand platform
  Niet maar 1 week terugkijken, dat is dus voor de meeste series maar een aflevering.
  Daar gaat geen hond voor betalen

 5. Curryworst

  Martijn van Dam, de grote onzichtbare man van de PO verplaatst weer wat lucht.

 6. Teuntje

  Weer geld?

 7. echt nieuws

  Bij de NPO zitten geen mensen die hier echt verstand van hebben. Het geld dat ze moeten besteden om qua omvang op het niveau van Videoland te komen, hebben ze gewoon niet. Schat minimaal 100 miljoen de komende 3 jaar, om een echt serieuze partij te worden. Bovendien zitten er in de mediawet clausules die voorkomen dat bijvoorbeeld drama series via een betaal platform te zien mogen zijn, binnen een half jaar na eerste vertoning op televisie. En RTL is al zo ver dat ze drama series via Videoland doen en niet meer via RTL4. Dat kan de NPO al helemaal niet.

 8. Jantje

  Terug kijken week te kort. Belangrijkste voordeel is geen reclame commerciele zenders en zo kan binchwatchen. Bij een week terug gaat dat niet meer. Verder duurt het soms tergend lang voor de reclamevrije versie van de comercielen zijn geupload Van Beau of Jinek vaak pas de volgende dag terwijl dat onmiddelijk na de uitzending zou oeten zijn. Je kan dan wel terug kijken maar niet vooruitspoelen.
  Overigens staat er van de NPO ook veel oudere content op dan 365 dagen. Een groot deel van Pauw en Wittemen Eigenlijk zou daar het hele Beeld en geluid archief op moeten staan van alle publieke programma’s.

  Ook de zoekfunctie is waardeloos. Als je een journaaluitzending wil terug kijken met een bepaald onderwerp moet je minuten lang scrollen door alle 8 uur journaals en dan maar gokken waar het ergens staat.

 9. Piet Puk

  Dit is nieuws van 8 juni, toen NRC het interview publiceerde.

 10. Bertje

  Ik ben een tevreden abonnee. Alle live zenders van NPO, RPO, RTL en Talpa kunnen kijken en tot 365 dagen terug en soms zelfs vooruit voor slechts 7,95. Ik heb geen tv abonnement bij een provider, dus voor mij prima alternatief en vind de prijs niet te hoog. Je kunt kijken op al je apparaten, maar doe dat meestal via de Apple TV app van NLZiet rechtstreeks op mijn tv. Voor de sport heb ik Eurosport Player voor paar euro per maand (jaarabonnement met veel korting). Voor mij is dit ruim voldoende, voor die paar keer per week dat ik nog televisie kijk. Als het nog goedkoper kan, dan zeg ik geen nee, dat begrijp je.

 11. Bart

  De NPO moet gewoon meer uit het Beeld&Geluid archief op NPO Start en NL Ziet plaatsen. Dan word het pas interessant om een abonnement te nemen. Eerder niet!

 12. JohndeKever

  Misschien moeten ze gewoon dat npo plus afschaffen aangezien de npo toch al gewoon betaald wordt met belastingsgeld en ik schat de kans dat Duitsers of Engelse naar Nederlandse tv gaan kijken niet hoog in.

 13. scott_0

  Gewoon nzb en torrentz.

 14. Dick Dekker

  Ik vind de prijs niet te hoog. NLZiet is top en zonder reclame.
  Daar gaat het mij om. Ook de kwaliteit is Okay,

 15. Marc

  Prima initiatief een prijs! Zelfs zonder terug kijken zou ik het al het overwegen waard vinden.

  Ik heb namelijk alleen een internet abonnement, dus geen tv. En soms wil je even iets mee kijken, zoals het 8 uur journaal als er iets belangrijks te melden is.

  Goed nieuws dus voor mij!

 16. Ralf

  NPO Start is gratis en ik kijk via apple tv live of een week terug. Verder heb ik Videoland met alle RTL programmas die terug te kijken zijn.

  En ik kijk al 5 jaar gratis analoog via ziggo

 17. Ralf

  O en ik heb de Ziggo Go app met inlog van mn ouders

 18. Bernie & Ert

  Zo, Ralf, van je ouders? Hang je nog aan je moeders t I e t ? Ben je al zindelijk? Poetiepoetiepoetie?

 19. Ralf

  Nee ik hang aan die van jouw moeder

 20. Pieter

  Ik heb ook een tijdje NLziet gehad, goed platform…
  Maar ja waarom zeg ik mijn tv abonnement op? Juist, dus NLziet is er ook uit.
  Ik lees nu alleen nog maar over het oude tv en alle idioten 🤣🤣🤣

 21. Dirk

  Die NPO kost al een 780 mio per jaar (2019)

  Dat is 45 euro per Nederlander. Een gemiddeld gezinnetje betaald dus 180 euro per jaar! is al overbetaald heel die hap in Hilversum, zou kosteloos moeten zijn

 22. Geox

  De internetproviders bieden nu al televisie zowat gratis aan bij een internetabo, newte al vaste telefonie.
  Het kostenvoordeel is dus al verdwenen.

 23. mcp

  De NPO en digitale techniek. Ongeveer zoals de overheid, maar dan nog incompetenter.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.