Wilfred Genee: ‘Johan wilde niet-witte gasten achterin’

Johan Derksen wilde de twee niet-witte gasten die maandagavond over racisme kwamen praten in Veronica Inside, namelijk Natacha Harlequin en Dries Boussatta, niet aan de centrale tafel, maar achterin aan een bijtafeltje zetten. Dat heeft Wilfred Genee zojuist gezegd op Radio Veronica. Wilfred wilde de twee gasten per se aan de centrale tafel hebben, omdat hij geen pijnlijke associaties wilde creëeren met de rassenscheiding zoals die er vroeger was in de Verenigde Staten.

Er ontstond een heftige situatie, aldus Wilfred. “Een halfuur voor de uitzending kreeg ik de eindredacteur paniekerig aan de lijn van: ‘Je moet nú komen, want Johan stapt op en wil niet aan tafel met deze mensen.’ Ik ernaar toe en ik stond daar ten overstaan van de hele redactie een gevecht uit te voeren met Johan.”

De twee waren flink aan het bekvechten. “Ik zei tegen Johan: ‘Ik heb het hele weekend lopen bellen, we hebben dit afgesproken. Dit kan toch niet? We moeten gewoon dit gaan doen.’ Hij zei: ‘Ja, maar mijn plaatsje en dit wist ik allemaal niet!’ Ik was al wat verbaasd, maar dat escaleerde stevig, met als gevolg dat ik nogal zenuwachtig de uitzending inging. Ik dacht: dit gaat helemaal fout.”

Johan wilde Natacha en Dries aan een bijtafeltje zetten, maar Wilfred vond het ongepast om uitgerekend de twee niet-witte gasten achterin de studio te zetten. “Johan zei: ‘Had ze maar aan een tafeltje gezet.’ Ik zei: ‘Dat kan niet. Als je over racisme praat, kun je toch niet mensen aan een ander tafeltje zetten, weet je wel. Dat kan echt niet. Alsof je donkere mensen achterin de bus zet, zoals in die jaren in Amerika. Dat kan gewoon niet.’”

Woeste mailtjes

Na de uitzending liep Johan boos weg. “Ik belde hem gelijk en ik zei: ‘Johan, je kwam er hartstikke goed uit!’ Hij voelde zich in de maling genomen en zei: ‘Ik heb mijn verhaal niet kunnen vertellen.’”

Johan vond dat Wilfred zich aan tafel gedroeg als een verrader. “Ik vind niet dat hij zijn excuus hoefde te maken. Ik vind nog steeds dat je die grappen allemaal moet kunnen maken, maar je kunt misschien wel tegen elkaar zeggen dat er aan de andere kant dingen gebeuren die wij niet weten.

’s Avonds was er wat boos mailverkeer. “Ik krijg die nacht nog een mailtje dat hij toch heel boos en teleurgesteld was en daar kwam ook een mailtje van René overheen. De volgende dag las ik al iets op Telegraaf.nl van Johan en daarna iets van René. Daar ging het denk ik mis. Ik vind dat ze het in de uitzending hadden moeten zeggen of face to face.”

Heeft hij Johan wel goed ingelicht? “In mijn beleving hadden we het afgesproken om die mensen aan tafel te hebben.”

Schnabbel

Gisteren kwam het drietal bij elkaar voor een schnabbel in Dordrecht. “Het was surrealistisch. De mensen die dit gezien hebben, hebben het meest surrealistische programma ooit in hun leven meegemaakt. Alsof er niets aan de hand was. Ja, René voelde je wel een beetje aan dat hij echt boos was, maar hij deed ook wel mee, maar wat Johan deed: er was gelijk chemie en het was verschrikkelijk grappig. Echt geweldig.”

Toch zijn de heren nog steeds boos elkaar. De seizoensfinale van aankomende maandag werd vanochtend afgelast.

De reactie van Wilfred Genee kunt u hier bekijken.

Lees ook: René slacht Wilfred af op camera: ‘Je bent een NSB’er’ (vanochtend)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen