René slacht Wilfred af op camera: ‘Je bent een NSB’er’

René van der Gijp heeft voor het eerst op camera gereageerd op de ruzie bij Veronica Inside. Tegen verslaggever Dennis Schouten van PowNed gaat hij tien minuten lang he-le-maal los op verrader Wilfred Genee. De analist laat zich echt helemaal gaan: hij roept dat Johan Derksen en hij direct op Wilfred hadden ingebeukt als er een reclameblok zou zijn geweest in de racismespecial van VI en ook dat hij Wilfred per tekstbericht heeft uitgescholden voor NSB’er, tot woede van Wilfred.

Het gaat allemaal over verraad, aldus Gijp. “Toen het gebeurde vond ik het vooral vervelend voor Johan en niet voor mezelf. Ik ben maar met één doel naar het programma gereden en dat was dat Johan er goed uit zou komen. En Wilfred is met een ander doel naar het programma gereden: dat híj er goed uit zou komen.”

Na het verraad van Wilfred kan het volgens hem niet verder. “Ik ben ontzettend boos om de doodeenvoudige reden dat ik niet zou weten hoe het verder moet. Zeg jij maar hoe het verder moet. Maandag daar gaan zitten en niets aan de hand? Lachen joh? Om Wesley, Yolanthe. Zeg het maar.”

Geen VI op maandag

Gaat hij maandag naar VI toe? “Nee, absoluut niet. Wilfred heeft openlijk afstand genomen van ons tijdens dat programma en maandag niet? Dus maandag gaat hij zitten en zegt hij: ‘Oké, maak maar foute grappen over de lengte van Sneijder! Allemaal lachen!’ Ik ben fan van haar, het is de column van Angela de Jong: het kán niet meer.

En als Wilfred sorry zegt? “Nee, want hij heeft zich voor het hele volk ongeloofwaardig gemaakt en ik ga daar niet zitten en mij óók ongeloofwaardig maken. Daar heb ik geen zin in. Wij denken altijd maar op tv dat de kijkers een soort van Tokkies zijn die totaal niet weten wat er gebeurt en zappend bier drinken, maar die zijn niet achterlijk. Die hebben maandag ook iets gevoeld waarvan ze dachten: hè?

‘We hadden Wilfred helemaal in elkaar geslagen’

Er is felle kritiek op Wilfred. “Ja, maar dat is toch logisch? Hij heeft nooit in een team gefunctioneerd. Als je in een team functioneert, zoals ik vroeger bij PSV… Wij hadden als een blok voor Johan moeten kiezen. Het is een hele nare streek. Een hele nare streek die gewoon ons mooie programmaatje opgeblazen heeft.”

Het is maar goed dat er geen reclame in VI zat, zegt Gijp. “Ik weet zeker dat als er een break geweest was, dat Johan hem helemaal in elkaar had geslagen. Dan had hij niet meer teruggekomen aan tafel. En dan had ik meegeholpen.”

‘Wilfred is een NSB’er’

Wilfred draaide tijdens de racisme-VI 180 graden. Ineens was hij een soort Arie Boomsma. “Hij voelt zich er verantwoordelijk voor om Nederland het laatste zetje te geven. Waar hij dat in twee weken vandaan gehaald heeft: ik heb geen idee. Zijn omgeving, Klaas Dijkhoff die hem appt, Alexander Pechtold die hem appt, het Koninklijk Huis die hem appt. Ze appen mij niet, want ze weten dat ik er schijt aan heb. Zoek het lekker uit, laat mij mijn ding doen. Ik vond hem ongelooflijk hypocriet. Echt bizar.”

Nu wordt Wilfred een Judas en een NSB’er genoemd. “Ik heb hem dat zelf ook genoemd. Ik heb gezegd: ‘Die NSB-methode ligt je lekker. Dat had je binnen vijf kwartier wel aardig in de vingers.’ Dan zegt hij terug dat ik hem niet zo mag noemen. Dat bepaal ik toch wel zelf?

Kleine jongen

Even later werd ook Johan Derksen voor de camera getrokken. Hij zegt: “Ik voelde me een heel kleine jongen die niks voorstelde. Ik zit daar 22 jaar en niemand had het tegen me gezegd. Ik kwam daar en ik zag al die stoelen om de tafel. Het ergst was dat ik niet op mijn eigen plekje mocht zitten. We zitten blijkbaar in een programma waar Wilfred de inhoud bepaalt en wie de gasten zijn. In zo’n programma wil ik niet zitten.”

Ik kan je vertellen dat we gevraagd hebben aan Talpa of ze de show willen schrappen maandag. Ik weet ook niet hoe moeilijk dat ligt. Er zijn geen reclameblokken, dus wat dat betreft zou het kunnen.”

Het meest pijnlijke moment volgt aan het eind van het PowNed-item. Wilfred treft Johan en loopt hem straal voorbij:

Foto: PowNed

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen