Sylvana: ‘Zwarte covers scoren niet? Ik was een hit!’

Sylvana Simons heeft de gedachte dat zwarte mensen niet zouden scoren op tijdschriftcovers persoonlijk ontkracht. Dat zei de Amsterdamse politica en voormalig tv-ster woensdagavond in M. Gastvrouw Margriet van der Linden was vroeger hoofdredacteur van het tijdschrift Opzij en heeft in die tijd geleerd dat tijdschriften uit commerciële overwegingen liever geen zwarte mensen op de cover zetten. Ze stipte dat gisteren aan in M, toen het over de Amerikaanse Vogue-baas Anna Wintour ging.

Margriet van der Linden: “Weet je wat het is? Het is een heel racistische tijdschriftenwet, maar die bestond wel, namelijk: een zwarte vrouw op de cover scoort niet, verkoopt niet. Maar ja, daar kun je ook van alles van vinden.”

Sylvana daarop: “Ja, absoluut. Het was een ongeschreven regel. Ik weet nog dat er een blad was in Nederland, dat járen geleden besloot om mij op de cover te zetten, namelijk de Beau Monde.”

De Beau Monde met Sylvana op de cover deed het heel erg goed. “Ik weet niet hoe het record vandaag ligt, maar het was een van de best verkopende covers.”

Het verbaasde Sylvana niet. “Het is natuurlijk ook logisch, want wat doe je? Je verbreedt je publiek. Dus nu zijn er zwarte vrouwen die denken: ik herken me in het covermodel en die gaan dan ook je blad kopen. Dus: omdenken, graag.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen