Sophie Hilbrand valt Klaas Dijkhoff keihard aan in Op1

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff werd dinsdagavond gemeen hard aangevallen door Sophie Hilbrand in de late talkshow Op1. Het is hypocriet als iemand als hij protesteert tegen racisme. Dat liet ze onomwonden blijken in de uitzending op NPO 1. Dijkhoff heeft zijn Instagram-pagina dinsdag net als veel anderen ‘op zwart’ gezet om te protesteren tegen het racistische politiegeweld in de Verenigde Staten, iets waar ieder weldenkend mens tegen is. Toch vindt Hilbrand het bij Dijkhoff hypocriet.

Hilbrand is presentatrice van Op1, maar was in deze uitzending te gast. Ze richtte zich op een gegeven moment tot Dijkhoff: “Mag ik ook wat vragen? In die campagne uit 2017 heeft Mark Rutte een keer een brief geschreven in de krant en daarin stond: ‘Gedraag je of rot op naar je eigen land’ of iets dergelijks.”

Dijkhoff: “Nee, dat stond er niet.”

Hilbrand: “Nou, dat stond er ongeveer in die woorden. Dat werkte ook best wel polariserend, toch? Dus ik vroeg me af of jullie als jullie naar deze demonstratie kijken denken: hadden we in die afgelopen jaren dat we het land regeerden hier iets meer aan kunnen doen?

Dijkhoff: “Ik ga blijven zeggen wat ik vind en dat daar soms een draai aan gegeven wordt of verkeerd wordt geïnterpreteerd, dan kun je denken: zal het bewust verdraaid worden of heb ik me niet goed genoeg uitgedrukt? Dan kun je het de volgende keer zorgvuldiger doen.”

Hilbrand: “Nou, dat vind ik dan echt heel belangrijk om zorgvuldiger te doen.”

Dijkhoff: “Jazeker, maar ik vind het ook belangrijk om zorgvuldig te citeren, dus laat mij de brief zien waarop stond ‘rot op naar je eigen land’, want die is er niet. Een beetje te makkelijk.”

Hilbrand: “Nee, dat stond er niet ‘rot op’, maar: ‘Als het je niet bevalt, ga dan weg.’ Dat gaat ook over mensen die hier gewoon geboren zijn en een andere kleur hebben.”

Dijkhoff: “Of dezelfde kleur.”

Hypocriet

Hilbrand: “Het is heel verdrietig. Ik weet zeker dat daar (op de Dam, red.) mensen hebben gestaan die zich voelden aangesproken door dat bericht. En nu krijgen we Black Tuesday op uw Facebook-pagina en ik vind het eigenlijk gewoon een beetje hypocriet.”

Dijkhoff: “Dat vind ik dus erg treurig, want die reactie hoor ik vaker. Dat ik het niet mag zeggen, omdat er in het verleden iets was waar de ander het niet mee eens was. Of waar ik rechts was. Of dat ik blank was. Dat vind ik allemaal gewoon gelul. Wijs mij dan aan wanneer ik iets racistisch heb gedaan. Ik ben voor het benoemen van problemen en tegen racisme.”

Maak ik onderscheid op grond van jouw huidskleur of ras? Als je me daar een voorbeeld van geeft, dan kunnen we verder praten en verder vind ik het allemaal etiketten plakken op intenties van mensen. Je kunt ook zij-aan-zij staan voor gelijkwaardigheid.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen