SBS 6 grijpt in na pijnlijke blunder over NikkieTutorials

Nikkie de Jager heeft een hoop om trots op te zijn. Hoewel ze als transgender geen gemakkelijke start heeft gehad in het leven, is het haar gelukt om een succesvolle ster te worden op YouTube. Ze laat alle jonge transgenders in ons land zien dat je niet per se op z’n Kelly van der Veers achter het raam hoeft te belanden. Iets om respect voor te hebben dus, maar een redacteur van SBS 6 heeft haar – waarschijnlijk onbewust – behoorlijk onrespectvol gebruikt voor een quizvraag in 50/50.

Eén van de vragen in de Winston Gerschtanowitz-quiz was: ‘Met welke voornaam is beautyvlogger Nikkie de Jager geboren?’ Geen ramp, maar het is als transgender niet leuk om in de media geconfronteerd te worden met je vroegere naam.

Er ontstond wat rumoer op social media en daarop heeft SBS 6 besloten de aflevering offline te halen. “Naar aanleiding van de eerste kritische vragen van kijkers hebben we de aflevering direct van Kijk gehaald en de reacties doorgegeven aan de producent.

Het noemen van de vroegere naam van een transgender wordt als niet gepast gezien. “De vorige naam kan bij iemand die transgender is pijn doen“, legt Transgender Netwerk Nederland uit in het AD. “Omdat het een naam is die ook toen niet klopte bij hoe diegene zich toen voelde.”

Ik kan niet voor haar spreken, maar zij heeft haar vroegere naam niet zelf naar buiten gebracht. Dan kan het heel pijnlijk zijn als anderen haar oude naam wél gebruiken.

Foto: YouTube

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen