Ruzie in Op1 over Zwarte Piet-standpunt Mona Keijzer

Mona Keijzer, kandidaat-lijsttrekker voor het CDA, werd zaterdagavond in de talkshow Op1 aangevallen door VPRO-gezicht Tim den Besten. Hij zat letterlijk te trillen van woede na haar uitspraak over Zwarte Piet. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Mona vindt dat Den Haag niet gaat over het handhaven of afschaffen van Zwarte Piet. “Ik vind dat iedereen het in zijn eigen dorp en stad met elkaar moet regelen. In het dorp waar ik vandaan kom is dat een Zwarte Piet“, gaf ze aan.

Ook Volendam gebruikt echter niet meer de Zwarte Piet van vroeger, zegt Mona. “Die ziet er echt compleet anders uit dan tien jaar geleden.”

Mona vindt dat het racismedebat vooral een randstedelijke discussie is en wordt een beetje moe van het gedoe over het Sinterklaas-feest. “Laten we ook eens met elkaar vaststellen: het was vandaag net weer een beetje een gewone temperatuur, juli moet het nog worden en we hebben het alweer over Zwarte Piet.”

Ondertussen zag de kijker hoe Tim den Besten op de achtergrond hysterisch onwel werd. “Ik zie Tim hier op rechts helemaal wegtrekken, wat is er aan de hand?“, merkte presentator Sander Schimmelpenninck op.

‘Ik zit me helemaal op te vreten!’

Tim den Besten was woest. “Ik vind het jammer dat u uiteindelijk niet echt iets zegt. De laatste tijd zijn er zo veel witte mensen die zeggen dat het wel meevalt en ‘daar is dat probleem’. U bent een van de leiders van dit land, het is een heel belangrijke tijd. Doe iets! En doe niet zo… U gaat er een beetje langs, u wil geen kiezers verliezen. Echt jammer. Ik zit me gewoon helemaal op te vreten.”

Mona Keijzer: “Jij zegt iets tegen mij wat jou blijkbaar heel erg diep raakt. Dat geeft dus aan hoe het ervaren wordt. Ik vind dus ook dat je moet optreden. Ik zou ook graag met Jacco Vonhof hoe je gaat kijken om dat blind solliciteren…”

Tim: “Ja, maar mevrouw, het gaat niet om het solliciteren, er is zo veel meer aan de hand. Ik zit me nu op te vreten en ik zou het van u willen zien, want u bent een volksvertegenwoordiger en ik zit helemaal te trillen omdat ik u hoor praten.”

‘Zeg wat je van me wil!!!’

Mona: “Maar wat wil je zien dan van me? Zeg wat je van me wil zien.”

Tim: “Ik wil het gevoel krijgen dat u weet wat er speelt zonder dat u bang bent kiezers te verliezen.”

Mona: “Dat weet ik toch?

Sander Schimmelpenninck: “Ja, maar Tim, het kan natuurlijk zo zijn dat ze er echt zo over denkt.”

Tim: “Dat kan ik me niet voorstellen.”

Sander: “Ja, maar dat is het probleem van andere mensen, die denken wel eens anders over dingen.”

Mona: “Ik vind ook dat we met elkaar de ruimte moeten laten om op een andere manier naar onderwerpen te kijken. Dat vind ik het lastige van het racismedebat nu. Het is een probleem, maar het staat nu zo tegenover elkaar en dat vind ik zo zonde.”

Reacties

Veel mensen hebben geprikkeld gereageerd op het optreden van Tim. “Tim den Besten schreef de teksten voor Jensen. Als in de presentator Robert Jensen. Geld stinkt niet. Tim den Besten wel“, zegt dj Sidney Brandeis.

GeenStijl-ster Bart Nijman: “Eerst dat zuigertje Nanojort en dan dat deugflikkertje Tim den Besten – allebei besmet met de woke kanker. Niks inhoudelijks te melden, alleen maar moreel verheven anderen de maat nemen. Fuck ‘em, dat hypocriete schuim.

Columnist Jan Dijkgraaf: “Tim met zijn witte T-shirt acteert een Arie.

Het fragment:

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen