Roué Verveer steunt Johan: ‘Te snel racist genoemd’

Roué Verveer vindt het niet handig dat Johan Derksen zo snel is neergezet als een racist. Op deze manier bereiken we helemaal niets met elkaar. Dat geeft hij aan in de Volkskrant. Roué krijgt in de krant het dilemma ‘Johan Derksen of Virgil van Dijk‘ voorgelegd. De Oranje-aanvoerder heeft namens zijn elftal een boycot tegen VI afgekondigd vanwege een zwartepietgrapje. “Ik denk niet dat Derksen een racist is. Het wordt tegenwoordig ook snel geroepen, hè, dat iemand een racist is.”

Johan is de afgelopen weken slachtoffer geworden van racismeshaming. “Daar moeten we mee uitkijken. Derksen is iemand die dingen heeft gemist, iemand die niet weet wat er in de samenleving speelt en weigert te luisteren naar mensen die andere dingen meemaken dan hij.”

Dat wil niet zeggen dat Roué ook niet zo blij was met de zwartepiet-uitspraak van Johan. “Iemand Zwarte Piet noemen, Akwasi in dit geval, is geen grap. En het is ook geen mening. De verdediging klopt niet. Het is een grap, riepen veel mensen, en daar moet je tegen kunnen. Maar als iemand mij Zwarte Piet noemt, is dat niet grappig.

Buiten het VI-gedoe om vindt Roué het goed dat er nu gediscussieerd wordt over institutioneel racisme. “Er zijn gesprekken gaande die voorheen niet werden gevoerd. Het gaat niet om de echte racisten. Die laten zich hier niet door weerhouden. Het gaat om de mensen die niet eerder hebben nagedacht over racisme, zich niet bewust waren van het probleem. Die mensen moeten worden bereikt.

Overigens zegt bondscoach Ronald Koeman vandaag in De Telegraaf dat hij Oranje níet gaat boycotten, zoals Virgil van Dijk en zijn andere spelers. “We gaan niemand weigeren. Als ik een persconferentie geef, mag iedereen vragen stellen en daar geef ik antwoord op.

Het Volkskrant-interview met Roué Verveer kunt u lezen via Blendle.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen