Patty Brard: ‘Jandino, stop dan ook met witte typetje!’

Patty Brard vindt het onzin dat allerlei films, series en sketches van vroeger uit de archieven moeten worden gehaald omdat ze te wit zijn of niet politiek correct genoeg. Dat heeft ze vrijdagavond gezegd in Shownieuws. Het ging onder meer over de controversiële oude sketch van Diederik Ebbinge, waarin hij met een overdreven Surinaams accent een verhaaltje opleest. Als dat niet meer mag, dan moet Jandino Asporaat ook stoppen met zijn witte typetje met Haags accent, vindt Brard.

Shownieuws-presentatrice Dyantha Brooks: “Humor is toch ook andere accenten nadoen? Ik denk ook aan Jandino die een Haags typetje heeft.”

Patty Brard: “Die mag dan ook niet meer! Dan stop je dat ook in een hokje… Ja, ik snap het allemaal, maar ik vind het wegpoetsen van historie te ver gaan. Dat wás toen, dus laat dat staat. Daar hebben we nu van geleerd en daar gaan we nu mee verder.”

Het gaat allemaal wel heel ver, vindt Patty. “Wij zeiden net tegen elkaar dat Jandino toch ook stemmetjes doet en Jörgen Raymann ook. Je had ‘Mevrouw Kip’. Ja, ik weet het even niet.”

Shownieuws wordt gek van racismedebat

De Shownieuws-sterren maakten er geen geheim van dat ze het racismedebat een beetje doorgeslagen vinden. Anouk Smulders: “Als je naar Friends kijkt… Ik keek ook heel erg naar The Cosby Show en The Fresh Prince of Bel-Air. Ik zou daar nooit naar kijken en denken: ik mis een blank persoon in die serie. Om dat dan andersom te zien, vind ik heel moeilijk te begrijpen. We hebben toch gewoon naar een leuke serie zitten kijken? Ik vind dat geen racisme.”

Patty: “Het is toch een stukje geschiedenis en een stukje tijdsbeeld? Dat het er inderdaad destijds niet was en dat we daar van moeten leren.”

Privé-baas Evert Santegoeds wordt er lijp van dat tegenwoordig álles inclusief moet zijn. “Dan moet er overal een Chinees in en een homo in en een moslim in. Wie is dan de moslim van dienst bijvoorbeeld? Als je overal altijd van alles in moet hebben. Het is nou eenmaal niet zo’n heel gemengde samenleving. Je hebt toch ook subculturen? Daar kan toch ook een serie in spelen?

De oude Britse komedieserie Fawly Towers is ook in het nieuws vanwege ongepaste scènes. “Denken dat John Cleese een racist is, is toch te dom voor woorden? Daar is toch geen sprake van? Hij neemt het juist op de hak!

‘Het wordt steeds erger!’

Het wordt hoe langer hoe gekker, aldus Evert. “Peter Pannekoek zei: ‘Over honderd jaar halen we de beelden van Johan Cruijff weg, want die at vlees.’”

Patty: “Ik heb ook foto’s van mezelf uit mijn jeugd met Sinterklaas en Zwarte Piet. Moet ik die dan allemaal verscheuren? Dat was het tijdsbeeld van toen.”

Ze heeft deze week een klassenfoto van vroeger op haar Instagram gezet. “Iedereen zei: ‘Ja, je bent het enige zwarte meisje in de klas!’ Zo had ik het helemaal niet bedoeld. Ik was niet ‘het zwarte meisje van de klas’. Wat ik ermee wil zeggen: het leeft op dit moment zó erg dat je niet eens meer een oude klassenfoto kan plaatsen.”

Dyantha verzucht: “Wat had je dan anders moeten posten? Dit ís toch jouw oude klassenfoto?

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat SBS 6 ook na de zomer een dagelijkse talkshow met de VI-mannen moet uitzenden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen