Patty Brard: ‘Jandino, stop dan ook met witte typetje!’

Geplaatst op za 13 jun 2020 om 10:00

Patty Brard vindt het onzin dat allerlei films, series en sketches van vroeger uit de archieven moeten worden gehaald omdat ze te wit zijn of niet politiek correct genoeg. Dat heeft ze vrijdagavond gezegd in Shownieuws. Het ging onder meer over de controversiële oude sketch van Diederik Ebbinge, waarin hij met een overdreven Surinaams accent een verhaaltje opleest. Als dat niet meer mag, dan moet Jandino Asporaat ook stoppen met zijn witte typetje met Haags accent, vindt Brard.

Shownieuws-presentatrice Dyantha Brooks: “Humor is toch ook andere accenten nadoen? Ik denk ook aan Jandino die een Haags typetje heeft.”

Patty Brard: “Die mag dan ook niet meer! Dan stop je dat ook in een hokje… Ja, ik snap het allemaal, maar ik vind het wegpoetsen van historie te ver gaan. Dat wás toen, dus laat dat staat. Daar hebben we nu van geleerd en daar gaan we nu mee verder.”

Het gaat allemaal wel heel ver, vindt Patty. “Wij zeiden net tegen elkaar dat Jandino toch ook stemmetjes doet en Jörgen Raymann ook. Je had ‘Mevrouw Kip’. Ja, ik weet het even niet.”

Shownieuws wordt gek van racismedebat

De Shownieuws-sterren maakten er geen geheim van dat ze het racismedebat een beetje doorgeslagen vinden. Anouk Smulders: “Als je naar Friends kijkt… Ik keek ook heel erg naar The Cosby Show en The Fresh Prince of Bel-Air. Ik zou daar nooit naar kijken en denken: ik mis een blank persoon in die serie. Om dat dan andersom te zien, vind ik heel moeilijk te begrijpen. We hebben toch gewoon naar een leuke serie zitten kijken? Ik vind dat geen racisme.”

Patty: “Het is toch een stukje geschiedenis en een stukje tijdsbeeld? Dat het er inderdaad destijds niet was en dat we daar van moeten leren.”

Privé-baas Evert Santegoeds wordt er lijp van dat tegenwoordig álles inclusief moet zijn. “Dan moet er overal een Chinees in en een homo in en een moslim in. Wie is dan de moslim van dienst bijvoorbeeld? Als je overal altijd van alles in moet hebben. Het is nou eenmaal niet zo’n heel gemengde samenleving. Je hebt toch ook subculturen? Daar kan toch ook een serie in spelen?

De oude Britse komedieserie Fawly Towers is ook in het nieuws vanwege ongepaste scènes. “Denken dat John Cleese een racist is, is toch te dom voor woorden? Daar is toch geen sprake van? Hij neemt het juist op de hak!

‘Het wordt steeds erger!’

Het wordt hoe langer hoe gekker, aldus Evert. “Peter Pannekoek zei: ‘Over honderd jaar halen we de beelden van Johan Cruijff weg, want die at vlees.’”

Patty: “Ik heb ook foto’s van mezelf uit mijn jeugd met Sinterklaas en Zwarte Piet. Moet ik die dan allemaal verscheuren? Dat was het tijdsbeeld van toen.”

Ze heeft deze week een klassenfoto van vroeger op haar Instagram gezet. “Iedereen zei: ‘Ja, je bent het enige zwarte meisje in de klas!’ Zo had ik het helemaal niet bedoeld. Ik was niet ‘het zwarte meisje van de klas’. Wat ik ermee wil zeggen: het leeft op dit moment zó erg dat je niet eens meer een oude klassenfoto kan plaatsen.”

Dyantha verzucht: “Wat had je dan anders moeten posten? Dit ís toch jouw oude klassenfoto?

Foto: SBS
64 Reacties op “Patty Brard: ‘Jandino, stop dan ook met witte typetje!’”


 1. WENDY

  Patty Brard is eerlijk en oprecht.

 2. Solidarikots

  McDonald’s palen omver. Zijn ook racistisch.

 3. Tim

  We gaan door totdat we een totaal verkrampte, eendimensionale en humorloze samenleving hebben!!

 4. Tim

  Eigenlijk best ironisch dat het resultaat van dit Linkse gedoe een soort van fascistische maatschappij zal zijn waar een ander geluid of een afwijkende mening niet geduld zal worden.

 5. Eva Quirinius

  Patty heeft gelijk

 6. Curryworst

  Dat ik het zowaar 100% eens ben met Patty Brard en Evert Santegoeds…
  Dit moet ik even verwerken.

 7. Tim

  Als je ziet hoe Links in haar eigen gelederen tekeer gaat (JK.Rowling) dan zullen grootschalige zuiveringen ook niet lang meer op zich laten wachten.

 8. Jan

  Goede observatie van Brard, we lopen wereldwijd tegen een deadlock aan.
  Je voorkomt hiermee dat fouten die mensen hebben gemaakt worden wegggeveegd. Hier kan men dus niet meer van leren, mensen moeten hiermee worden geconfronteerd dmv aanschouwing.

 9. Tim

  Nee Curryworst, laten we boven dit gedoe staan en laten zien dat wij WEL om kunnen gaan met humor, kritiek en tegenwind.

 10. Solidarikots

  Jandino met z’n zwarte privilege

  Kreeg van de tandenfee meer geld onder z’n kussen dan anderen toen hij ging wisselen. Zo groot waren die tanden.

 11. Snake Charmer

  Brard begint echt zo’n onderdanig typetje voor haar witte baas te worden.

 12. Henk de Vries

  Ze zijn deze hype flink aan het uitmelken.

 13. Leo knots

  Patty slaat hier de spijker op z’n kop

 14. Stanislav

  Netflix heeft Little Britain ook al in de ban gedaan vanwege de blackface scetches..
  Naast de Beeldenstorm in de straten ook een soort van Kristallnacht in de media..

 15. real-Baudet

  Patty Brard wil even de anti anti-discriminatie ophef meepikken om weer aandacht te krijgen. En dat lukt bij MC, die enkel uit is op sitebezoeken

 16. Snake Charmer

  Stanislav en terecht. Die Sinterklaas troep hadden ze al eerder eraf gegooid.

 17. JOOP

  Zijn de zwarten nou echt slachtoffer of vinden ze de rol vooral wel interessant?

 18. Jan

  @Snake Charmer: Heeft niks met onderdanigheid te maken. Het is het gebruiken van het gezonde verstand, waar eindigt dit?
  Het wegpoetsen van geschiedenis, daar help je je verstand niet mee.
  Begrijp inmiddels ook dat series als Law & Order gecancelled worden. Oude series als Dukes of Hazzard moeten helemaal uit het archief verdwijnen.
  In de fim Gone With The Wind speelde er een zwarte actrice die als eerste zwarte persoon een Oscar won. En wat willen ze nu doen met de film?
  Dit is toch belachelijk, willen we in een weledwijd 1984 scenario leven?

 19. robb

  Je ziet nu dat de donkere nederlander alles aangrijpen om alles racistisch te noemen en de witte nederlander het tegenover gestelde doen om het af te doen met het valt wel mee ,Angela geeft aan wat er echt mis is de talkshow tafels zitten elke avond vol met meestal witte mannen als er een keer 4 donkere mannen zitten schrikt ze er van.

 20. Minou

  Zeur niet Patty. Witte typetjes mogen wel worden gespeeld door mensen van kleur. Want dat kan nooit racistisch zijn!

 21. david

  Terecht gezegd.
  Als iets voor je bevolking wil betekenen ga ontwikkelingshulp bieden in je eigen land. Genoeg gezeik en underdog gedrag geweest.
  Wat ze in hun eigen land niet kunnen bereiken doen ze hier wel.

 22. De Heer

  Denk dat er geen witte mens is die zich stoort aan de film White Chicks.

  En mogen Martin Lawrence en Eddie Murphy wel dikke mensen spelen?

  Friends is idd een witte cast maar dat waren The Fresh Prince of Bel Air en The Cosby’s ook. Nu kun je zeggen dat zijn families maar als ze met een relatie of vriend thuiskwamen was er ook geen wit karakter bij.
  Mensen draven door.

 23. Je lelijke moeder

  Het ene moment zeikt men hier in de reacties over Patty fokking brard dat zij niet moet zeuren en op moet donderen en een botoxhoofd heeft en het andere moment, zodra ze met wat populistische pvv/fvd tokkie/volkswijk praat komt vindt iedereen hier ineens geweldig en wordt er niets meer gelult onder valse gebruikersnamen over haar poepseks tafarelen enzo.

  De mensen die op deze site reageren zijn echt tering hypocriet en fokking dom!

 24. Ad

  We moeten deze kleurlingen de mond snoeren!
  Wil jij je niet aanpassen aan Nederland en haar cultuur, ga dan terug naar je eigen land. Dat zal zeer waarschijnlijk een land vol corruptie zijn!

 25. Marga

  Ben het helemaal met patty eens…

 26. Grace

  Gezeur allemaal…. get a life

 27. G.ossip

  Racisme in welke vorm dan ook is verkeerd, laten we met zijn alle zorgen dat ons land niet verdeeld word,een zwakke samenleving is voor firma heers en verdeel (regering) een mooie kans om mensen tegen elkaar op te zetten.

 28. Momen

  Volgens mij is iedereen wel eens discriminerend of rascisties bezig geweest, ik geloof niet dat we allemaal zo heilig zijn wat we allemaal opschrijven, maar deze gekte loopt nu wel de pan uit, de verdraagzaamheid is ver te zoeken, tussen zwart en wit, en iedereen zoekt nu een excuus om elkaar kapot te maken, politiek, bn, ers, kap er lekker mee ga je lekker ergens anders druk over maken, wat een stelletje achterlijke mensen tegen woordig.

 29. zorro

  Jandino is zo al een kwal.

 30. discuswerper

  Absoluut geen fan van mevrouw Brard maar volledig eens met haar en respect dat ze dit op tv durft uit te spreken.

 31. Uuuh

  Ach mensen, laat je toch niet zo makkelijk in een voor of tegen kamp kletsen. Mw Brard is geen privé-persoon met een mening maar een BV die haar geld verdient met het spuien van vooraf bedachte en geregisseerde standpunten in een tv-programma.

  En ik wil niemands feestje bederven maar wat kleuren betreft is het heel simpel:

  No white without black – no black without white!

  Doe het er maar mee!

 32. Petty Fart

  Snake Charmer is zo anti-racisme dat hij met de meest racistische uitspraken komt voor mensen die het met hem oneens zijn. En te dom om het door te hebben.

 33. Broer van

  Huh???
  Ik geef Patty Brard gelijk??? Dat is eigenlijk nooit eerder gebeurd. Patty, thumbs up in dit geval, hou dat vast!.
  Deze discussie gaat nergens meer over en is verzand in een non-discussie.
  Dat is je beperkte hersenpan laten werken en dan het internet afzoeken naar een nieuw stok om ( de hond) mee te slaan.
  Niet alleen de lucht, het water, het klimaat naar zijn mallemoer maar ook het leefklimaat en dat vormt de basis onder alles.

 34. 16plus

  Moet je eens kijken hoeveel mensen die zich tegen dat politiek correcte gedoe uitspreken allang beïnvloed zijn door de schreeuwers. Iedereen die blanke mensen wit noemt is erin getrapt.

 35. xandertje

  En ook stoppen met z’n zwarte typetjes. Wij mogen het niet, hij dan ook niet !!!

 36. teuntje

  Men heeft gelijk dit gaat te ver

 37. Broer van

  Dingen ( beelden, filmmateriaal ed) verwijderen uit de geschiedenis is oliedom. Alleen zo kun je dat bespreekbaar maken en houden. ook daar waar het niet goed ging. Dan kun je dat in het licht van heden bekijken en bespreken zonder het ‘uit te vegen’.
  Himmler, Hitler worden toch ook besproken en niet als helden geëerd (alhoewel) en Bernhard was ook niet een bepaald een lieverdje maar is mooi verbeeld met Juliana. En terecht, het maakt deel uit van onze, ja ONZE geschiedenis.
  Waar hebben we het hier over?

 38. Paul

  Is dit ook racisme dan? Alleen zwarte atleten. https://youtu.be/uyTVyCp7xrw

 39. Tvbubble

  Jandino moet sowieso stoppen

 40. Piet Pannelap

  Heel soms…. maar dan ook écht héél héél soms, komt er iets zinnigs uit dat mens.

 41. Pjotr

  Intelligente Zwarte Pieten die cadeautjes geven zijn anti-racistisch. Whiteface clowns zijn altijd racistisch. Die dragen gele ( blonde) en rode krulpruiken. Ze hebben dikke rode lippen, dragen grote ringen en pofbroeken. Hebben een rode neus ( symbool voor dronkenschap) lopen raar op hun rare schonen en komen dom over of zijn horrorclown. Maar wij tolerante blanken vinden dat geen probleem, net zo min zeuren wij over the whiteface Winti in Suriname.

 42. Momo

  Klopt wel wat ze zeggen.

 43. FUJANKERDS

  trieste jankende geen leven hebbende talentloze kut Nederlanders, ik kan niet wachten tot dit land compleet verdwijnt onder de zeespiegel.

 44. Sander

  Hhahahaha ik weet nog Wendy van Dijk die als surinaamse tante de straat op ging. Als dat al niet eens meet kan 😂

 45. WEST*

  Fujankerds dan is er gelukkig geen radio en tv meer geen kijkcijfers en klagende mensen die NPO RTL of Talpa kleineren geen oudjes meer die alleen NPO kijken
  geen GTST Geen idioten meer die met hun i phoontje tegen een boom lopen
  en alles onderwater de winkels glosingdown, en U ligt dan ook voor pampus op de zeebodem! !

 46. Actries van Houten

  Jandino moet sowieso helemaal stoppen. Gisteren zapte ik even langs dat Dance-programma en was na twee minuten weer weg. Wat een gekrijs komt er uit dat mens.

 47. Shadow1100

  Als ik me schaam word ik ROOD;
  als ik het koud heb word ik BLAUW;
  als ik in de zon lig word ik ORANJE;
  als ik te lang in de zon lig word ik ROOD;
  als ik terugkom van vakantie ben ik BRUIN;
  als ik zeeziek ben word ik GROEN;
  als ik hepatitis heb word ik GEEL;
  als ik benauwd ben word ik PAARS;
  als ik dood ben word ik GRAUW;
  als ik langer dood ben word ik ZWART.
  En ik word WITTE man genoemd?

  Als jij je schaamt blijf je zwart;
  als jij het koud hebt blijf je zwart;
  als jij in de zon ligt blijf je zwart;
  als jij te lang in de zon ligt blijf je zwart;
  als jij terugkomt van vakantie ben je zwart;
  als jij zeeziek bent blijf je zwart;
  als jij hepatitis hebt blijf je zwart;
  als jij benauwd bent blijf je zwart;
  als jij dood bent blijf je zwart.
  En jij wordt kleurling genoemd?

 48. Jan

  Zodra kleurlingen hun mening willen uiten, is het bij onze nederLanders t enige stopwoord: ga terug naar je eigen land. Hoe bekrompen zijn we in dit land. De wereld is voor iedereen. Alsof wij lieverdjes zijn. De geplaatste historische beelden en al die troep, zijn symbolen van de slavernij. Niet allemaal maar er staan genoeg bij. Dat snappen velen van ons weer niet. Ik kan de gekleurde mensen heel goed begrijpen. Wij sluiten onze ogen en kijken weg. Nu barst de bom en zijn we wakker. Onze historie is nep, en hebben bloed aan hun handen. Geen kaas gegeten van de geschiedenis? Zwijg en oordeelt niet. We blaffen maar wat af maar snappen er geen reet van.

 49. Black

  Zodra kleurlingen hun mening willen uiten, is het bij onze nederLanders t enige stopwoord: ga terug naar je eigen land. Hoe bekrompen zijn we in dit land. De wereld is voor iedereen. Alsof wij lieverdjes zijn. De geplaatste historische beelden en al die troep, zijn symbolen van de slavernij. Niet allemaal maar er staan genoeg bij. Dat snappen velen van ons weer niet. Ik kan de gekleurde mensen heel goed begrijpen. Wij sluiten onze ogen en kijken weg. Nu barst de bom en zijn we wakker. Onze historie is nep, en hebben bloed aan hun handen. Geen kaas gegeten van de geschiedenis? Zwijg en oordeelt niet. We blaffen maar wat af maar snappen er geen reet van.

 50. Black

  @shadow 1100

  Ik ben gitzwart en trots. Zou voor geen goud wit willen zijn. Moeite met je lijk bleke witte kleur? Dan heb je een probleem. Jou opmerking is buiten gewoon zielig, achterlijk en dom. Sterker nog, als ik weer terug mocht komen in deze wereld, wil ik absoluut weer zwart zijn. Ik heb geen zon nodig om te bij te kleuren. Loser zoek hulp.

 51. Kroc

  @Black

  Ha ha, sukkel. “Ik kan de gekleurde mensen heel goed begrijpen.” en “Ik ben gitzwart”

  Hé, Black, ik kan 32-jarige Groningers heel goed begrijpen. Trouwens, ik ben 32 jaar en woon in Groningen.

 52. Kroc

  Bovendien heeft iedereen zon nodig om bij te kleuren. Hoe licht of donker je ook bent, van de zon kleur je bij. Als je echt een zwarte was geweest, had je dat geweten. Je valt door de mand.

 53. Geer

  En Tineke Schouten kan ook met pensioen, typetjes spelen is discrimineren.
  Andre van Duin ook zo’n racist met die domme typetjes.
  Hans Teeuwen, dat kan ook echt niet meer.
  philippe Geubels discrimineerd zijn eigen volk.

  Nee, we zullen gvd met z’n allen alles aan de kant gaan gooien en geen plezier meer hebben maar overal gaan plunderen en alles besmeuren als een stelletje wilden.

 54. Dartsfan

  Ach ga toch wel, mensen die beweren dat zelfs helden als Tineke Schouten en André van Duin racistisch zijn kunnen ophoepelen, ongeacht huidskleur of afkomst. Dus nee ik discrimineer niet.

 55. Dartsfan

  *wel=weg

 56. snoezigkleinhertje

  Ook ok blaas de loftrompet voor Patty en dat is op deze side wel eens anders geweest, het zijn rare tijden.

 57. Gerda

  In ons kleine Nederlandje …
  Worden net als in de rest van de wereld, naast mensen met een ander kleurtje, ook kleine mensen, hele grote mensen, dikke mensen, schele mensen, stotterende mensen, manke mensen, al oudere mensen, verlegen mensen, ADHD en ADD mensen, andere sexuele-geaardheid mensen, minder slimme mensen, juist hele slimme mensen of gewoon omdat je bent zoals je bent, dikwijls anders aangekeken….
  En toch probeert iedereen er in ons landje het beste van te maken.
  In ons kleine kikkerlandje..
  Is Aboutaleb burgemeester van Rotterdam en Marcouch van Arnhem….
  Wonen er in Amsterdam meer dan 180 nationaliteiten…
  Won Humberto Tan ooit de Televizierring en het Perfecte Plaatje….
  Is Spong een beroemde advocaat….
  En maken Braboneger , Theo Maassen of Najib heel Nederland aan het lachen.
  In ons piepkleine landje..
  Is Khadija Arib voorzitter van de Tweede Kamer….
  Ali B het populairste gezicht van The Voice of Holland….
  Zijn Depay, Dumfries en Wijnaldum topspelers in Oranje….
  Was Gullit de aanvoerder van het succesvolste Oranje ever…
  En Sanders onze troetelbeer bij de Leeuwinnen….
  Martina een sprintende bigsmile import-antillaan….
  En Ozcan Akyol een topcolumnist in het AD. ….
  In ons Nederlandje..
  Zijn politieagenten op straat wit, bruin , geel of zwart …
  Hebben leraren hippe baarden, kale koppen of dragen hoofddoeken….
  Is de slager en groenteboer Nederlands, Turks. Antilliaans, of Marokkaans….
  Heet de friettenteigenaar Corry, Hassan of ChengX….
  En de ober in de kroeg Willem en Khadijia ….
  Worden we in de sportschool gecoached door Admir of Ronnie….
  Onze muren gladgestreken door Wladimir of Jeroen…
  Eten we couscous bij Mo, shoarma bij Ali en rookworst bij de HEMA….
  Leren we Ethiopiers uit het AZC fietsen en laten zij ons bij de Zevenheuvelenloop weer zien hoe je echt hard moet rennen…
  Vieren we Braziliaans carnaval of met de buren het Suikerfeest mee, en hebben we de gay pride …
  In ons mooie Nederlandje….
  Kan iedereen bereiken wat ie wilt, worden mensen leiders en profs of wat dan ook om hun capaciteiten….
  klappen en juichen we voor mensen ongeacht de hoeveelheid pigment….
  en eten we waar we zin in hebben ongeacht de kleur van het snuutje dat boven de pannen hangt.
  Volgens mij hebben we het hier in Nederland over het algemeen best leuk met elkaar….
  Laten we dat dan ook zo houden …
  Geen idee wie de ware schrijver hiervan is … maar dit is ook geheel mijn idee en daarom deel ik het …

 58. Arie Schoenlepel

  Kunnen we de wereld heel snel weer indelen zoals het 400-500 jaar geleden was?? Alle kleurtjes in hun eigen landje en prop bepaalde geloofsgekkies ook maar bij elkaar. Hebben we er hier ten minste minder last. Thnx.

 59. JE MOEDER IS GEEN GRAP MENEER JANDINO TEVEEL ASPARTAAM

  Jandino’s tv-carrière loopt ten einde.

  Deed het goed bij de NPO. Deed het redelijk bij RTL. Doet het slecht bij Talpa. Jandino staat garant voor onrustige schreeuwerige televisie.

 60. Frank

  Als ik Jandino op TV zie zap ik gelijk weg!

 61. gtstfites

  Patty, Anouk en Evert hebben alle 3 gelijk. Mensen die wit zijn vaker slachttoffer dan donkere mensen met politiegeweld zonder dat je dat hoort. Als een donkere in aanraking komt gaan ze meteen naar de media toe. En trouwens de LGBTIQ zijn de mensen die het meest gediscrimineerd worden. In sommige landen krijg je de doodstraf als je gay bent.

 62. Wilfred Degens

  Dit is niets anders dan weer zo’n wereldwijde massahysterie beweging a. g. v. bevolkingen die te lang geen oorlog gehad hebben. Geestelijke welvaart krankzinnigheid gaat dan de kop op steken.

 63. Jorg

  Hét is een wedstrijdje geworden: wie wordt het meest gediscrimineerd. Ga door met het leven!

 64. BRAAK

  Asporaat, donder op!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.