Najib Amhali: ‘PVV-stemmers vinden mij anders’

Geplaatst op vr 05 jun 2020 om 10:00

Najib Amhali wekt ondanks zijn Marokkaanse achtergrond weinig weerstand op bij stemmers op rechtse partijen als PVV. Zij laten vaak weten hem anders te vinden dan de rest. Dat geeft de cabaretier aan in de VARAgids. Amhali heeft geen moeite met PVV-stemmers in zijn publiek. “Mijn zalen zijn voor 80 procent wit, dat heeft te maken met reserveren. Hollanders doen dat, Marokkanen of Surinamers bedenken een week van tevoren dat ze willen gaan – ja, dan is het uitverkocht.”

Er zitten mensen bij met uiteenlopende politieke voorkeuren. “Van hoog- tot laagopgeleid en van PVV’ers tot hoofddoekdragende moslima’s.”

Op de vraag waarom een PVV’er naar zijn shows komt, antwoordt Amhali: “Zij zeggen altijd tegen me: jij bent anders. Ik vraag dan: hoezo anders? Het komt toch door angst, daarom stemmen ze PVV. De enige Marokkanen die ze kennen, zien ze bij Opsporing verzocht.”

Je hebt trouwens ook Marokkanen die op de PVV stemmen. Die zijn het helemaal zat: ik doe zo mijn best en dan verpesten een paar mocro’s het voor ons allemaal.”

Het Volkskrant-interview met Najib Amhali kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO
35 Reacties op “Najib Amhali: ‘PVV-stemmers vinden mij anders’”


 1. Tycho Graagnat

  Najib ….wel een pondje bijgekomen, schat ik in?

 2. pepe

  eerste misverstand van Najib ik ben geen Hollander

 3. je lelijke moeder

  Najib Amhali spreekt nu even voor alle PVV’ers…………

  klapmongool

 4. Maartje

  tweede misverstand, we zijn niet wit.

 5. Maartje

  derde misverstand, niet alle PVV’ers kijken opsporing verzocht maar hebben andere, al dan niet, vervelende ervaringen met Marokkanen.

 6. Harry

  Maar ff wat anders, ik hoor de laatste dagen dat ik als blanke man privileges heb maar is het niet zo dat asielzoekers soms de privilege hebben met voorrang op de woningmarkt, dat mensen van kleur soms voorrang/voorkeur hebben bij banen en dat bij voorkeur de NPO kleurlingen uitnodigt voor hun programma’s. Ik heb zelf ooit bij politie gesolliciteerd en moest maar liefs 3 jaar wachten op een uitnodiging terwijl de medelanders 3 maanden moesten wachten, de reden was dat vrouwen en medelanders voorrang kregen ongeacht geschiktheid. regelrechte discriminate van de blanke mens.

  Mijn ouders waren niet rijk, ik heb mij altijd correct gedragen en ook tegen agenten, ik heb hard gewerkt en mijn best gedaan. Heb altijd voor alles zelf betaald zonder hulp van mijn ouders. Als je een beetje je best doet in het leven en je netjes gedraagt kom je een heel eind. Geen gekke privileges gehad anders dan dat ik in Nederland geboren ben en dat me kansen biedt maar dat is net zo voor alle medelanders ook van kleur. Ze krijgen exact dezelfde kansen als een ieder maar je moet er wel gebruik van maken en positief in staan.

  Ik heb ook geen HBO etc gedaan en dat hoeft ook niet om toch een goed leven te hebben. Vroeger zat ik op technische opleidingen en het was er altijd 50/50 blanke en kleurlingen. Beiden hadden evenveel privileges en beiden deden het even goed op school en later in het leven omdat we dezelfde kansen kregen in Nederland.

  Ik merk met name dat cultuur vaak het struikelblok is voor vooruitgang van onze medelanders. Ze zouden zich eens moeten beseffen hoe geprevileerd we allemaal zijn dat we in Nederland wonen.

  Dan even over racisme, waarom zie ik alleen maar donkere mensen op tv praten over racisme, vrijwel geen Marokkanen terwijl zij denk ik toch het meeste last hebben van racisme. Opsporing verzocht, kranten, tv programma’s zijn dagelijks gevuld met de ellende van deze groep (Marokkanen). Lijkt wel of de racisme problematiek alleen op gaat voor de eerste groep wat een beetje eenzijdig beeld geeft. Racisme is niet goed en moet zo weinig als mogelijk voorkomen, zowel kleurlingen als blanke mensen moeten zich hier van onthouden want laten we wel zijn het gaat beiden kanten op alleen herkennen/vinden wij blanken het vaak geen racisme naar ons toe maar dat is er wel degelijk.

 7. Kip

  Hij en Ali B, people pleasers van de buitencategorie. Totaal geen eigenheid meer.

 8. Peter

  Helemaal met je eens Harry, ik moet ook overal in de rij staan en krijg nergens voorrang. Wordt ook vaak afgewezen voor banen etc. maar wij zien dat niet als racisme etcetera maar gewoon part of life. Blanken moeten net zo knokken voor een goed leven. Ik hoor ze al zeggen dat we wel privileges hebben omdat we blank zijn. Nou laten we wel even beseffen dat Nederland met name een blank land is en dat de mens altijd trekt naar dat wat het kent en gewent is net zoals de allochtonen dat ook doen. Zij zoeken elkaar ook op en gaan het liefst met elkaar om vanwege cultuur en herkenning. Daar is niks gek aan. Daarbij staan de allochtonen er niet altijd goed op, als ik een winkel zou hebben zou ik ook drie keer nadenken voordat ik een Marokkaanse jongen zou aannemen, het is nou eenmaal helaas een groter risico dat er problemen ontstaan dan dat ik een blanke meid uit het gooi aanneem.

 9. Kenny

  Er is een onderzoek geweest in 2016 in USA hoe vaak een agent iemand dood. Blanke mensen werden het meest gedood, daarna de zwarte, hispanics, Aziaten en overige. Blanken werden 2x zoveel keer gedood door agenten dan zwarten. Nou zijn er procentueel minder zwarten dan blanken in USA dus als we even verder kijken bleek dat de zwarten 2,9x meer kans gedood te worden door agenten dan blanken. Ze lopen dus inderdaad meer risico dan blanken maar aan de andere kant zijn ze ook procentueel meer betrokken bij criminele activiteiten en komen dus meer in aanraking met de politie dat dan weer kan leiden tot meer dodelijke confrontaties.

  Al met al is het dus zou dat er meer nuance is in het verhaal. Ik vindt het dan ook niet een juiste weergave wat er nu gebeurd in USA. Begrijp me niet verkeerd in USA is er veel meer racisme dan bij ons en de politie is er ook erg hardhandig. Een ding als je ooit naar USA gaat, gedraag je uiterst netjes tegen agenten en doe wat ze zeggen want voor je het weet lig je op de grond in de boeien met een pistool in je nek o even later te eindigen in de gevangenis. Ik verbaas me altijd enorm als ik zie hoe burgers niet naar de politie luisteren in USA terwijl ze weten wat er gaat gebeuren als je dat niet doet.

 10. Bart

  Mensen stemmen helemaal niet uit angst op de PVV maar vanwege de club Marokkanen die het verpesten voor de rest. Deze worden zelfs genoemd door Najib. En ze willen een immigratie stop omdat nu eenmaal niet iedereen hier kan wonen. 17 miljoen mensen zijn er al te veel voor dit land. Het merendeel van de mensen durft dit niet te zeggen maar vinden dat wel.

 11. B

  @Harry , Ik denk dat je de term white privilege verkeerd hebt begrepen , het heeft niets met je verhaal te maken.

 12. Harry

  @B

  Wit privilege (een leenvertaling van het Engelse white privilege) is een theoretisch concept dat ervan uitgaat dat mensen met een blanke (ook wel: ‘witte’; Engels: white) huidskleur door deze huidskleur een beter uitgangspunt hebben in hun leven, en over privileges (voorrechten) beschikken die leden van andere etnische groepen niet hebben.

 13. Angela

  Wit privilege bestaat net zoals zwart privilege bestaat in een land dat van oorsprong zwart is en waar blanke de mindere zijn. In die essentie bestaat er geen wit of zwart privilege. Mensen moeten niet zo zeuren en hun huidskleur gebruiken voor hun eigen falen.

 14. Geert

  @B ik denk dat jij het niet goed snapt want wat Harry zegt is precies wat het is. Niet meer en niet minder.

 15. Karin D.

  Laten we ook even niet vergeten dat Amerika een zwarte president (Obama) heeft gehad, een zwarte Secretary of State (Condoleezza Rice), nog een zwarte Secretary of State (Colin Powell), een zwarte Associate Justice of the Supreme Court of the United States (Clarence Thomas). een zwarte burgemeester van de derde grootste stad van Amerika (Lori Lightfoot ). Dit zijn zomaar een paar top functies in de Amerikaanse samenleving. Dus hoezo zwarten hebben geen kansen in Amerika, bullshit i say. Amerika is het land van de kansen en als je als zwarte zelfs president kan worden dan kan je alles worden. Zelfs wij hebben nog nooit een zwarte of Marokkaanse minister president gehad, als niet blanke in Amerika heb je alle kansen in het leven om te worden wat je maar wilt worden.

 16. PIPPA

  Henk Bres ook? Vast niet.

 17. Dalia

  Racisme is fout maar tevens is het een illusie om te denken dat je het kan uitroeien. Net als pesten, vooroordelen, criminaliteit etc. het zal altijd blijven bestaan wat er ook tegen gedaan wordt. Neemt niet weg dat je er tegen moet vechten maar hat zal nooit weg gaan dus mensen moeten niet altijd maar zo licht geraakt zijn en meteen racisme schreeuwen.

  Er is ook nog 0% bewijs dat de agent in Amerika uit racistisch motief heeft gehandeld, ze kenden elkaar van werk (uitsmijters bij uitgaansgelegenheid/club) en misschien is er wel een hele andere reden waarom hij gedaan heeft wat hij gedaan heeft. Misschien was hij wel vreemd gegaan met zijn vrouw, weten wij veel! Er zijn dus weer een hoop mensen die het vooroordeel hebben dat een blanke man een zwarte man vermoord heeft vanwege racisme.

  Overigens zag ik net dat een blanke man mishandeld werd oor agenten in Amerika, deze wat oudere man viel en er vloeide bloed uit zijn oor, wanneer gaan wij blanken eens demonstreren tegen politie geweld. Meten met twee maten dat is wat het is.

 18. Merel

  #ALMNMWC, All Live Matter No Matter What Color

 19. Michiel

  Waarom zit er opeens Baudet reclame tussen de reacties? Ik hoop dat Forum voor (lol) Democratie flink de portemonnee hiervoor heeft opengetrokken. Het zal toch niet zo zijn dat forums en reacties gebruikt worden om gratis dat soort denkbeelden te verspreiden nu ze opeens zo onpopulair zijn geworden vanwege het politiegeweld in de VS? We hebben al maanden gehad dat Jensens slecht bekeken podcast gratis gepromoot werd in de reacties. Betaal gewoon voor reclame, net zoals gewone Nederlanders dat doen.

 20. Michiel

  @Dalia Lololol!!! “Racisme is fout, maar als je wordt bedreigt en belachelijk gemaakt wordt dan moet je je mond houden, want dan moet je maar niet zo licht geraakt zijn…” Je moet wel lef hebben om ons dat door de strot proberen te duwen. Het klinkt allemaal zo redelijk, want zijn we niet allemaal tegen racisme.. En dan zonder blikken of blozen alsof het de normaalste zaak ter wereld is verkondigen dat het eigenlijk alleen maar witte mensen slachtoffers zijn. lol lol lol

 21. Merel

  @Michiel, ik denk dat FvD wel wat beters te doen heeft.

 22. Dalia

  @Michiel, als je goed gelezen had had je kunnen lezen dat we allemaal slachtoffers zijn van racisme daarbij worden wij blanken ook bedreigd alleen wordt dat vaak niet als racisme omschreven, dat is wat ik duidelijk wil maken. Daarbij wil ik dus niet de problematiek bagatelliseren die minderheden ondervinden. Wat ik bedoel met licht geraakt zijn gaat het om kleine ongewenste grapjes die ons blanken ook ten deel vallen vanuit de minderheden groepen. Samen, blank en zwart moet daar dus soms wat losser mee omgaan want het is niet altijd racistisch bedoeld al kan dat wel zo overkomen.

 23. Mario

  Die Henk Bres is echt gek, daar moeten ze aangifte tegen doen, wat een malloot is dat zeg, puur diep geworteld racisme van die vent, dat is nou iets wat echt fout is.

 24. Hansie Pansie

  Formula 1, all that matter.s. 5 juli jonge dan gaan we weer los!

 25. Sookie Stackhouse

  Ooit elkaars telefoonnummer opgeschreven na een van zijn shows. Ineens mailde hij vanuit Aruba….daar zat hij met zijn zwangere vriendin die visagiste in Hilversum was….. Ik zei dat ik het niet bepaald netjes van hem vond en dat ie op moest passen dat zijn vriendin niet een keer zou horen dat ie nog vrolijk rond aan het shoppen was. Dit fijne heerschap zag het als een bedreiging van mijn kant en zei aangifte te gaan doen en zodra hij mijn adres had een paar Marokvriendjes mijn kant op te sturen om me een lesje te leren….. Dat is de ware aard van deze meneer!

 26. Momo

  Wat een clown! Mensen die op de PVV stemmen, wonen juist tussen de Marokkanen. Tegenwoordig kan je die namelijk overal vinden.

  En Amhali is niet veel anders dan zijn soortgenoten. Hij is een junkie en een vreemdganger.

 27. Huub

  Stookie Stackhouse een grote fantast ben je.

 28. Fenta

  @Karin D.

  Dus je gebruikt uitzonderingen om te beweren dat het geen uitzonderingen zijn.

 29. johan

  wat was een suikerfeest een slecht programma, uitgescript geregisseerd en drukke types die lachen om hun eigen grappen……

 30. HBaz

  Ach ja, die PVV-stemmers. Ik snap niet wat die in die zuurpruim van een Wilders zien.

 31. geert

  Er bestaat geen wit privilege alleen wel een domestic privilege, de van origine bevolking heeft voorrang op de import bevolking, maar dit geld voor alle landen. Dus voor zwarten in nederland, witte hongaren in finland, witte polen in nederland, witte mensen in nigeria, zwartye mensen in belgie etc etc. Denk daar maar eens goed over na, alle niet van origine zijnde in een land wordt gediscrimineerd of je nou wit of zwart bent.

 32. geert

  vaak ingegeven door criminaliteitscijfers en cultuur onbekendheid van de minderheden. mensen kiezen liever voor iets wat ze kennen en mijden wat ze niet kennen maar dat maakt je nog geen racist

 33. Sookie Stackhouse

  @ huub daar is niks gefantaseerts aan. Ik hoef niks te verzinnen en als jij hem zo hoog hebt zitten,….jouw fout.

 34. Dorus

  @Harry, hier een zwarte vrouw die het ff uitlegt en het met je eens is https://www.dumpert.nl/item/7925951_45aa8f48

 35. Bram

  Voor mij hoeft het niet

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.