Fidan Ekiz vindt dat Jeroen Pauw Op1 alleen moet doen

Fidan Ekiz vindt dat zij een stoorzender is in de zondaguitzendingen van Op1. Eigenlijk moet haar co-host Jeroen Pauw het gewoon alleen doen. Dat zegt de presentatrice in gesprek met Privé TV. Voordat het hele plan voor Op1 in beeld kwam, wilde NPO 1 van Fidan Ekiz een Tijs van den Brink een vast talkshowduo maken, maar zij vond zichzelf nog niet ervaren genoeg. Tijdens de coronacrisis zei Ekiz alsnog ‘ja’ tegen het verzoek om samen met Pauw een zondag-Op1 te maken.

Heel erg veel complimenten krijgt Ekiz niet. “Ik heb me er wel in vergist dat je live aan het leren bent, prime time op de landelijke televisie. Ik leer heel veel van Jeroen en wat we daar doen, maar tegelijkertijd lig je onder een vergrootglas, in mijn geval ook omdat je naast iemand zit die bewonderd wordt. Je krijgt dan reacties dat je wel heel erg het niveauverschil ziet.”

Het is voorspelbaar commentaar, aldus Ekiz. “Als mensen het hebben over niveauverschil, dan is mijn eerste reactie: heb je er heel lang over moeten nadenken om dat te constateren? Natuurlijk is er niveauverschil. Jeroen zit al langer dan 20 jaar in het vak.”

Kritiek van VI

Ze begrijpt de kritiek. “Ik snap de kritiek wel, want mijn sterke kanten komen niet uit de verf op deze plek. Dat had ik ergens ook wel verwacht. Maar ik heb er geen spijt van, want ik zit wel naast de beste en we hebben veel lol.”

Vooral Veronica Inside ging los op Ekiz. “Het functioneringsgesprek met Johan Derksen denk ik elke keer als ik dit zie. Ik ben blijkbaar wel wat gewend, want ik kan hier goed tegen. In eerste instantie denk ik: het zijn mensen met een mening en die mogen een mening hebben. Ik denk dat ik er meer moeite mee zou hebben als ik zelf zou denken dat ik het top doe. In zekere zin ben ik het er ook wel mee eens.”

Keurslijf

Het probleem is dat Ekiz zich in een keurslijf voelt zitten, bijvoorbeeld omdat de gesprekken worden onderbroken door veel instarts en ze commentaar krijgt in haar oortje. “Als je me vraagt of ik me daar de afgelopen uitzendingen op mijn plek heb gevoeld: nee. Dan heb ik echt wel het gevoel dat ik in een keurslijf zit en dat ik iemand ben die meer ruimte nodig heeft om een gesprek te voeren.”

Als ik zelf terugkijk – dat doe ik om te oefenen – denk ik wel: laat die man dit gewoon alleen doen. Dat is gewoon heel eerlijk. Hij moet daar solo zitten, ik vind mezelf een stoorzender.”

Waarom zit ze er dan nog? “Het is de formule. Als Jeroen tegen mij zou zeggen: ‘Ik doe dit liever alleen’, dan maak ik pas op de plaats. Het is niet mijn grootste ambitie om de nieuwe Eva Jinek te worden.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen