Mark Rutte schrok van Memphis Depay in Beau

Minister-president Mark Rutte is best geschrokken van de uitspraken die voetballer Memphis Depay deze week deed aan de talkshowtafel van Beau van Erven Dorens. Dat zegt de premier in gesprek met Het Parool. Depay heeft deze week de racismeprotesten in Amsterdam en Rotterdam bijgewoond en trof bij die op de Dam ook nog even burgemeester Femke Halsema, vertelde hij in de talkshow. De voetballer legde uit op welke manier hij persoonlijk met racisme te maken heeft.

Racisme is een groot probleem, vindt Rutte. “Denk recent aan de gebeurtenissen bij de wedstrijd Excelsior-Den Bosch, waarin een speler de vreselijkste teksten naar zijn hoofd geslingerd kreeg en van het veld afging. Memphis Depay die bij Beau vertelde wat hij soms naar zijn hoofd krijgt op het voetbalveld vanaf de tribunes. Dat is verschrikkelijk.”

Door de enorme media-aandacht moeten we niet gaan denken dat ons land grotendeels bevolkt wordt met racisten, benadrukt Rutte. “Het is belangrijk is dat mensen die met racisme te maken krijgen zich realiseren dat het overgrote deel van Nederland achter ze staat.”

Rutte, die zich deze week voor het eerst tegen Zwarte Piet keerde, denkt niet dat hij het racismeprobleem kan oplossen. “Het is ook niet goed dat bij deze demonstraties de vraag is: wat doet de overheid? Forget it. Dit lossen we samen op.”

Het overgrote deel van de Nederlanders zijn fantastische mensen die dit niet doen. Maar het komt wel voor. Laat niet de eerste reactie zijn: wat doet Rutte? Nee, denk: wat kan ik doen om hiertegen in opstand te komen?

Foto: NOS

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen