M over racisme: Willie Wartaal valt Mark Rutte aan

Waar De Wereld Draait Door volgens critici weliswaar erg links was, probeerde Matthijs van Nieuwkerk van zijn populaire talkshow wel altijd een programma te maken vol optimisme en een blik voorwaarts. Het is een schril contract met M. De talkshow van Margriet van der Linden ging vrijdagavond ‘vrolijk’ verder als de boos-op-alles-en-iedereen-show. Ditmaal was Mark Rutte de klos, volgens Margriet van der Linden en haar gasten ‘onderdeel van het racismeprobleem’.

Terwijl Willie Wartaal vanuit het publiek feitenvrij dingen begon te roepen – hij beweerde dat Rutte tegen kinderen heeft geroepen dat ze terug moeten naar hun eigen land – bewees Sven Kockelmann weer eens dat niet Margriet van der Linden maar híj aan de kop van de KRO-NCRV-talkshow hoort. Hij corrigeerde zijn medegasten direct met de feiten.

M liet de reactie zien van Rutte op de huidige beeldenstorm. “Je kan niet de geschiedenis wegwerken. Dus niet een beeld in het IJsselmeer gooien en dan zeggen: nu bestaat het niet meer“, heeft de minister-president gezegd.

De premier noemde J.P. Coen als voorbeeld. “Een visionair bestuurder, maar hij heeft ook strafexpedities uitgevoerd naar de Banda-eilanden waarbij duizenden doden zijn gevallen.

Boze taal van Willie Wartaal

Willie Wartaal brak daarop boos in vanuit het M-publiek. “Denk je dat hij doorheeft dat hij deel is van het probleem? Hij zegt net in het stukje: ‘J.P. Coen heeft rare dingen gedaan, máár hij was wel gewoon goed.’ Het is net in dat stukje waar het in zit.”

Vervolgens werd in M de suggestie gewekt dat Rutte alleen iets zegt over racisme, omdat er ophef is. Onzin, wierp Kockelmann tegen: “Hij hééft er bij mijn weten – en ik ben niet de woordvoerder van Rutte voor alle duidelijkheid en ook niet de voorzitter van zijn fanclub – in het verleden vaker vergelijkbare dingen over gezegd. Daar kun je het mee eens zijn of niet.”

Toch denkt Willie dat Rutte niet oprecht is. “Ik geloof het niet. Ik vind het heel jammer, ik wil het heel graag geloven, maar hij is ook de guy die tegen kinderen heeft gezegd die hier zijn geboren dat als ze geen hand willen geven dat ze maar moeten opdonderen en als het ze niet bevalt, dan moeten ze maar naar een ander land. Dat is diezelfde guy.”

Dat klopt niet, merkte Kockelmann op. “Dat terug naar je eigen land ging over iets anders. Dat was toen iemand een journalist belaagde, bij mijn weten.”

Rutte moet een racismetoespraak houden, vindt Willie. “Hij is een slechte leider, want dat is wel wat het land nodig heeft. Het land wordt verdeeld nu en dat is niet oké.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen