Kermiskoning valt Ab Osterhaus aan in clubhuis Op1

Het is te hopen dat stamgast Ab Osterhaus gisteren niet naar Op1 keek met zijn rode wijntje, want hij werd in zijn eigen clubhuis afgeschreven door één van de heren in het publiek, namelijk kermiskoning Frans Stuy. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Frans deelde zijn complimenten uit aan IC-baas Diederik Gommers, die aan tafel zat. Het leidde tot vrolijkheid in de studio. “Dit is mijn held, hè? Dat is echt waar. Bij ons thuis, als deze man op tv komt, dan word ik altijd vrolijk.”

Daarna volgde de sneer richting Ab, ook wel bekend als Ab1. “Als die andere, Oosterhuis ofzo, nou, dan word ik helemaal… Ik krijg het gewoon benauwd van die man. Misschien dat ik dan de volgende dode word, want ik kan er niet tegen“, zegt hij.

Osterhaus is een beetje de doemdenker onder de virologen, maar Op1 blijft hem een podium geven. Onterecht, vindt Frans. “We moeten nou een beetje positief zijn. Niet elke keer weer over die wet van 1 meter 50. Laten we gewoon weer eens proberen om een feestje te maken.”

Diederik Gommers nam de complimenten met een lach in ontvangst. Hij wordt ook vaak aangesproken op straat. “Mensen zwaaien naar me en steken een duim op. Ze glimlachen ook. Ik krijg elke dag nog steeds brieven. Dat is mooi, omdat het positief is, maar aan de andere kant gaan we gewoon verder.”

Kermis

Frans zat in de uitzending om de noodklok te luiden over kermisondernemers, die om onbegrijpelijke redenen niet aan de slag mogen. “Hoe verklaart u het dat dit niet mag en pretparken wel? Is daar een medische ratio achter die u wél begrijpt?“, vroeg presentator Sander Schimmelpenninck aan Diederik Gommers.

Diederik: “Nee. Natuurlijk heeft hij gelijk. Het is dezelfde discussie als vliegtuigen en met dertig man ergens in een concertzaal zitten. Als je de kermis of De Efteling neemt: ik zie geen verschil. Het gaat erom dat we het virus niet verspreiden aan elkaar en als er goede plannen liggen en families een kermis bezoeken, dan moet dat kunnen, denk ik.

Media

Het ergert Frans dat de overheid je kennelijk alleen hoort als je de media opzoekt. “Ik moet eerlijk zeggen: door de media hebben we nu een beetje aandacht gekregen van Den Haag. Als we ons niet hadden laten horen, dan hadden we nu niet hier gezeten. Ik vind nou wel dat Den Haag ons een keer moet helpen.”

Het is een ramp voor kermisondernemers, zegt Frans. “Ik hoop dat Den Haag gewoon zegt: ‘Kom hier, we zetten een ambtenaar erop, regel het met die ambtenaar en zorg dat de kermis opengaat.’ De mensen lijden, echt waar. Ze kunnen het gewoon niet meer volhouden.”

Kermisondernemers hebben geprotesteerd op het Malieveld. “De mensen die daar stonden met hun vrachtwagens en hun kinderen, waar de ME voor stond… Die mensen kunnen niet eens meer een luxe auto betalen, kwamen daarom met hun vrachtwagen naar het Malieveld en daar word ik verdrietig van.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen