Halina Reijn doet mee aan racismeprotest op de Dam

De hevige protesten die al dagen woeden in de Verenigde Staten tegen racistisch politiegeweld waaien over naar Europa. Vandaag is er ook eentje op de Dam in Amsterdam en daar is hoog bezoek bij aanwezig: ook Halina Reijn doet mee. Dat zegt de actrice op Twitter. Het belooft een drukke dag te worden in de hoofdstad, want naast de opening van de terrassen wordt het straks ook nog eens bloeddruk op de Dam. “Om 17.00 ga ik naar de Dam, met mondkapje en 1,5 meter afstand“, zegt Reijn.

Reijn heeft zin in het protest. “Om op vreedzame wijze steun te betuigen aan de mensen die in Amerika systematisch racisme willen uitbannen en om stil te staan bij iedere vorm van uitsluiting en discriminatie. ❤️

Aangezien Reijn wit is, moet ze volgens de – overigens ook witte – twitteraar Sander Philipse wel de nodige gedragsmaatregelen in acht nemen. Hij zegt: “Goede reminder voor alle witte mensen die naar het solidariteitsprotest op de Dam gaan: het draait niet om ons, ga niet zelf lopen escaleren, probeer niet te bepalen hoe het protest moet verlopen, spreek niet namens zwarte mensen etc.

Onzin, vindt Volkskrant-sterjournaliste Nadia Ezzeroili dat. Zij zegt: “Begin dan zelf eens je muil te houden op Twitter ipv voortdurend voor en over zwarte en allochtone Nederlanders te praten alsof je bent aangewezen als woordvoerder a zbel. Zelfs de tweet hieronder gaat uiteindelijk over jezelf. ‘Ik, Sander, weet hoe je moet luisteren.’

Reijn is niet de enige BN’er die gaat protesteren. Ze heeft geretweet dat ook rapper Faberyayo gezellig meekomt.

De demonstratie op de Dam wordt onder andere georganiseerd door het collectief Zwarte Piet is Racisme en duurt van 17.00 tot 18.30 uur. De fanatiekelingen hebben mazzel: de Bijenkorf is dan nog open.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen