Giovanca worstelt als Op1-host met racismedebat

Giovanca Ostiana worstelt door haar rol als presentatrice van Op1 met het racismedebat. Ze vindt het lastig om neutraal in deze discussie te staan. Dat heeft de zangeres vrijdagavond gezegd in M. Het was een roerige week. “Het was een week met heel veel emoties die er op momenten uit kwamen waar ik het ook niet op verwachtte, ook wanneer ik me sterk probeerde te houden, wat ik ook natuurlijk graag wil voor mijn kind, maar ook aan tafel bij Op1 bijvoorbeeld“, aldus Giovanca.

Ze vindt het moeilijk om met een neutraal gezicht aan de Op1-tafel te zitten. “Het was voor het eerst dat ik in die rol over dit onderwerp moest praten en dat was wel een gevecht.”

De beslissing om wel of niet bij M te praten over racisme, vond Giovanca ook een lastige. “Normaal gesproken ben ik een zangeres, een persoon, een persoon van kleur, een zwarte vrouw en van alles. Als dit een halfjaar geleden was gebeurd en jullie hadden mij gebeld, dan zou ik er niet over nadenken om hier te komen zitten en vandaag heb ik er echt wel twintig keer over nagedacht, van: moet ik op deze uitnodiging ingaan?

Giovanca vroeg zich af of ze dat wel kan maken als presentatrice van een talkshow. “Ineens moet je dan neutraal zijn en dat lukt, maar het lukt niet altijd. Ik denk dat dat professioneel is. Misschien als het echt helemaal je eigen show is, dan kan je veel meer je eigen stempel drukken. Of ik er met de rem op moest? Nou, weet je, ik vind niet dat ik mezelf mag verloochenen, dus dat probeer ik niet te doen, maar ik probeerde ook vooral vragen te stellen, maar af en toe kwam er vuur uit mijn ogen, heb ik gelezen in de krant.

Er zijn toch heel veel mensen die het spannend vinden en ook bang zijn om hun geluid te laten horen en er een mening over te hebben. Die denken dan toch: als ik iets post, wat zijn dan de reacties van mijn collega’s en kan het wel? Moet ik me uiten en is het mijn rol? Iedereen, blanke mensen en gekleurde mensen, iedereen voelt misschien ook de druk om iets te vinden.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen