Boulevard-rel: John vindt Peter olifant in porseleinkast

John van den Heuvel en Peter R. de Vries, de misdaaddeskundigen van RTL Boulevard, staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie-Nabil B. John vindt Peter een olifant in een porseleinkast. Dat zei hij vrijdagavond in de showrubriek op RTL 4. Crimineel Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen topcrimineel Ridouan Taghi, wil worden bijgestaan door advocaat Peter Schouten en ‘vertrouwenspersoon’ Peter R. de Vries, maar het OM keurt die constructie niet goed.

Over deze constructie is nu een hele poeha ontstaan. Als het OM deze duobijstand niet goedkeurt, dan dreigt Nabil B. te stoppen met verklaren. De Vries wil dat het OM hem alsnog toestaat om Nabil B. te kunnen zien.

Heel onhandig, vindt John. “Er wordt een steeds grotere wig gedreven tussen de kroongetuige en het Openbaar Ministerie. Die persconferentie van Peter R. heeft die wig eigenlijk alleen maar groter gemaakt en dat is jammer. Ik denk dat de bedoelingen van onze collega Peter R. op zich heel goed zijn, maar ik denk alleen dat ze door zo naar buitenste treden het alleen maar moeilijker en ingewikkelder hebben gemaakt. Ik denk dat het buitengewoon contraproductief is voor de verdere voortgang in het Marengo-proces.”

Peter R. speelt het te hoog op, vindt John. “Ik begrijp van Peter niet waarom dit zo hoog opgespeeld moet worden. Ik vind dit een beetje het verhaal van de olifant en de porseleinkast. Er zijn ook andere manieren waarop Peter die rol prima zou kunnen vervullen. Hij kan op het kantoor van Peter Schouten bijvoorbeeld prima het dossier lezen en met Schouten tactieken doornemen en bellen met de kroongetuige.”

Peter tegen John

Peter reageerde een dag eerder al op zijn meningsverschil met John. “Het komt veel vaker voor dat John en ik het niet met elkaar eens zijn. Dat is in meerdere dossiers wel het geval dat we er fundamenteel anders in staan. Het is het goed recht van John om dit te vinden. Hij heeft zijn advies ongevraagd gegeven.”

En: “Als ik John van den Heuvel was, zou ik bij mezelf denken: potverdomme zeg, er staan even twee mannen op die de strijd aangaan met mijn aartsvijand, de man die mij bedreigt en ervoor zorgt dat ik al zo lang beveiligd wordt, daar ben ik blij mee.”

Raar

Die uitspraken vindt John heel raar, zegt hij nu. “Peter zei gisteren dat ik hem dankbaar zou moeten zijn. Ik vond het een beetje een rare opmerking eigenlijk. Natuurlijk ben ik blij met elke poging om het recht zijn loop te laten hebben en deze vorm van georganiseerde misdaad keihard te bestrijden.”

Peter werpt zich nu op en natuurlijk is dat goed, maar ik toch ook wel iets kritisch zeggen over de wijze waarop hij dat doet? Ik vind het heel raar om daar zo op te reageren. Ik vond die reactie een beetje aangebrand en dat is jammer.”

Ik zie dat er straks maar één iemand heel hard lachend in zijn cel zit en dat is Ridouan Taghi.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen