Frits Barend haalt keihard uit naar Jerry Afriyie

Frits Barend haalt dit weekend in een groot interview met De Telegraaf hard uit naar Jerry Afriyie, de bekende man achter de organisatie Kick-Out Zwarte Piet. Dat is te lezen in de kiosk. Afriyie geeft de vele mensen in het land die Zwarte Piet aanstootgevend vinden een gezicht en Barend heeft zich vaak betrokken gevoeld bij zwarte mensen. Als hij wordt gevraagd hoe het dan is om Afriyie ’te horen spreken tijdens een pro-Palestinabetoging vol Jodenhaat’, reageert hij teleurgesteld.

Frits Barend: “Gaat helaas vaak samen: links activisme en antisemitisme. En dat komt hard aan. Ik denk niet links, ik denk niet rechts, ik denk in mensen.”

Veel linkse activisten zijn antisemieten, meent Frits. “In bijna alle Arabische landen wordt verschríkkelijk gediscrimineerd, bestaat nog een soort van slavenhandel. In die wereld kennen ze geen democratie en dan weten de zogenaamd sociaal voelende mensen altijd weer Israël tot zondebok te maken, de enige democratie in die regio. Daar zit een verborgen boodschap achter, ja. Een boodschap vol antisemitisme.

De meeste mensen zijn het erover eens dat racisme niet kan, maar is Jerry Afriyie de oplossing? “Nee, natuurlijk niet“, zegt Frits. “Die DENK- en BIJ1-mensen ook niet. Zien ze dan niet dat Joden door de eeuwen heen net als zwarten zijn vervolgd?

Wél is Frits het met Jerry eens dat Zwarte Piet niet meer kan. Daar denkt hij al zo over sinds de jaren tachtig, toen zijn vrouw een lezing gaf in de Bijlmer. “Ik zat in de zaal en voor me barstte een donkere man van zestig in tranen uit. ’Mevrouw, weet u hoeveel pijn ik heb gehad door Zwarte Piet’, zei hij tegen Marijke. Sindsdien denk ik anders over hoe we met ons allen Sinterklaas kunnen vieren.

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen