Franse tv weert reclame Nederlands fietsmerk VanMoof

Geplaatst op di 30 jun 2020 om 10:00

De tv-reclame waarin de Amsterdamse e-bike-fabrikant VanMoof zijn nieuwe model promoot, is geweerd van de Franse televisie. De reclamewaakhond aldaar vindt dat de reclame, waarin beelden van hevige verkeersdruk worden gevolgd door een smeltende auto, ‘een klimaat van angst’ veroorzaakt. De reclame is min of meer een oproep aan de Fransen om de auto in de stad in te ruilen voor een e-bike om zo bij te dragen aan een groenere toekomst. Pijnlijk voor de auto-industrie, vinden de Fransen.

Volgens de reclamewaakhond ARPP geven bepaalde beelden in de reclame ‘de auto-industrie een slechte naam, terwijl ze een angstklimaat veroorzaken.’

De beslissing is genomen in een tijd dat de Franse auto-industrie in moeilijkheden verkeert, met een kelderende verkoop als gevolg van het coronavirus en een wijdverbreide economische krimp aan de horizon.

VanMoof vindt dat de Fransen hiermee een slecht signaal aan geven. “Om de sector – die verantwoordelijk is voor bijna een derde van de broeikasgasemissies van het land – te ondersteunen, heeft de regering onlangs een herstelplan aangekondigd ter waarde van 8 miljard euro.”

En tegelijkertijd wordt het schone alternatief, de e-bike, nu dus gehinderd in Frankrijk. Mede-oprichter Taco Carlier: “We zijn ons er altijd bewust van geweest dat deze commercial niets weg heeft van een gemiddelde fietsreclame. Het is een aanzet tot actie, een kans om het verleden achter ons te laten en echte vooruitgang te boeken die iedereen ten goede komt. De status quo bevragen zal altijd een confrontatie opleveren, maar dat wilden we vanaf het begin al bereiken.

Het is verbazingwekkend dat autobedrijven hun milieuproblemen mogen verdoezelen, terwijl degene die deze kwestie ter discussie stelt wordt gecensureerd.

De televisiecommercial werd twee weken geleden al uitgezonden in Nederland en Duitsland. “De spot werd goed ontvangen door het publiek – zelfs in Duitsland, waar de auto-industrie jaarlijks meer dan 400 miljard euro omzet.”

De commercial:

Foto: VanMoof
15 Reacties op “Franse tv weert reclame Nederlands fietsmerk VanMoof”


 1. M

  De lange arm van die verschrikkelijke auto-lobby slaat weer eens toe…

 2. Velo

  Alsof de e-bike zo milieuvriendelijk is. De stroom moet ook opgewekt worden en de accu’s op den duur vernietigd. Kortom, fietsen zonder ondersteuning is beter voor het milieu en je bouwt er wél conditie mee op.

 3. Jahoor

  De Fransen hebben net massaal groen gestemd. De Franse media is dus ook compleet blind en doof voor wat hun volk wil.

 4. Curryworst

  Zet gewoon een ne ger op die e-bike.
  Dan durven ze die reclame niet te weren uit angst om voor ra c ist uitgemaakt te worden.
  In Frankrijk loopt heus wel een soort Arie Boomsma rond die daar wat van vindt en ‘ter discussie stelt’.

 5. Minder of Mirjam

  Wat heeft dit nieuwtje nou weer voor waarde voor MC?

 6. Roef

  Kom op, we weten toch al jaren dat Fransen jammerende mietjes zijn.

 7. Enzo Voorthuijsen

  Duitsers wilden een Derde Rijk, Fransen kregen het en zitten op alle strategisch belangenrijke plekken in een op een Franse leest geschoeide EU en gaan nu zitten janken over angst bij de Fransen. Goh wat sneu allemaal.

 8. piet

  Iemand zich wel eens verdiept in hoeveel ellende, vervuiling en armoede en honger die de zogenaamde schone energie veroorzaakt aan de andere kant van de wereld en hoeveel kinderarbeid er bij komt kijken om al die milieu vriendelijke auto’s en fietsen te bouwen voor ons westerlingen zodat wij weer kunnen roepen hoe goed we toch bezig zijn, allemaal blinde sukkels die zich dit alles laten aanpraten door de industrie.

 9. Occo

  @piet Die auto’s worden niet aan de andere kant van de wereld gebouwd, dus wat zeik en lieg je?

 10. Griet kietelaar

  En toch is het raaaaaarrrrrrr

 11. Yuwan

  Mooie reclame, en dat is vrij zeldzaam.

 12. Klaas Vaker

  Zo milieuvriendelijk is elektrisch rijden nou ook weer niet. Zoals eerder aangehaald moeten de accu’s worden vervangen. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van schaarse grondstoffen om de elektromotor te kunnen realiseren. Tot slot zijn E-bikes gewoon voor luie flikkers en bejaarden. Als je een aandoening hebt hoor je mij niet, maar als je verder niks mankeert neem dan een gewone fiets.

 13. Donald Dumb

  Onsymphatiek volk die Fransen.
  En die auto’s uit dst land zijn niet al te best…

 14. Geronimo

  Ik blijf moeite hebben mensen met een E-bike serieus nemen. Het is een beetje als een ‘filthy few’-lid op een Harley Davidson.

 15. Harry

  De meesten mensen die op zo’n stille solex toeren

  komen openlijk uit voor hun luiheid.

  Het land van de Tour wil daar uiter-
  aard niet mee geafficheerd worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor het reageren op artikelen van Mediacourant gelden huisregels. Lees de policy.

Let op: Reacties aan Mediacourant of vragen over redactionele keuzes kunt u slechts toesturen via het mailformulier.

Ziet u een ongepaste reactie? Laat het graag weten via het mailformulier of door een reactie te plaatsen met daarin het woord "moderatie". Reacties met daarin het woord "moderatie" worden automatisch vastgehouden en zijn daardoor niet zichtbaar voor overige bezoekers.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.