Franse tv weert reclame Nederlands fietsmerk VanMoof

De tv-reclame waarin de Amsterdamse e-bike-fabrikant VanMoof zijn nieuwe model promoot, is geweerd van de Franse televisie. De reclamewaakhond aldaar vindt dat de reclame, waarin beelden van hevige verkeersdruk worden gevolgd door een smeltende auto, ‘een klimaat van angst’ veroorzaakt. De reclame is min of meer een oproep aan de Fransen om de auto in de stad in te ruilen voor een e-bike om zo bij te dragen aan een groenere toekomst. Pijnlijk voor de auto-industrie, vinden de Fransen.

Volgens de reclamewaakhond ARPP geven bepaalde beelden in de reclame ‘de auto-industrie een slechte naam, terwijl ze een angstklimaat veroorzaken.’

De beslissing is genomen in een tijd dat de Franse auto-industrie in moeilijkheden verkeert, met een kelderende verkoop als gevolg van het coronavirus en een wijdverbreide economische krimp aan de horizon.

VanMoof vindt dat de Fransen hiermee een slecht signaal aan geven. “Om de sector – die verantwoordelijk is voor bijna een derde van de broeikasgasemissies van het land – te ondersteunen, heeft de regering onlangs een herstelplan aangekondigd ter waarde van 8 miljard euro.”

En tegelijkertijd wordt het schone alternatief, de e-bike, nu dus gehinderd in Frankrijk. Mede-oprichter Taco Carlier: “We zijn ons er altijd bewust van geweest dat deze commercial niets weg heeft van een gemiddelde fietsreclame. Het is een aanzet tot actie, een kans om het verleden achter ons te laten en echte vooruitgang te boeken die iedereen ten goede komt. De status quo bevragen zal altijd een confrontatie opleveren, maar dat wilden we vanaf het begin al bereiken.

Het is verbazingwekkend dat autobedrijven hun milieuproblemen mogen verdoezelen, terwijl degene die deze kwestie ter discussie stelt wordt gecensureerd.

De televisiecommercial werd twee weken geleden al uitgezonden in Nederland en Duitsland. “De spot werd goed ontvangen door het publiek – zelfs in Duitsland, waar de auto-industrie jaarlijks meer dan 400 miljard euro omzet.”

De commercial:

Foto: VanMoof

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen