Beau opent aanval op continueren 1,5 meter-regel

De talkshow van RTL 4-ster Beau van Erven Dorens was woensdagavond níet in jubelstemming ondanks de coronaverlichtingen die minister-president Mark Rutte heeft aangekondigd. Hij zette grote vraagtekens bij het handhaven van de 1,5-meter-regels. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Nu er al weken nauwelijks nog corona in ons land is, groeit de groep van critici – Maurice de Hond voorop – die een einde willen aan de afstandsregels. Zij vonden gisteren gehoor bij Beau.

Al aan het begin van zijn uitzending plaatste Beau een kritische kanttekening. “De vraag blijft: waarom moeten we ons nog steeds houden aan die 1,5-meter-regel?

Beau vindt de versoepelingen toch een beetje tegenvallen. “Het is niet de grootste stap die we allemaal zouden willen zetten, namelijk naar elkaar toe, elkaar omhelzen en knuffelen. Ben jij degene geweest die heeft gezegd: ‘Nee dat kan niet.’”

Viroloog Ann Vossen: “Ik ben een van degenen die gelooft in de 1,5 meter. Dat is gewoon een virologisch gebied… Dat is zeg maar hoe het virus zich overdraagt, hoe die afstand is, het is een logische stap om te zien dat 1,5 meter dit echt voor elkaar kan krijgen.”

Telegraaf-journalist Wouter de Winther: “Zijn er ook mensen geweest in het OMT die hebben gezegd dat die 1,5-meter-samenleving misschien wel het raam uit kan nu?

Ann: “Officieel mag ik natuurlijk niets zeggen, maar eigenlijk wordt dit principe van anderhalve meter echt gedrag door heel veel mensen die op medisch vakgebied adviezen geven.”

1,5-meter-kritiek

Wouter: “Maar heeft iemand het ooit aan de orde gesteld en de vraag opgeworpen? Of is het aangenomen van: dit gaan we gewoon doen en we hebben het er niet meer over?

Ann: “Soms wordt het wel bediscussieerd en zeker de situatie binnen en buiten. Dat hoor je om je heen allemaal van: kunnen we buiten niet flexibeler zijn? Toch houden we de grote lijn aan van 1,5 meter en de meeste mensen voelen ervoor om dat vast te houden, binnen én buiten.”

Beau: “Wouter, je krijgt niet echt het goede antwoord. Het is namelijk wel een heel goede vraag. Er zitten in zo’n OMT twintig mensen en er zal echt wel iemand tussen zitten die er iets over zegt.”

Frustrerend

Wouter: “Ja, dat hoop je en ik vond het ook wel frustrerend van de afgelopen maanden. Voor mij als journalist was het heel moeilijk om te controleren wat er in het OMT gebeurt en in hoeverre is hetgeen zij voorstellen en bespreken iets waar het kabinet überhaupt ook nog over gediscussieerd of wordt alles gewoon overgenomen? Daar leek het in het begin heel erg op. Het leek alsof het OMT bepaalde wat er in het land ging gebeuren. Ik voel me daar wat ongemakkelijk over.”

Beau: “Reageer daar eens op, An.”

Ann: “Het besluit wordt niet bij het OMT genomen. Het OMT is gewoon een adviserend orgaan. Alle adviezen mag de overheid naast zich neerleggen. Er zijn ook adviezen niet opgevolgd.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen