Angela de Jong: ‘Nieuwe Matthijs mag niet blank zijn’

Geplaatst op ma 15 jun 2020 om 11:20

De NPO wil koste wat kost voorkomen dat de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk óók een blanke man is. Er wordt specifiek gezocht naar iemand met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat zegt opiniediva Angela de Jong in de mediapodcast van het AD. Bíjna won de publieke omroep de divibokaal: advocaat Khalid Kasem rende voorop in de race om de nieuwe Matthijs te worden, totdat hij ineens in de media werd gelinkt aan topcrimineel Ridouan Taghi. Nu moet de NPO weer verder zoeken.

Aangezien alle blanke mannen afvallen, is het volgens De Jong een lastige zoektocht. “Ze willen heel graag iemand met een andere etnische achtergrond dan de blanke Nederlandse man die daar honderd jaar het toneel heeft gedomineerd. Dat is geen geheim.”

Een niet-blanke opvolger voor Matthijs vinden is volgens haar als zoeken naar een speld in een hooiberg. “Je moet altijd een beetje oppassen hoe je dat zegt, maar zo veel zijn er niet die op dat punt met hun hoofd boven het maaiveld uitsteken.”

Kennelijk stak Kasem wél met zijn hoofd boven het maaiveld uit. “Dat deed hij in elk geval wel heel duidelijk, ook bij De Slimste Mens.

Kasem kan het nu niet meer worden. AD-collega Gudo Tienhooven: “Ze zaten toen bij de NPO wel even met de handen in het haar, want: wie nu? Een echte droomkandidaat lijkt er niet echt te zijn.

Mocht de NPO geen geschikte kandidaat vinden, dan wordt Margriet van der Linden na de zomer misschien alweer van stal gehaald. Zij ligt onder vuur, omdat ze wel héél erg in de linkse hoek zit.

Foto: BNNVARA
69 Reacties op “Angela de Jong: ‘Nieuwe Matthijs mag niet blank zijn’”


 1. Luuk

  Wat een wijsheid weer van roddeltante Angela

 2. Eva Quirinius

  Ik draag Akwasi voor. Voor een gebalanceerd verhaal.

 3. rolah

  Nee niet Margriet weer !!!!!!

 4. Parel van het Zuiden

  Ik draag Britt Dekker voor.

 5. Cornelis

  Maar dan ook die roddeltruut meteen inruilen voor een niet blanke schrijvster.

 6. Mario

  pure discriminatie/racisme, een profiel (profilering op afkomst en geslacht) opstellen voor een baan waarbij blanke mannen worden uitgesloten en ik denk ook wel blanke vrouwen.

 7. Eveline

  Ja Britt voor een frisse nuchtere wind die hard nodig is op NPO 1

 8. bas

  Angela hou eens op met dit soort rellerige berichten

 9. man pan

  Zelfde Angela de Jong die beweerde dat goede bronnen haar vertelde dat Matthijs van Nieuwkerk naar RTL zou vertrekken. Achteraf dus net zo betrouwbaar als de oliebollentest.

 10. rene

  Angela de Jong wordt steeds enger.

 11. Merel

  Ik vraag me af of de NPO wel op de hoogte is dat het merendeel van Nederland nog steeds blank is dus het geen straf is om gewoon een blank iemand daar neer te zetten. De randstad is misschien 50/50 maar de rest van Nederland allerminst, NPO slaat wat door en vergeet de verhoudingen. Daarbij dient diegene met de beste papieren de baan te krijgen ongeacht hoe die er uit ziet of waar die vandaag komt.

  Daarbij, stel dat het Mischa Blok wordt waar ik geen enkel probleem mee heb maar wat is daar dan de reden voor. Ze ziet er aziaties uit maar is geadopteerd, misschien eet ze wel de hele dag boerenkool met spek en gaat alleen met blanke Hollanders om, wie vertegenwoordigd ze dan, wat is het idee erachter van de NPO, het is racisme naar haar toe om haar in een hokje te duwen wat nergens op slaat, misschien is Mischa wel Hollandser dan de gemiddelde Nederlander.

 12. AD 99% blank

  Ik zou eerst maar eens bij het AD beginnen Angela…..

 13. Hans D.

  Ron Brandsteder na een make-over van P. Brard.

 14. chris?

  Voor de goede orde: DWDD bestaat niet meer. Het straks vervangende programma zal een andere naam hebben. Er is maar één Matthijs.

 15. Bandi

  het lijkt me dat er iemand moet komen die gewoon verstand van zaken heeft en of diegene nu wit, zwart, geel ,groen of pimpelpaars maakt geen reet uit!

 16. Sabine

  Renze Klamer lijkt me een goeie voor DWDD

 17. Pjotr

  M. vind ik dom. Maar ze is ‘als dom geboren’, dus daar kan ze niets aan doen. Ze kan er ook niets aan doen dat ze niet bijster aantrekkelijk is. Wat dat betreft is de keuze voor M een aanwijzing dat ook onaantrekkelijkere vrouwen een praatbaan kunnen krijgen. Aangezien er veel lelijke vrouwen zijn en en relatief weinig lelijke vrouwen een kakelbaan hebben, valt er ook wat dat betreft nog veel te winnen. Want een lelijke heterovrouw heeft momenteel geen schijn van kans om een kakelbaan te krijgen op televisie. Er zijn genoeg, misschien wel nog lelijkere, vrouwen die in aanmerking komen voor zo’n kwebbelbaan. Goede kans dat ze beter Nederlands spreken, hoger opgeleid zijn, meer kennis hebben en veel objectiever zijn dan M. Succes met de zoektocht NPO. Tip aan lelijke vrouwen die willen solliciteren: Zeg dat je lesbisch bent en ga naar een slechte kapper.

 18. Sjors van Kempen

  Prem!

 19. frans

  Zou er ooit een dag komen dat ze in Suriname en Marokko gaan zoeken naar een witte presentator omdat dat met de traditie breekt? Zoek lekker naar de beste en als dat iemand van andere orgie is is dat uiteraard prima!!!!

 20. Teuntje

  Die Tan zal het wel weer worden kijk toch nooit meer naar die linkse zooi

 21. kritisch avro-lid

  Ik zou toch Humberto Tan nemen. En niet vanwege zijn huidskleur maar hij kan wel discussies op niveau voeren. Wel is belangrijk dat er een steengoede redactie (niet te links of te rechts) achter hem komt te staan, er selectief wordt omgegaan met de uit te nodigen gasten (dus niet steeds in dezelfde vijver vissen), meer variatie in eventuele “tafel” heren of dames die ook daadwerkelijk inhoudelijk Humberto kunnen aanvullen (dus geen Marc-Marie). Minder grachtengordel (varieer de locatie van opname).
  Of anders gewoon Sven Kockelman nemen maar dan moet hij wel leren om wat luchtig en frivool te kunnen doen. Anders wordt de vooravond wel heel zwaar. Of beiden samen.

 22. Je lelijke moeder

  Please doe Akwasi; dan ga ik ook weer dwdd kijken! Kan nog leuk worden dan!

 23. Leo

  Herman van der Zandt of Eric Carton kunnen dit aan….(ok, zijn wel blank).

 24. Lachgas

  Is dit dan geen discriminatie?

 25. Leo

  De enige dit dit kan doen is Herman van der Zandt.

 26. Hansterkop

  Fok dwdd

 27. darius

  Wat moet dit genant zijn voor degene die het gaat worden. Wat je ook maar roept over gelijke geschiktheid, je zit daar vanwege je kleur. Niet te hopen dat we Simone Weimans daar krijgen. Die vrouw is niet in staat de N uit te spreken en sluit iedere zin af met uh. Amerikanuh, schapuh,wolvuh etc

 28. Zomaar

  Een goede vervanger voor Matthijs is er gewoon niet.
  NL is en blijft een klein kneuterig landje met weinig talent.

 29. Jeroen

  Ik lees dat heel veel zich afvragen of dit discriminatie/racisme is. Alleen dit noemen we smaad. Angela zegt dit namelijk. Ik zou als omroep angela aanklagen voor smaad of ze moet met bewijs komen. Dit kan echt niet, wat ze nu zegt.

 30. Jantien Visser

  Ach wat maakt het uit, wit, geel, groen of oranje, kijken doe ik toch niet (meer).
  Of het moet ineens een goede bezetting qua gasten krijgen. Die allemaal rustig hun zegje kunnen doen, zonder almaar amechtig onderbroken te worden door de gastvrouw/heer, omdat het allemaal maar 2 minuten mag kosten.

 31. Realist

  Ze zoeken denk ik een type als Simone Weimans, maar dan lesbisch en in een rolstoel.

 32. René

  Angela heeft helemaal gelijk.

 33. Arseen

  Vervelend mens toch.
  De boel aanwakkeren steeds. En lees Trouw (geen AD, huis aan krantje) eens wat de beide dames daar te melden hebben over TV.
  Jij wil atijd stoken.

 34. N

  Zet Humberto gewoon weer in.

 35. StefanV

  Het is echt droevig gesteld als huidskleur/etniciteit/afkomst een belangrijker criterium is dan kwaliteit en talent. Alsof je diversiteit alleen vorm kunt geven via de presentatie en niet op andere manieren, zoals de keuze qua gasten.

  Overigens heeft Angela ook nu weer gelijk, zoals bijna altijd. Ze zegt gewoon wat heel veel Nederlanders buiten de grachtengordel denken en vinden. Dat BNNVARA serieus overwoog om een totaal onervaren presentator in te zetten, puur en alleen omdat hij een Marokkaanse achtergrond heeft, is veelzeggend.

 36. MolTalk

  Prima, op 1 voorwaarde: de nieuwe presentator mag niet 1 van de volgende voornamen hebben: Sylvana, Akwasi, Jandino, Humberto… En vul maar aan!

 37. Sam

  Wat een slap lulverhaal van Angela de Jong.

 38. Airfryer

  Ik wil wel graag

 39. Trudy

  Werkelijk Angela? Je spoort niet…

 40. Tycho Graagnat

  Trudy
  ma 15 jun 2020 om 13:05 ,

  Helemaal eens. Overigens zal de doelgroep toch niet kijken, die hebben een schotel en gericht op….vul maar in. En wat is de bedoeling? Dat wij nu verhuizen???

 41. Mieke

  Humberto Tan kan het gewoon , NPO kom op en koop hem weg bij het verliesdraaiende RTL !!!

 42. Sjors van Kempen

  Humberto met Dionne als onderdetafeldame: dat wordt vuurwerk!

 43. Jan

  Het gaat er toch om wie het meest geschikt is, niet welk kleurtje of geloof iemand heeft…. tjonge jonge

 44. Arseen

  Kasem was hun gedroomde kandidaat. Zo doorzichtig, NPO. Je moet een complete afspiegeling van Nederland willen weergeven. dachten ze. Vrome gedachte van de publieke omroep. Het ging wel eens meer mis hoor in den lande, zo was Philomena Bijlhout van de LPF vroeger vergeten dat ze de 7 december moorden van Bouterse had gesteund en haalde de AVRO het programma Nederland in Beweging ooit van de buis…omdat Karl Noten speelde met zijn kl.ten bij kleine kinderen. Voorbeelden te over. De diversieteitsbokaal heeft de NPO al vaak willen binnen slepen maar het ging ook al vaak mis. Begin een eigen zender.

 45. Bart

  Angela heeft weer helemaal gelijk. Triest dat het zo gaat bij de NPO.

 46. Cees

  Eric Carton valt af met al die plakplaatjes Leo.

 47. PJV

  Waarom ziet die linkse kliek nog steeds niet in dat de multikul het meest gevaarlijke en meest mislukte experiment uit de Nederlandse geschiedenis is? Stop ermee!

 48. Thomas

  Zijn 4 praatprogramma’s per dag niet wat veel voor ons speldenknop landje met amper 23 miljoen Nederlanders/Vlamingen. 1 is meer dan genoeg en dan wel met presentators van uiterst politiek rechts tot uiterst politiek links met altijd tegenstrijdige gasten.

 49. WEST*

  de uitvinder van de praatschow draait zich om in zijn graf Willem was de eerste en de beste , niemand heeft hem nooit kunnen evenaren , en bij de vrouwen was dat Mies en Sonja, zij waren de grootheden op dit gebied!

 50. HBaz

  Dat wordt dan Nadia Moussaid.

 51. Vonzipper

  Bij Angela is blank nog gewoon blank net als hier… fuck alle zeikerds

 52. Thomas

  In Nederland wonen ca. 200 nationaliteiten en ca.200 x5 sub-nationaliteiten, dus meer dan 1000 volkeren ( Surinamers waaronder creolen,Hindoestanen, Javanenen,indianen, bosnegers etc. ) met als gevogel dat als iedere nationaliteit/volk per 3 maanden aan de beurt komt met een presentator dan is over 250 jaar weer een van de 15 miljoen room blanke/witte oorspronkelijke Nederlanders aan de beurt en dan heb ik het nog niet over leeftijd of geaardheid.

 53. Huismaker

  Een chinees. Of vietnamees. Zou leuk zijn. Toch ?

 54. Ron

  Margriet van der Linden zou een uitstekende keuze zijn. Ze heeft al veel ervaring opgedaan met het goed scorende programma ‘M’. Meer links op televisie is goed voor de mens. Inclusiviteit, verdraagzaamheid en veel gasten van de LGBTQ+ gemeenschap waartoe ik mijzelf ook reken als furry.

 55. Flauwe Kul

  Tijd dat Angela afscheid neemt!

  Hoe moet de nieuwe Angela er uit zien? Zoals Gerda Havertong of Shirma Rouse?

 56. Dirk

  Ik hoorde Tan van de week op de radio samen met Kefah Allush. Zouden beiden topkandidaten zijn volgens mij. Misschien zelfs samen. En dat is niet omdat ik vind dat er per se iemand met een kleurtje moet zitten.

 57. Ruud

  Jandino, heeft het juiste niveau en is erg grappig bovendien.

 58. Peter Beense

  Herman Brusselmans lijkt me de aangewezen persoon

 59. Piet Pannelap

  Lekker discrimineren yippieee.

  Nederland wordt een steeds prettiger landje. Nou ja… niet als je een witte Nederlandse man bent. Dan zit je niet best hier.

 60. Geronimo

  Ik heb een revolutionair idee. Omdat er al meer dan genoeg talkshowmeuk is, misschien gewoon stoppen met het DWDD-format? Waarom keken mensen naar DWDD? Voor de filmpjes. Nou, geef de mensen filmpjes en koop Dumpertreeten.

 61. F.U

  de nieuwe angela moet ook donker zijn maar minder dik, het luie op de bank hangende tv kijker typetje moet maar eens over zijn.

 62. 😷Paulus

  😷Jammer voor miss piggy🐖 Angela, was een leuke baantje voor Geert Wilders trouwens, hij is immers niet helemaal blank.

 63. JasperV

  Beslist geen blanke presentator willen, dat is ook discriminatie!

 64. Joop55

  @JasperV

  Het gaat om de diversiteit, laten weten dat iedereen zich thuis moet voelen in Nederland.

 65. Morten

  @Joop55:

  Iedereen zich hier laten thuisvoelen, jaja. Behalve de blanke Nederlanders zelf zo onderhand!

 66. Wil van Bil

  Het moet gewoon een zeer capabel iemand zijn en dan maakt het niet uit wat voor kleur. En die zijn er niet meer in Nederland dus wat mij betreft wordt dat hele programma geschrapt, het was al jaren over z’n houdbaarheidsdatum heen. Doe maar een mooie natuurfilm tussen 7 en 8 en alstublieft geen M meer want die brengt al maanden dezelfde onderwerpen!

 67. Sip

  Gewoon goede keuze maken zonder naar kleur of geslacht te kijken. Stop eens met die rassenstrijd.

 68. W ermee

  Weg ermee, sinterklaasfeest en dwdd helemaal afschaffen.

  Alle standbeelden weghalen en in museum zetten.

  Geen gezeur meet.

 69. mcp@xs4all.nl

  Als de frenologie nog populair zou zijn was De jong hoogleraar.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.