Angela de Jong: ‘Nieuwe Matthijs mag niet blank zijn’

De NPO wil koste wat kost voorkomen dat de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk óók een blanke man is. Er wordt specifiek gezocht naar iemand met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat zegt opiniediva Angela de Jong in de mediapodcast van het AD. Bíjna won de publieke omroep de divibokaal: advocaat Khalid Kasem rende voorop in de race om de nieuwe Matthijs te worden, totdat hij ineens in de media werd gelinkt aan topcrimineel Ridouan Taghi. Nu moet de NPO weer verder zoeken.

Aangezien alle blanke mannen afvallen, is het volgens De Jong een lastige zoektocht. “Ze willen heel graag iemand met een andere etnische achtergrond dan de blanke Nederlandse man die daar honderd jaar het toneel heeft gedomineerd. Dat is geen geheim.”

Een niet-blanke opvolger voor Matthijs vinden is volgens haar als zoeken naar een speld in een hooiberg. “Je moet altijd een beetje oppassen hoe je dat zegt, maar zo veel zijn er niet die op dat punt met hun hoofd boven het maaiveld uitsteken.”

Kennelijk stak Kasem wél met zijn hoofd boven het maaiveld uit. “Dat deed hij in elk geval wel heel duidelijk, ook bij De Slimste Mens.

Kasem kan het nu niet meer worden. AD-collega Gudo Tienhooven: “Ze zaten toen bij de NPO wel even met de handen in het haar, want: wie nu? Een echte droomkandidaat lijkt er niet echt te zijn.

Mocht de NPO geen geschikte kandidaat vinden, dan wordt Margriet van der Linden na de zomer misschien alweer van stal gehaald. Zij ligt onder vuur, omdat ze wel héél erg in de linkse hoek zit.

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen