Albert Verlinde: ‘Klaag-BN’ers werken averechts’

Carice van Houten, Abdelkader Benali, Halina Reijn, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries hadden gisteren een vrije dag bij de fatsoenspolitie en dus namen ze voor de PvdA een spotje op waarin ze ‘red de cultuur’ roepen. Ze willen nóg meer geld van de overheid voor hun sector. Een onhandige zet, vindt Albert Verlinde het. Hij vindt dat dit stelletje heel erg Rupsje Nooitgenoeg aan het spelen is. “Het is een enorm wensenpakket. De honderden miljoenen vliegen je om de oren.”

Je moet ook je grenzen kennen, aldus Albert in Shownieuws. “Ik gun de cultuur alles – dat weet je, ik hou van cultuur – maar het is best een ingewikkeld verhaal inmiddels. Minister Van Engelshoven is niet altijd mijn vriendin, maar wat ze toch gedaan heeft de afgelopen tijd is ten eerste al die regelingen die er zijn, dat je doorbetaald kreeg hoewel er geen werk was.

Dat is al een pakket van ongeveer 300 miljoen euro, aldus Albert. “Daarbovenop is dat steunpakket gekomen van 300 miljoen, dus er gaat al 600 miljoen naar de kunst en cultuur toe. Natuurlijk begrijp ik dat iedereen denkt die zich zorgen maakt over theaters, over gezelschappen, maar het houdt ergens op wat je kunt vragen.”

Er zijn volgens hem sectoren die het geld beter kunnen gebruiken. “De minister heeft vandaag gezegd dat ze hoopt dat er meer kan komen, maar op dit moment is het er niet.”

Dit bedelgedrag van BN’ers leidt volgens Albert tot wrevel. “Ik heb begrepen van kringen rond het kabinet dat het de minister niet helpt – en de kunstwereld vermoordt me als ik dit zeg – dat elke keer dat ze iets doet, het niet genoeg is. Dan zit je in het kabinet aan tafel, dan heb je Wopke Hoekstra tegenover je en die zegt: ‘Ja, hoezo zou ik het geven, want die mensen zijn toch nooit tevreden?’”

Het helpt haar niet bij de discussies in het kabinet. Het werkt averechts. De minister denkt: ‘Als wij dat geven, dan staan ze er morgen weer, want het is toch nooit genoeg.’”

De oproep:

Foto: Twitter, SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen