Albert en Guido clashen over persco Mark Rutte

Tv-uitzendingen waarin niet iedereen met elkaar meepraat zijn altijd fijner om naar te kijken. Een meningsverschil tussen Albert Verlinde en Guido den Aantrekker zorgde woensdagavond voor enige spanning in Shownieuws. Dat was te zien in de uitzending op SBS 6. Verlinde recenseert op SBS 6 steevast de coronapersco’s van Mark Rutte en ook ditmaal was hij weer van de partij. Hij kijkt naar de persco’s alsof het een soort emotionele musicals zijn; ook dit keer was hij weer ontroerd.

Albert vond het een heel goede persco. “Mark Rutte overtrof zichzelf weer vanavond. Hij legde prima uit hoe het met de bestemmingen was waar we naartoe konden. We zaten allemaal te wachten wat hij over Femke Halsema zou zeggen, maar het lukt me elke keer weer om me te ontroeren.

Waar zat Albert nu weer over te grienen? “De vorige keer was dat toen hij zich in één keer tot de kinderen richtte, zo van: jullie. Toen zat ik met de tranen in mijn ogen. En vanavond kreeg ik echt kippenvel toen hij dit nationale moment weer gebruikte om iets te zeggen over racisme. Hij stond er als een staatsman en zei: ‘Niet alleen naar het buitenland wijzen. Kijk ook eens even naar Nederland.’”

Albert vindt het goed dat Rutte iets zei over racisme. “Volgens mij heeft niemand dit verwacht dat hij dit moment zou gebruiken om een statement te maken tegen racisme in Nederland. Dat vind ik echt fantastisch, petje af. Het was voor iedereen voldoende geweest als hij alleen iets over Amsterdam gezegd had.”

Guido: “Ja, maar ik denk echt dat dit gescript is hoor, Albert.”

Albert: “Ja, natuurlijk is het gescript.”

Bram Moszkowicz: “Ik vind dat het niet uitmaakt. Dan is er dus over nagedacht. Dan is die beslissing bewust genomen en dan heb ik er alleen maar méér waardering voor. Ik ben het met Albert eens. Ik had hetzelfde idee. Ik dacht meteen: dit hoeft hij niet te doen, maar hij doet het wel. Hij pakt het moment en dat getuigt van lef en van staatsmanschap.”

Guido: “En vijf zetels extra denk ik weer dan.”

Bram: “Dat moge zou zijn, dat is dan meegenomen van hem.”

Albert: “Jij bent echt… Wees nou niet zo… Het is toch prachtig dat hij dit doet?

Guido: “Het is prachtig, maar we moeten vooral niet denken dat dit allemaal uit zijn gevoel komt.”

Dyantha Brooks: “Maar Guido, maakt dat uit? Het is toch bekend dat als je premier van een land bent dat je je voorbereidt?

Guido: “Ik vind ook dat hij een premier is voor iedereen en dat doet Mark hartstikke goed. Ik vind het ook heel goed dat hij het aansnijdt. Nee, het hoeft helemaal niet spontaner, maar we moeten nu ook niet gaan doen alsof dit heel bijzonder is en hij het heel goed doet.”

Albert: “Dat is het wel! Ik heb nog nooit een premier op die manier over racisme in Nederland horen praten. Nog nooit!

Guido: “Nou, Albert… Dat is echt wel gebeurd.

Albert: “Nee, serieus!

Guido: “Laten we het in elk geval met elkaar eens zijn dat het heel goed is dat hij het gedaan heeft.”

Over Femke Halsema waren ze het wel eens. Albert: “Ze jokt zich een slag in de rondte, ze wist het niet en vervolgens zegt de politie gewoon te hebben gebeld.”

Bram: “Dat is nou een voorbeeld, als je het afzet tegen Rutte, hoe staatsmanschap níet hoort. Ze maakt blunder na blunder en neemt niet de verantwoordelijkheid.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen