Tijs van den Brink verdedigt merkwaardig excuus in Op1

Een beetje vreemd was het wel: na afloop van het interview met staatssecretaris Alexandra van Huffelen verontschuldigde gastheer Tijs van den Brink zich dinsdagavond in Op1 voor het kritische vraaggesprek. “Sorry dat wij een beetje streng waren, maar we dachten dat het een beetje nodig was in dit geval“, merkte hij op. Het leidde tot verbaasde reacties. Ze zat er immers vanwege het nieuws dat men zich in de toeslagenaffaire schuldig had gemaakt aan etnisch profileren.

Tijs staat achter zijn excuses. “Dat zei ik omdat ik vind dat de kwestie zeer ernstig is – maar zij daar persoonlijk (nog) geen schuld aan heeft. Het was nota bene haar eerste talkshow-optreden.”

Als ene Arie opmerkt: “Belachelijk, het is de taak van een interviewer om scherp te ondervragen. Er zitten al te veel watjes bij Op1“, antwoordt Van den Brink: “Is mijn taak, klopt, daarom deed ik het. Omdat zij nieuw is en haar persoonlijk geen blaam treft zei ik dit. Maar de zaak is zeer ernstig.”

Ze waren toch terecht streng? “Nou ja, ik vond dat we terecht streng waren, het is zeer ernstig. Maar zij zit er pas net, dus haar persoonlijk treft nauwelijks blaam. Vond het netjes dat te benoemen…”

De EO-ster spreekt van een ‘onderscheid tussen mens en functie’. “Ze is ook mens. Als je dan zelf (nog) niks verkeerd gedaan hebt, maar wel verantwoordelijk bent, vind ik het fair aan beide recht te doen.

Het fragment:

Foto: NPO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen