Tijs van den Brink verdedigt merkwaardig excuus in Op1

Geplaatst op wo 13 mei 2020 om 16:15

Een beetje vreemd was het wel: na afloop van het interview met staatssecretaris Alexandra van Huffelen verontschuldigde gastheer Tijs van den Brink zich dinsdagavond in Op1 voor het kritische vraaggesprek. “Sorry dat wij een beetje streng waren, maar we dachten dat het een beetje nodig was in dit geval“, merkte hij op. Het leidde tot verbaasde reacties. Ze zat er immers vanwege het nieuws dat men zich in de toeslagenaffaire schuldig had gemaakt aan etnisch profileren.

Tijs staat achter zijn excuses. “Dat zei ik omdat ik vind dat de kwestie zeer ernstig is – maar zij daar persoonlijk (nog) geen schuld aan heeft. Het was nota bene haar eerste talkshow-optreden.”

Als ene Arie opmerkt: “Belachelijk, het is de taak van een interviewer om scherp te ondervragen. Er zitten al te veel watjes bij Op1“, antwoordt Van den Brink: “Is mijn taak, klopt, daarom deed ik het. Omdat zij nieuw is en haar persoonlijk geen blaam treft zei ik dit. Maar de zaak is zeer ernstig.”

Ze waren toch terecht streng? “Nou ja, ik vond dat we terecht streng waren, het is zeer ernstig. Maar zij zit er pas net, dus haar persoonlijk treft nauwelijks blaam. Vond het netjes dat te benoemen…”

De EO-ster spreekt van een ‘onderscheid tussen mens en functie’. “Ze is ook mens. Als je dan zelf (nog) niks verkeerd gedaan hebt, maar wel verantwoordelijk bent, vind ik het fair aan beide recht te doen.

Het fragment:

Foto: NPO
30 Reacties op “Tijs van den Brink verdedigt merkwaardig excuus in Op1”


 1. Tsja

  Op1 is ook echt conpleet kritiekloos.

 2. Sandra

  Dat malle wijf bakt er geen reet van!

 3. Ron

  En daarmee gelijk het failliet van deze talkshow Op1 aangegeven. Wat een aanfluiting. Nooit op fouten ingaan of excuses maken on air, dan vestig je alleen de onnodige aandacht er op. Dat bewijst dit maar weer eens…fail.

 4. Echt Sjaak

  Dat laat goed zien hoe perfide OP1! is, ze verontschuldigen zich als ze 1 keer kritisch zijn naar de regering. OP1! is niet meer dan een staatspropaganda uitzending.

 5. CB

  Het feit dat Tijs van den Brink zijn excuses maakt tegenover een bewindspersoon, roept bij mij Noord-Koreaanse dan wel Russische (Pravda) associaties op. Dit lijkt me niet goed voor de journalistieke onafhankelijkheid.

 6. Huismaker

  “Sorry dat we net doen alsof we journalisten zijn. Natuurlijk niet. We roepen braaf wat het kartel ons op draagt. En wees niet bang, We zullen nooit een echte discussie voeren, want stel toch eens voor, dat de door de mand vallen.”

 7. StefanV

  Ik vind de uitleg van Tijs van den Brink – sowieso één van de beste interviewers op de Nederlandse radio en tv – prima. Deze nieuwe staatssecretaris zit er inderdaad nog maar net. In een eerste tv-interview mag dan best enige voorzichtigheid worden betracht. Van den Brink was streng, maar verwoordt het netjes.

 8. Waarom worden mijn berichten tegengehouden?

  Terecht dat Tijs zijn excuses aanbiedt. Zou hij elke uitzending moeten doen.

 9. real-M

  @Ron: “Nooit op fouten ingaan of excuses…”
  Je noemt je zelf hier wel Ron, maar je bent vast zo een gefrustreerde vrouw.

 10. JAN

  Wat een rare reactie vandaag weer als je alles eens vandaag op deze site terugleest

  Als de omroepen zich daar iets van aan zouden trekken , heb je geen radio en tv meer !

 11. Ad

  Oké, Op1, maar dan daar heel consequent in zijn, mens en functie scheiden bij ALLE politieke gezindten. NPO staat voor neutraal, ongeacht ‘inhuur’ vanuit de werkverschaffingsomroepjes.

 12. chris?

  Men maakt alleen maar excuses als men te ver gegaan is in één of ander opzicht. Was hier geen sprake van. Hierdoor werd de scherpe (?) bevraging ontkracht.

 13. Marco

  Echt een dieptepunt dit, je als journalist verontschuldigen na kritische vragen over een falende belastingdienst. Eigenlijk kun je jezelf dan niet meer serieus nemen en kan je er beter meteen mee stoppen en gaan solliciteren bij Koffietijd of de talkshow van Harry Mens

 14. Japo

  Ik heb het gezien en ik vond dat van huffelen zoals gewoonlijk van de brink in de maling zat te nemen blijkbaar had hij dat zelf niet door. Zij zat de hele zaak gewoon bij elkaar te zwemmen. Men is echt alleen maar bezig uit te zoeken hoe kunnen wij de gedupeerden toch niet schadeloos stellen. Ze zullen proberen toch aan te tonen dat deze mensen de zaak belazert hebben.

 15. Jeroen

  Terecht Tijs. Zijn excuus spreekt zijn vragen over deze nare kwestie niet tegen. Heel goede uitzending weer

 16. Peter

  Ik lees vaak de reacties hier, en het zijn meestal de zelfde die schaamteloos hun kritiek uiten, begrijp niet dat deze personen nog in ons land wonen, er is voor hun nooit goed, misschien kunnen ze het zelf beter???? Anders kritiek mag, maar fatsoen ook

 17. Wijze van Zion

  Bull !
  Als je poep op de stoep wil aanpakken, ga je geen katten controleren.

 18. Derhal Flynn

  Dat Heeft Tijs Van Den Brink Goed Gedaan.
  Wat een prettige manier om de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Deze manier van werken siert de presentatoren van OP1.

 19. ben

  Hij moet straks als CU’er nog met haar samenwerken.

 20. Echt Sjaak

  @Derhal Flynn
  De staatspropaganda OP1 viel even uit haar rol en de jounalist moest direct kruipen. Dit is Noord-Koreaanse journalistiek.

 21. Donald Dumb

  (Echt) Sjaak.

  Je bent wel een fanatiek (NP)Op1 kijker he?
  Je analyseert het tot in het detail…

 22. ome H

  Daarbij heeft die staatssecretaris NUL uitstraling

 23. Eveline Van Ditmarsch

  Aardige van Tijs, maar verantwoordelijk persoon komt ermee weg.
  Zolang die arme stakkerds, die zo benadeeld zijn, hun geld niet terug hebben, scherp zijn en blijven, dat zijn de echte zieligerds, niet die doorgewinterde politica.

 24. Joost

  @Eveline Van Ditmarsch
  Boeie.
  De meeste zijn toch maar allochtonen.

 25. Sender

  Echt Sjaak
  wo 13 mei 2020 om 16:34,

  Helemaal met je eens vandaag Sjaak.Op deze manier kun je een tv programma als Op1 toch niet echt serieus nemen.
  Het is je taak als journalist, presentator beste Tijs.
  Rtl en Trouw deden aan goede onderzoeksjournalistiek over dit onderwerp en hebben naar ik weet ook geen excuses achteraf gemaakt. Waarom?? Omdat het tot je kerntaak behoort kritisch te zijn beste Op1 en van de Brink.
  Internet leert me ten aanzien van kritisch het volgende:’Als je negatieve aspecten van iets ziet, bijvoorbeeld een plan van de regering’.
  En wat leert ‘de geschiedenis’ ons over het Ministerie van financiën.
  In snel tempo wisselden een rijtje ‘brekebenen’ op dat ministerie. Of het nu Weekers was, of Wiebes en laten we zeggen Snel ze begingen allen gigantische blunders en alweer moest er worden gezocht naar een opvolger.
  Dat zijn er nu twee dus, van Huffelen en Vriebrief. Om de enorme puinhoop op te ruimen kwam er een taakverdeling en zie nu loopt alles als gesmeerd. Maar niet heus. Nu blijkt dat Rutte al ten tijde van dat hij Staatssecretaris was opdracht gaf mensen ‘te scannen’
  Etnisch profileren is een schande. Ouders, beiden een baan die schulden opbouwde tot meer dan 100.000 euro omdat de Belastingdienst de Kinderopvangtoeslag stop zetten.
  Een nieuwe stinkende wond in dit dossier, dus er werd etnisch geprofileerd? Dat maakt de zaak nog kwalijker.
  Maar dat is niet alles. Zowel van Huffelen als Vrijbrief en enkele medewerkers van ‘de tekentafel’ hebben plannen gemaakt voor alle toeslagen.
  Het mag geen geheim zijn dat de VVD daar nooit fan van was het eeuwig falen van deze toeslagen( eigen toedoen) en in de toekomst van de eeuwige onrust die ze nu steeds veroorzaken af wil.
  Dus worden ze op niet al te lange termijn afgeschaft en er komt een afgezwakte regeling voor terug. Een normhuur bij de Huurtoeslag ( iets dat iedereen zou moeten kunnen betalen) kan iemand met minimumloon of uitkering niet betalen.
  het is slechts 1 voorbeeld, bij de andere toeslagen is het al niet veel beter. Het is natuurlijk een verkapte bezuiniging die je onder de noemer corona natuurlijk weer gemakkelijk kunt verkopen.
  Tenslotte het moge duidelijk zijn, vandaag zal Bijleveld zich moeten verantwoorden van een ander Ministerie….en zo ging dat in de afgelopen 10 jaar zo vaak. Daarom denk ik dat dit kabinet ver over de datum is, niet langer zaken onder het kleed kan en mag vegen en snel zijn biezen pakt.
  Rutte kan wel terug naar Unilever of zo en anders met Frau Merkel kaffee trinken.

 26. Petrus

  Excuses?

  Wacht maar tot je aan de hemelpoort staat Tijs! Dan zal ik met je afrekenen schijnheilige!

 27. Arie Schoenlepel

  Voor het eerst was Thijssie beetje op dreef. Jammer van die excuses.

 28. teuntje

  Thijs is een goede presentator jammer dat hij de kneus naast hem heeft zitten de domme en fake Giovanca een muts die er niks van bakt…..snap niet dat ze niet wordt ontslagen het is zooooooooo slecht om te huilen gewoon

 29. Geralda

  Och heden, teuntje mongeultje is wakker.

 30. Willie

  Ik weet eerlijk gezegd niet wie van de twee het slechtste is, Giovanca kan er echt geen hout van, gewoon christelijke liedjes blijven zingen, en Thijs heeft nog nooit één goed interview gedaan. Die moet maar koster worden in één of andere christelijke gemeente.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.