Songfestival-euforie verdwenen: ‘Komt ook niet terug’

Na de winst van Duncan Laurence verkeerde een deel van Nederland zo ongeveer negen maanden lang in een heuse Songfestival-euforie. Aan het begin van de coronacrisis sloeg de sfeer vrij snel om: ineens had werkelijk niemand meer zin in het liedjesfestijn. Uiteindelijk ging de stekker eruit en was afgelopen weekend een alternatieve show te zien, maar alle urgentie is verloren. De liedjes, de jurken: het boeit niemand meer. En Cornald Maas vreest dat die euforie niet meer terugkeert.

Het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar alsnog plaats in Rotterdam, maar voorlopig is het land veel te druk met de vreselijke gevolgen van de coronamaatregelen en niet met een liedjesfestijn. We weten nog niet eens of corona ons leven over een jaar ook nog in zijn greep houdt.

Maas vindt het coronavirus een behoorlijke party-pooper. “Weet je wat het is: de euforie die we hadden – wie gaat het Songfestival presenteren, wie doet mee namens Nederland? – krijg je niet meer terug. Ook niet als het festival volgend jaar onder dezelfde omstandigheden plaatsvindt, wat ik me trouwens afvraag.”

Het is wat het is, aldus Maas. “De achtbaan die het Eurovisie Songfestival heet, is plotseling piepend en krakend tot stilstand gekomen.”

Zelf zag hij het al maandenlang aankomen. “Eind februari, net voordat ik carnaval ging vieren in Bergen op Zoom, stuurde ik mijn vriend een app waarin ik zei dat ik er geen fiducie in had.

Het VARAgids-interview met Cornald Maas kunt u lezen via Blendle.

Foto: Ruud Baan

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen