Sloopkogel door tv-kweekvijver: AT5 stopt met anchors

Geplaatst op ma 25 mei 2020 om 11:45

Jeroen Wollaars, Mariëlle Tweebeeke, Merel Westrik en Sacha de Boer: het is een greep uit de namen van tv-sterren die ooit begonnen bij AT5. De Amsterdamse stadszender AT5 is al lange tijd een kweekvijver van presentatietalent, maar daar komt nu het einde aan. Het nieuwsprogramma op televisie ondergaat een rigoureuze metamorfose en daarbij komt de presentatie te vervallen. Adjunct-hoofdredacteur Helene Pronk zegt zich te realiseren dat dit een heel forse stijlbreuk is.

De tijden veranderen nu eenmaal, klinkt het. “Voor het laatste nieuws van AT5 zetten de meeste mensen niet meer om 17.00 uur de tv aan. Het gros van ons publiek bereikt ons via site, app of social media. Vandaar dat we de vaste nieuwsuitzending in een ander jasje gaan steken.”

In plaats van een nieuwsbulletin ziet men vanaf 2 juni dagelijks ‘de beste verhalen uit de stad’ gebundeld in het programma Amsterdam Vandaag. En dat is een programma zonder presentator.

Pronk begrijpt dat dit voor veel mensen wennen is. “Dit was van oudsher een plek waar AT5-talent heel zichtbaar volwassen werd. Maar we leiden het gros van ons talent al jaren áchter de schermen op en daar gaan we uiteraard mee door. Ook creëren we ruimte voor meer onderzoek en omarmen we nieuwe, online vertelvormen waar we gezichten aan koppelen. Denk aan stories op social media, of explainers op onze site bijvoorbeeld.”

Met deze koerswijziging wil AT5 het Amsterdamse nieuws zo goed mogelijk bij zoveel mogelijk Amsterdammers terecht laten komen. “Of je ons nu volgt via Instagram, regelmatig de site bezoekt of de tv aanzet; AT5 wil je op de best denkbare manier op de hoogte houden van wat er speelt in de stad. En daarom moet je jezelf af en toe opnieuw uitvinden.

Foto: AT5
29 Reacties op “Sloopkogel door tv-kweekvijver: AT5 stopt met anchors”


 1. Gerdinand Frapperhaus

  Wollige taal voor bezuinigingen. Arme Helene Pronk

 2. Apfelflapf

  De beste stijlbreuk lijkt me om dat hele AT5 maar op te doeken , wat een pleuriszender .

 3. Sjaak

  AT5, de beste van Amsterdam!

 4. Hans

  Wat dom van Hélène Pronk. Ze werkt zelf al sinds AT5 sinds de oerknal.
  Een stadszender heeft gezichten nodig.

 5. Bart

  Een super dom idee. Typisch weer door een vrouw bedacht.
  Die gaat nu eens even tv zendertje spelen.

 6. Thea Rosenbaum zum Zauberflöte

  Overbodige zender, dat AT5. Geldt trouwens voor de meeste van die amateuristische hobbykanaaltjes. Tante Miep heeft ’n vlek in d’r step-in en ome Karel heeft moeite met plassen. Dat soort geneuzel.

 7. kuiken

  Kirsten Westrik was juist net zo lekker bezig als anchor op AT5!

 8. Karel Kakkerlak

  Ib Haarsma leidt AT5 en NH nu. Die heeft dit kunstje ook bij Rijnmond geflikt. Bezuinigingsmaatregel. De kijkcijfers slonken met tweederde. Nog geen half jaar later smeet hij met geld om een talkshowtje te starten.

 9. nijntje

  Lol, wat een idioten. Ik neem trouwens dagelijks de 17.00 uur-uitzending van het AT5 Nieuws op. Die site van hun is kut met een hoofdletter k. Als ik daar mijn nieuws moet vinden. En dan ben ik nog redelijk jong als dertiger. Hoe denken ze de oudere te bereiken via platforms als Instagram en al die andere rotzooi?

 10. Ron

  Achterlijke beslissing. Het USP van AT5 waren juist de presentatoren en de kweekvijver die het was. Dit gaat nooit goed komen.

 11. mennovdb

  Dom. Een zender, zeker een regionale, heeft gezichten nodig. Verkeerde bezuinigingen. Dat zie je bij al die regionale zenders. Bezuinigen op programma’s, terwijl dat juist hetgeen is dat we zien. Ik zeg bezuinigen op afdelingen waar het echte overbodige werk zit. Bij directeuren, managers, marketing en meer van dat soort.

 12. VA

  Ik ben geen fan van AT5.nl. Deze site is journalistieker dan de site van AT5.

 13. Pablo ijscobar the first

  Deze zender hoort thuis in het omroep museum. Totaal achterhaald. Deze zender, onderdeel van salto, ontvang ettelijke miljoenen subsidie per jaar van de gemeente Amsterdam. Zoals als dat helaas gaat: wiens brood men eet, wiens taal men spreekt. Over gekleurd en totaal geen enkele diepgang bij interviews. Net zoals bij de overige zenders. Het is leuk geweest!

 14. Lachgas

  Vanwaar die reclame voor AT5, zelfde lijstje is te maken voor bv RTV Utrecht.

 15. Ruud

  Alleen bejaarden en zwakzinnigen kijken nog lineair.
  Lineaire tv is al tien jaar een achterhaald medium, dus is dit een logische stap.

 16. oja

  Zonde zonde. Pronk kan beter zeggen dat door gebrekkig camerawerk in studio (out of focus de helft van de tijd!) ze maar alles wegdoen, dus ook presentatie.

 17. Myra

  Nu ja, wie zit er ook nog te wachten op nieuwe Mereltjes?

 18. Axel-F(Arnhem)

  Zonde

 19. KlimaatOptimist

  Treurig en vrij bizar..
  Een van de bekendste steden van de wereld, heeft geen eens een eigen journaal meer binnenkort..

  Tuurlijk, er zijn ergere dingen om je druk over te maken, maar dit is wel jammer..
  En dan de reden dat er weinig mensen meer naar kijken?
  Niet zo raar als je stad voor 3/4 uit buitenlanders bestaat he..

 20. Rombouts

  Ze kunnen beter een neerlandicus inhuren die AT5’s teksten controleert voordat ze uitgesproken worden, want hoeveel onzin ik al niet heb moeten aanhoren in uitzendingen van AT5 Nieuws. Laatst nog: corona- én anderhalvemeter-proof.

 21. Marc

  Slechte keuze; Amsterdam heeft een herkenbare zender nodig en daar horen anchors bij. Als het een bezuiniging is vind ik het helemaal vreemd; zet de presentator gewoon in als redacteur, sla je 2 vliegen in 1 klap. Aansprekend nieuws heeft gezichten nodig, ook non-lineair. Nu blijft alleen het Parool over als aansprekend nieuwsmedium voor Amterdammers.

 22. Peter Beense

  Binnenkort op AT5 Peter heeft seks met Django Wagner en Wolter Kroes

 23. Geronimo

  @Lachgas

  Eens. RTV Utrecht is leuk!

 24. Bertje

  De verslaggevers komen in beeld en die zijn de ‘gezichten‘. Een anchor hoeft niet per se.

 25. scott_0

  Ik lees het bericht wel op de site ipv een een of andere trien het voorleest.

 26. Rotterdam

  Overbodige zender in een overbodige stad.

 27. RT

  @marc: dat gebeurde al: https://www.parool.nl/kunst-media/de-at5-verslaggever-mocht-later-op-de-avond-het-at5-nieuws-presenteren~b4631dab/ sympathieke zender met helaas jarenlang een afnemend budget…

 28. Wendy's dealertje

  Toen Merel nog leuk was.

 29. Rudolfo

  Merel was leuk voor AT5. Merel is een mooie meid. Maar Merel is totaal niet
  inhoudelijk. Merel heeft last van knikkende (hoofd-) maniertjes. Merel is totaal
  niet geschikt voor een talkshow. Merel kon wel redelijk de auto-que voorlezen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.