Rob Goossens: ‘Pijnlijk dat Jinek is verslagen door Op1’

Rob Goossens denkt dat het voor Eva Jinek en RTL 4 vrij pijnlijk is dat zij na haar commerciële overstap niet de winnaar is gebleven op de late avond. Dat zegt de tv-journalist in de studio van Telegraaf TV. Jinek moet haar opvolger op NPO 1, Op1, voor zich dulden en dat was niet de bedoeling. “Ja en dat is toch wel pijnlijk. Je haalt iemand naar de commerciëlen om er juist voor te zorgen dat er meer geld verdiend gaat worden. Het belangrijkste daarin is nou eenmaal de kijkcijfers.

De kijkcijfers van Jinek waren prima, maar niet genoeg voor de overwinning. “Op dat vlak heeft ze avond na avond, op een paar uitzonderingen na, verloren van Op1, terwijl dat juist inhoudelijk de mindere broeder was.”

Goossens spreekt van ‘een heel gekke kruiselingse overwinning’. “Waarbij Jinek het wint op een element dat juist het belangrijkste is voor de publieke omroep, namelijk de inhoud, terwijl de publieke omroep het wint op de kijkcijfers, terwijl juist de commerciëlen daarop zouden moeten winnen.”

Toch is Jinek een succes voor RTL 4. “Ik denk wel dat ze geslaagd is, ja. De belangrijkste vraag was of het haar zou lukken om de inhoudelijke koers die ze bij de publieke omroep had mee te nemen naar RTL en of ze zich niet zou laten verleiden door de lokroep om er een sterrenparade van te maken. Dat is gelukt.”

Welk programma vindt hij beter: Op1 of Jinek? “Ik heb met allebei de programma’s de afgelopen maanden een beetje moeite gehad. Het waren zware maanden en ik was vaak al ’s avonds te moe om naar een echt zware uitzending te kijken en dan had ik gewoon niet zo’n zin in Jinek. Sorry, Eva.”

Maar waar ik ook niet zo’n zin in had, was Op1, omdat heel veel uitzendingen al van tevoren voorspeld konden worden aan de hand van de gasten die er zaten. Je wist wel dat ze iets gingen pluggen of kwamen reageren op een uitspraak die ze al hadden gedaan. Dat is niet mijn soort talkshow. Er moet iets spannends gebeuren en als er iets spannends gebeurde de afgelopen maanden, dan was het wel bij Jinek.”

De analyse van Rob Goossens kunt u zien op de website van De Telegraaf.

Foto: SBS

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen